Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Намаляват заявленията за безработица в област Стара Загора

Национален осигурителен институт, ТП - Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Близо 98 хиляди пенсионери в област Стара Загора ще получат добавката от по 50 лева, независимо от размера на пенсиите си. Това съобщи за радио Стара Загора директорът на териториалното поделение на НОИ Димитър Щерев. Общата сума отделена за това е почти 4 милиона и 900 хиляди лева. Изплащането на пенсиите и добавката започва от 7-ми август. 50-те лева са първата част от общо 150 лева помощ, която ще бъде раздадена на три пъти през месеците август, септември и октомври на всички пенсионери. Сумите са предвидени в пакета от социално-икономически мерки на правителството.

Заявленията за безработица, подадени в териториалната дирекция на НОИ в Стара Загора намаляват през последните два месеца, сочи статистиката. За първите седем месеца на годината са приети малко над 8 хиляди заявления, като по-голямата част от тях са подадени през месеците март, април и май, съобщи Димитър Щерев, директор на НОИ Стара Загора. През юни месец броят им намалява до 842 подадени заявления, а за юли бройка е 794.

Почти двоен е спадът на изплащаните обезщетения за безработица за последните два месеца - 4 милиона и 900 хиляди за май, а за юни сумата е 2 милиона 624 лева.

Болничните също бележат темп на намаление, заради летния сезон. Най-много болнични се ползват през месеците януари и февруари, каза още Димитър Щерев. 

Той съобщи и, че програмата за профилактика и отдих се ползва активно от хората, въпреки слабия интерес към нея в началото на юни.

Цялото интервю с Димитър Щерев можете да чуете в прикачения звуков файл. Още от категорията

Гимназист от Казанлък с положителен тест за COVID-19

Covid - 19 на ученик от 11 клас на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е установен при направен тест в петък. Веднага е поставен под домашна карантина, в добро състояние и остава под наблюдение. Децата от..

публикувано на 19.09.20 в 20:30

Кметовете на Ямбол и Сливен заедно наградиха млади художници

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и кметът на Община Сливен Стефан Радев наградиха отличените художници в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“ за област Ямбол и област Сливен. Двадесет и четирима ученици от първи до..

публикувано на 19.09.20 в 16:34

Близо 1,6 млн. лева поиска община Тунджа за образователна инфраструктура

Близо 1,6 млн. лева поиска община Тунджа от образователното министерство за подобряване на училищната инфраструктура в три села на общината. Над 803 000 лева са необходими за училището в село Скалица, където се предвижда изграждането на нов физкултурен..

публикувано на 19.09.20 в 14:13
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Община Ямбол прави Регистър на юридическите и физическите лица

Община Ямбол започна съставянето на Регистър на юридическите и физическите лица, които извършват дейност на територията на града. Информацията не е актуализирана повече от 16 години. Регистърът се прави и във връзка с приетата нова Наредба за опазване на..

публикувано на 19.09.20 в 10:34

12-годишен ученик от Хасково е с коронавирус

За последното денонощие на територията на област Хасково са регистрирани 5 нови положителни случая на коронавирусна инфекция и трима излекувани, информират от областния кризисен щаб.  Положителен резултат е отчел и тестът на момче на 12 г. от..

публикувано на 19.09.20 в 10:30

Ползоотворни срещи за плана за интегрирано развитие на Община Казанлък

Като ползотворни определи екипът на Община Казанлък срещите с четири фокус групи, като част от дейностите за разработване на План за интегрирано развитие на община Казанлък за следващия програмен период. На участниците в срещите бе представен анализ на..

публикувано на 18.09.20 в 19:56

Първа копка на нов търговски комплекс в Ямбол

В Ямбол беше направена първата копка, с която „Зет Естейт ЕООД“ стартира строителството на новия търговски комплекс „Ямбол Парк“. Той ще бъде разположен на кръстовището на два основни булеварда – „Граф Игнатиев" и „Крайречен“. Търговският център ще..

публикувано на 18.09.20 в 19:53

Първа среща със съседни общини за създаване на партньорски проекти с европейско финансиране се проведе в община Казанлък

Среща със съседни общини за създаване на партньорство за изработка на общи проекти с европейско финансиране през следващия програмен период 2021 – 2027 се проведе днес в Зала 6 на Община Казанлък. Срещата бе по инициатива на Кмета Галина Стоянова и с..

публикувано на 18.09.20 в 19:49

В област Стара Загора новата учебна година протича нормално

Трябва да намерим баланса по опазване живота и здравето на децата и провеждане на образователен и възпитателен процес в условия на спазване на изискванията на противоепидемичните мерки, заяви в интервю за радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник..

публикувано на 18.09.20 в 17:01

Откриха юбилейна изложба в Сливен

Юбилейна изложба „30 години Дружество на художниците в Сливен“ бе открита в галерия „Май“ в града .  „Рисуването е това, което ни сплотява, рисуването е това, което ни дава сили,“ каза председателят на дружеството Румен Спасов. Организацията е..

публикувано на 18.09.20 в 16:36