Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Деветото издание на Августиада - на открито, акцент тази година - Франция

За девети пореден път в Стара Загора ще се проведе Фестивал на виното и културното наследство Августиада. Той ще се състои от 25 до 27 септември. Изложението се организира на открито на Античната улица в центъра на града, а програмата на фестивала включва събития и на други места в града. И това издание ще бъде съпроводено с разнообразна културна програма с участието на Държавна опера Стара Загора и други музикални състави, каза в интервю за Радио Стара Загора Олег Стоилов от ТПП Стара Загора – основен организатор на изложението.

Фестивалът на виното и културното наследство Августиада събира най-добрите винарски изби на България и производители и дистрибутори на храни, за да представят свои интересни и нови кулинарни продукти на жителите и гостите на Стара Загора. Тази година международен акцент на Августиада 2020 е Франция. С френските партньори ще бъдат разработени винени маршрути, увери Олег Стоилов.

Сред участниците и гостите ще бъдат представители на винопроизводството, хранителния бранш с акцент върху гурме сектора, хотелиерския и ресторантьорски бизнес, индустриалния сектор, държавни институции и много други гости и ценители на виното и добрата храна. Посетителите на изложението могат да дегустират вината на изложителите и да гласуват за тях според своите предпочитания. Вината, получили най-много гласове се отличават със Знака на Августиада - образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.

Традиционно в рамките на фестивала ще се проведат и няколко уникални майсторски класове.

Сред атракциите е и изборът на Царица на Августиада, чиято роля е да бъде посланик на фестивала. Записването за участие вече започна и ще приключи на 4 септември.

Интервю с Олег Стоилов – ТПП Стара Загора в звуковия файл.
Още от категорията

Църквата в с.Воден, общ.Болярово

Жителите на с.Воден с кампания за спасяване на 118-годишен православен храм (галерия)

118-годишната православна църква в село Воден се нуждае от спешен ремонт.  Храмът, носещ името на Св. Георги, се руши от множеството течове по покрива, които са започнали да проникват и да ронят зидовете и увреждат красивите подкуполни стенописи...

публикувано на 01.10.20 в 16:22
Стара Загора

Проблеми съпътстваха старта на автоматичната система за самотаксуване в Стара Загора

Проблеми белязаха първия ден на новата автоматична система за таксуване на пътници в тролейбусната и автобусна мрежа на Стара Загора. Това разкри в ефира на Радио Стара Загора управителят на общинското предприятие „Тролейбусни и автобусни превози..

публикувано на 01.10.20 в 16:01
Десислава Танева

Министър Танева: Изпратените до ЕП видеозаписи от Отровното трио са политически провокации

Министърът на земеделието Десислава Танева коментира в Сливен, че разпратените до всички евродепутати видеозаписи от т.нар. „Отровно трио", чрез единия от които те твърдят, се крие злоупотреба в Министерството на земеделието, вече е коментирано и..

публикувано на 01.10.20 в 16:00

Общинският духов оркестър отбелязва половинвековен юбилей с концерт в Стара Загора

Днес от 17:00ч. на площада пред сградата на Община Стара Загора ще бъде дадено начало на празничния концерт, посветен на 50-годишния юбилей на Общински духов оркестър-Стара Загора. В културната проява участие ще вземе габровският духов..

публикувано на 01.10.20 в 15:41
Община Сливен

Община Сливен оповести лауреатите на Осмия национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов"

Община Сливен оповести лауреатите на Осмия национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Те са избрани от жури с председател съпругата на Дамян Дамянов - поетесата Надежда Захариева. Наградата "Дамян Дамянов" за 2020 г. получава Светла Гунчева от Бургас,..

публикувано на 01.10.20 в 14:36

В Стара Загора стартира системата за автоматичното таксуване в градския транспорт

От днес в тролейбусния и автобусен транспорт на Стара Загора заработи автоматична система за таксуване на пътниците. Тя е изградена по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“, финансиран от Оперативна..

публикувано на 01.10.20 в 10:45

Откриват Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“ в Стара Загора

Днес  в 11 часа официално ще бъде открит новият Културен център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Той се помещава в сградата на бул. „Митрополит Методий Кусев“ 20 в центъра на града. Тя бе дарена на Община Стара Загора от сестрата на професора..

публикувано на 01.10.20 в 06:53

Допускат зрители на спортни състезания в зала от днес

Във връзка с удължената до 30 ноември извънредна епидемична обстановка, здравният министър разпореди от 1 октомври спортните състезания на закрито да могат да се провеждат с публика при заетост на местата не повече от 50% от капацитета на спортното..

публикувано на 01.10.20 в 06:24

Окръжен съд – Стара Загора постанови определение по искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на шестима обвиняеми

Окръжен съд – Стара Загора постанови определение, с което остави без уважение искането на Окръжна прокуратура – Стара Загора за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на шестима мъже, задържани по обвинение..

публикувано на 30.09.20 в 18:39

Засилени противоепидемични мерки и контрол в териториалните звена на област Ямбол

Областният управител на област Ямбол Димитър Иванов проведе работна среща с ръководителите на териториални звена от областта във връзка със спазването на противоепидемичните мерки в институциите по отношение на COVID 19. „Разпространението на вируса..

публикувано на 30.09.20 в 18:35