Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството няма целенасочени политики по отношение на децата

2
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трета седмица продължават протестите в цялата страна. Хора на различна възраст, социален статус и образование скандират „Оставка“, „Затвор“, „Мафията вън от политиката" и "Мутри вън". Исканията са две. Оставка на премиера и правителството, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Политолози, социолози, представители на бизнеса, граждани, настоящи и бивши политици коментират събитията в страната. С позиция излезе и Българската общност за либерална демокрация /БОЛД/. В нея се казва: "Българската общност за либерална демокрация приветства и подкрепя правото на гражданите на мирни протести, които са една от основните форми на гражданско участие в демократичното общество. Чрез протестите, започнали на 9 юли 2020 г., чиито искания са за оставки на премиера Борисов и главния прокурор Гешев, десетки хиляди наши съграждани показаха политическа зрелост и гражданска солидарност, като отделиха от времето и енергията си, за да реализират правата си на изразяване, мирни събрания и участие в обществения живот. За БОЛД тези масови мирни протести са източник на надежда, че България има бъдеще като европейска демокрация.

БОЛД разбира и уважава призива на много от протестиращите, подкрепен и от редица коментатори, да не поставят на дневен ред въпроси за бъдещи обществени промени, преди да бъде постигната основната цел на протестите – оставките на Борисов и Гешев. Същевременно, докато протестиращите се въздържат да формулират искания отвъд оставките, други политически субекти, водени от свои собствени разбирания и програми, вече моделират говоренето за бъдещето. Чуваме по медиите и такива радикално-антисистемни лозунги, като пълно „разграждане“ на „системата“, незабавна и тотална „смяна на системата“, Велико народно събрание за изцяло нова конституция, пълен рестарт на всички обществени отношения. Има и внушения, че целият преход от комунизъм към демокрация от 1989 година насам е грешка, която трябва да се поправи. Тези настроения не държат сметка, че наред със сериозните проблеми на функционирането на българската демокрация, след 1989 г. се изградиха и основите на либерално-демократичния правов ред. БОЛД смята, че онова, което трябва да се разгради основно и пълно, е не „системата“ изобщо, не институциите на либералната демокрация, а олигархично-мафиотското присвояване на държавата и нейните институции."

За протестите, възможните сценарии и бъдещето на България, ви предлагаме да чуете интервюто с Ваня Кънева-експерт в сферата на правата на децата и детското благосъстояние. Тя има бакалавърска степен по специалността Политика и икономика от Университета Съсекс, Великобритания, и магистърска степен по „Политика на Близкия изток“ от School of Oriental and African Studies при Университета на Лондон.

Ваня работи във Фондация „За Нашите Деца“, една от най-големите детски правозащитни организации в България, където ръководи проектната дейност и програмата за застъпничество. Тя е активен участник в редица процеси, свързани с реформи в политиките за децата през последните години, включително процеса по деинституционализация на грижата за деца, реформиране на законодателството в сферата на социалните услуги и приемането на политики, насочени към ранното детско развитие. Ваня е сред авторите на оттеглената от правителството Национална стратегия за детето 2019-2030 и застъпник за нейното приемане. Тя е автор и редактор е на няколко изследователски доклади и редица статии.

Преди Фондация „За Нашите Деца“, Ваня е работила в няколко детски правозащитни организации във Великобритания, включително УНИЦЕФ и Фондация „Лумос“ в Лондон, както и в организации за защита правата на уязвими групи. Нейните интереси са в сферата на политиките за  подобряване на детското благосъстояние и насърчаване на ранното детско развитие, както и по въпросите на ролята на гражданските организации за защита на социалните права на хората.

Интервюто на Мила Маринова с Ваня Кънева може да чуете в прикачения звуков файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36