Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Политолози, социолози, представители на бизнеса, граждани, настоящи и бивши политици коментират събитията в страната. С позиция излезе и Българската общност за либерална демокрация /БОЛД/. В нея се казва: "Българската общност за либерална демокрация приветства и подкрепя правото на гражданите на мирни протести, които са една от основните форми на гражданско участие в демократичното общество. Чрез протестите, започнали на 9 юли 2020 г., чиито искания са за оставки на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, десетки хиляди наши съграждани показаха политическа зрелост и гражданска солидарност, като отделиха от времето и енергията си, за да реализират правата си на изразяване, мирни събрания и участие в обществения живот. За БОЛД тези масови мирни протести са източник на надежда, че България има бъдеще като европейска демокрация.

БОЛД разбира и уважава призива на много от протестиращите, подкрепен и от редица коментатори, да не поставят на дневен ред въпроси за бъдещи обществени промени, преди да бъде постигната основната цел на протестите – оставките на Борисов и Гешев. Същевременно, докато протестиращите се въздържат да формулират искания отвъд оставките, други политически субекти, водени от свои собствени разбирания и програми, вече моделират говоренето за бъдещето. Чуваме по медиите и такива радикално-антисистемни лозунги, като пълно „разграждане“ на „системата“, незабавна и тотална „смяна на системата“, Велико народно събрание за изцяло нова конституция, пълен рестарт на всички обществени отношения. Има и внушения, че целият преход от комунизъм към демокрация от 1989 година насам е грешка, която трябва да се поправи. Тези настроения не държат сметка, че наред със сериозните проблеми на функционирането на българската демокрация, след 1989 г. се изградиха и основите на либерално-демократичния правов ред. БОЛД смята, че онова, което трябва да се разгради основно и пълно, е не „системата“ изобщо, не институциите на либералната демокрация, а олигархично-мафиотското присвояване на държавата и нейните институции."

За протестите, възможните сценарии и бъдещето на България, ви предлагаме да чуете интервюто с Ваня Кънева-експерт в сферата на правата на децата и детското благосъстояние. Тя има бакалавърска степен по специалността Политика и икономика от Университета Съсекс, Великобритания, и магистърска степен по „Политика на Близкия изток“ от School of Oriental and African Studies при Университета на Лондон.

Ваня работи във Фондация „За Нашите Деца“, една от най-големите детски правозащитни организации в България, където ръководи проектната дейност и програмата за застъпничество. Тя е активен участник в редица процеси, свързани с реформи в политиките за децата през последните години, включително процеса по деинституционализация на грижата за деца, реформиране на законодателството в сферата на социалните услуги и приемането на политики, насочени към ранното детско развитие. Ваня е сред авторите на оттеглената от правителството Национална стратегия за детето 2019-2030 и застъпник за нейното приемане. Тя е автор и редактор е на няколко изследователски доклади и редица статии.

Преди Фондация „За Нашите Деца“, Ваня е работила в няколко детски правозащитни организации във Великобритания, включително УНИЦЕФ и Фондация „Лумос“ в Лондон, както и в организации за защита правата на уязвими групи. Нейните интереси са в сферата на политиките за  подобряване на детското благосъстояние и насърчаване на ранното детско развитие, както и по въпросите на ролята на гражданските организации за защита на социалните права на хората.

Интервюто на Мила Маринова с Ваня Кънева може да чуете в прикачения звуков файл:

Галерия

Още от категорията

Тракийски университет, Стара Загора

доц. Юлиян Ананиев: Все още има свободни места в специалностите на Медицинския факултет

През 2020/2012 обявеният прием в Медицинския факултет на Тракийския университет е за 55 души за специалност „Медицинска сестра“ и 20 души за специалност „Акушерка“ редовно обучение, бакалавърска степен, това каза за Радио Стара Загора деканът на..

публикувано на 05.08.20 в 10:21

Само мерките в здравеопазването и намаляването на ДДС за виното и бирата са адекватни

Пакетът от икономически мерки на правителството за борба с кризата са предизборни, някои вредни, а други дори без ефект. Така коментира за Радио Стара Загора мерките на стойност 2 млдр.лв., който обяви премиерът в помощ на бизнеса и хората, икономистът..

публикувано на 29.07.20 в 15:30

Как да се предпазим от мълнии, съветва инж. Христомир Иванов

Инцидентът, при който млада жена в село Турия загина от мълния на 26-ти юли, е третият подобен за последните шест месеца, коментира инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита. В два от случаите хората са били с животни навън в полето.  Как да..

публикувано на 28.07.20 в 09:05

За протестите, намаленото ДДС за книгите и „Вечер на талантите“

В тези протести виждам зараждане на гражданско общество у нас и ме радва, че много млади хора участват. Акцията на Христо Иванов на „Росенец“ ме обнадежди, че народът се събуди и това е начинът да покажем, че не искаме да търпим беззаконие. Хората..

публикувано на 26.07.20 в 13:45
Андрей Райчев

Андрей Райчев: В никакъв случай промените, предложени от Бойко Борисов няма да успокоят протестите.

Действията на Бойко Борисов показват, че той преценява протеста като слаб, това каза в сутрешното предаване „Репортер“ на Радио Стара Загора социологът и политолог - Андрей Райчев. „Силата на протеста е, че не припознава политическите лидери като..

публикувано на 24.07.20 в 09:44

Диян Димитров: Ще осигурим бъдеще на ТЕЦ „Марица - изток 2“

Амбициите са ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи със същия капацитет, както досега, въпреки неизвестните около „Зелената сделка“ и това, което предстои.Това каза в пространно интервю за Радио Стара Загора Диян Димитров, член на Съвета на..

публикувано на 23.07.20 в 15:48

Христо Янев: Някои от най-големите уроци в живота ги научавам от децата си

„ Всеки един от нас трябва веднъж в живота си да преодолее страховете си, да излезе от зоната си на комфорт и да остави нещо след себе си“. Това сподели бившият футболен национал и треньор Христо Янев дни след като покори с благотворителна цел..

публикувано на 23.07.20 в 14:12

Д-р Александър Симидчиев: Социално отговорно поведение ще ограничи разпространението на коронавируса

Увеличението броя на заболелите от КОВИД 19 в страната през последните няколко седмици е резултат от поведението на хората и неспазването на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, коментира в интервю за радио Стара..

публикувано на 22.07.20 в 15:39

Доц. д-р Петър Чолаков: Предсрочни парламентарни избори са все по-вероятни

Предсрочните парламентарни избори са все по-вероятни , ако правителството не предприеме решителни мерки за промяна формата и начина на управление в страната , прогнозира в интервю за Радио Стара Загора политологът доц. д-р Петър Чолаков. Общественото..

публикувано на 22.07.20 в 09:00

Адвокат Станимир Ченалов: Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява.

Правото на протест е изконно право на всеки българин, но с него не трябва да се злоупотребява, припомни в предаването „Репортер“ на Радио Стара Загора адвокат Станимир Ченалов . Да спазваме добрия тон на общуване и в еуфорията да не извършваме незаконни..

публикувано на 20.07.20 в 11:19