Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден 11: Протестът в Стара Загора прерасна в гражданско неподчинение (Снимки)

| обновено на 21.07.20 в 21:32

Антиправителственият протест в областния град премина в гражданско неподчинение тази вечер. Демонстранти затвориха за кратко ключови кръстовища по булевард „Патриарх Евтимимий“ и „Славянски“. Шествието спря пред сградата на Автогарата, където пред множеството един от говорителите Никола Райков заяви, че имат готовност да блокират автогари, железопътни гари и магистрали в следващите дни. 

По-рано пред сградата на Областна администрация организаторите поставиха  два контейнера, в които хвърляха отпадъци. Символичният акт показа гнева им към властимащите. Събитието премина под надслов  "Да изхвърлим боклука, при боклука!", обявено предварително във фейсбук. 

Хората скандираха „Оставка“, „Писна ни“, „Мутри,вън“. До сблъсъци с полицията не се стигна. 

Пред наш репортер лидерът на "Демократична България" в Стара Загора Димитър Чорбаджиев каза, че от утре ще се включат активно в протестната вълна в София. По думите му на местно ниво исканията им вече нямат сила, а някои крайности от страна на протестиращи също са довели до това решение, като увери, че не се дистанцират от протестите. От извънпарламентарната опозиция продължават да настояват за оставка на кабинета, на главния прокурор и предсрочни избори. 

"Този парламент вече е изчерпан. Вече няма ясна граница кой е опозиция и кой - управляващ. Вижда се, че задкулисно ДПС управляват заедно с ГЕРБ по някои въпроси", аргументира се Димитър Чорбаджиев.

Редактор: Таня Балабанова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Търсят кандидати за приемни семейства в област Стара Загора

"Приемна грижа" Стара Загора търси кандидати за приемни семейства за Стара Загора, Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Раднево. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора Пламен Армейков – началник на Областен екип „Приемна грижа“.   Той посочи, че..

публикувано на 16.04.24 в 09:36
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Промените в конституцията трябваше да бъдат обмислени по-добре

Днешният 16 април е определен за професионален празник на юристите. Навършват се 145 години от приемането на Търновската конституция. Този фундамент на правната система е най-демократичният за времето си, припомни от ефира на Радио Стара Загора..

публикувано на 16.04.24 в 08:43

99 години от най-кървавия атентат в българската история

Младият кмет на Стара Загора Никола Кирилов организира открита лекция за ученици от 8-12 клас на тема "Атентатът в църквата Света Неделя". Поводът е 99-годишнината от извършването на един от най-кървавите атентати в Европейската история ...

публикувано на 16.04.24 в 08:36
Снимка: Даниела Костова

Изложбата "Цветовете на моето детство в Ямбол" откри в родния си град Ривка Узиел-Криспин

Изложбата "Цветовете на моето детство в Ямбол" откри в родния си град Ривка Узиел-Криспин. Едва 9- годишна, през 1946 година, тя заминава за Израел, нейни експозиции са представяни  в галерии  в Европа и Африка.  В Художествената галерия „Жорж..

публикувано на 16.04.24 в 05:20

Германският външен министър: Заставаме зад българското членство в Шенген

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Двамата разговаряха за присъедниняването..

публикувано на 15.04.24 в 19:02
Парен локомотив

Пускат ретро влак до Казанлък за Празника на розата

Български държавни железници пускат ретро влак специално за Празника на Розата. Той ще пристигне на 31 май на казанлъшката гара и ще отпътува обратно на 1 юни, информират от община Казанлък. Датата е специално съобразена, за да осигури..

публикувано на 15.04.24 в 17:42

Смениха директора на "Мини Марица-изток"

С решение на Съвета на директорите (СД) на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД от днес са приети промени в ръководствата на „Мини Марица-изток” ЕАД, „Национална Електрическа Компания“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ ЕАД и „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД,..

публикувано на 15.04.24 в 17:32

Община Стара Загора с три проектни идеи за „Интегрирано градско развитие“

Към три проектни идеи, с които да кандидатства по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програма "Развитие на регионите" 2021-2027, се е насочила Община Стара Загора. Това са : „Изграждане на продължение на бул. Славянски“ до Алеко..

публикувано на 15.04.24 в 17:13

Вътрешните министри на България и Германия посетиха "Капитан Андреево"

Българският служебен министър на вътрешните работи Калин Стоянов и германският федерален министър на вътрешните работи Нанси Фезер посетиха днес граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". Двамата разговаряха за присъедниняването..

публикувано на 15.04.24 в 16:38

Пролетната акция "Да почистим Казанлък" събра над 46 хиляди килограма отпадъци

Традиционната пролетна кампания „Да почистим Казанлък“ се проведе за 5-ти пореден път през изминалия уикенд.  По време на акцията бяха събрани и извозени общо 46 740 килограма отпадъци, съобщи за Радио Стара Загора Ахмед Мехмед от Общинско..

публикувано на 15.04.24 в 16:06