Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдът отмени ПУП на „Бедечка“ като незаконосъобразен за 10 имота

Решенията в полза на собствениците могат да бъдат обжалвани пред ВАС, очаква се произнасяне по още дела

Снимка: Facebook / Запазете Бедечка

Подробният устройствен план на „Бедечка“ се отменя частично като незаконосъобразен, става ясно решенията по десет дела на Административния съд на Стара Загора. Те бяха образувани по жалби на собственици на имоти в района срещу решението на Общинския съвет от 27 юни 2019 г., с което бе извършена промяната.

Новият подробен устройствен план бе приет с гласовете на 35 съветници. Осем бяха против, а двама се въздържаха.

Взето е принципно решение на това място да има парк, а не квартал, каза тогава в зала кметът Живко Тодоров. С приемането на подробния устройствен план вече може да стартират и процедурите по замени на имоти на собствениците на терени там, поясни той.

Тези процедури обаче така и не започнаха, защото собствениците на имоти заведоха 30 дела. Предстои съдът да се произнесе по още 20 от тях.  

От досега взетите решения става ясно, че според съда ПУП е  приет в нарушение на Закона за устройството на териториите.

„Според съдебните състави одобреното изменение на подробния устройствен план за регулация противоречи на императивната разпоредба на чл. 15, ал.2 от ЗУТ, според която с последващи подробни устройствени планове могат да се урегулират само улици и квартали, без да се променят границите между поземлените имоти, а незаконосъобразността на изменението на плана за регулация влече незаконосъобразност и на изменението на плана за застрояване“, мотивира се Административният съд. Решенията му могат да бъдат оспорени в 14-дневен срок от съобщаването им на страните пред Върховния административен съд.

Общинският съвет вече обжалва решенията по две от делата. Предстои да бъдат оспорени и останалите 8, съобщи председателят на Съвета Мария Динева.

Още от категорията

Гимназист от Казанлък с положителен тест за COVID-19

Covid - 19 на ученик от 11 клас на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък е установен при направен тест в петък. Веднага е поставен под домашна карантина, в добро състояние и остава под наблюдение. Децата от..

публикувано на 19.09.20 в 20:30

Кметовете на Ямбол и Сливен заедно наградиха млади художници

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и кметът на Община Сливен Стефан Радев наградиха отличените художници в Регионалния конкурс за детска рисунка „Обичам моя роден град“ за област Ямбол и област Сливен. Двадесет и четирима ученици от първи до..

публикувано на 19.09.20 в 16:34

Близо 1,6 млн. лева поиска община Тунджа за образователна инфраструктура

Близо 1,6 млн. лева поиска община Тунджа от образователното министерство за подобряване на училищната инфраструктура в три села на общината. Над 803 000 лева са необходими за училището в село Скалица, където се предвижда изграждането на нов физкултурен..

публикувано на 19.09.20 в 14:13
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Община Ямбол прави Регистър на юридическите и физическите лица

Община Ямбол започна съставянето на Регистър на юридическите и физическите лица, които извършват дейност на територията на града. Информацията не е актуализирана повече от 16 години. Регистърът се прави и във връзка с приетата нова Наредба за опазване на..

публикувано на 19.09.20 в 10:34

12-годишен ученик от Хасково е с коронавирус

За последното денонощие на територията на област Хасково са регистрирани 5 нови положителни случая на коронавирусна инфекция и трима излекувани, информират от областния кризисен щаб.  Положителен резултат е отчел и тестът на момче на 12 г. от..

публикувано на 19.09.20 в 10:30

Ползоотворни срещи за плана за интегрирано развитие на Община Казанлък

Като ползотворни определи екипът на Община Казанлък срещите с четири фокус групи, като част от дейностите за разработване на План за интегрирано развитие на община Казанлък за следващия програмен период. На участниците в срещите бе представен анализ на..

публикувано на 18.09.20 в 19:56

Първа копка на нов търговски комплекс в Ямбол

В Ямбол беше направена първата копка, с която „Зет Естейт ЕООД“ стартира строителството на новия търговски комплекс „Ямбол Парк“. Той ще бъде разположен на кръстовището на два основни булеварда – „Граф Игнатиев" и „Крайречен“. Търговският център ще..

публикувано на 18.09.20 в 19:53

Първа среща със съседни общини за създаване на партньорски проекти с европейско финансиране се проведе в община Казанлък

Среща със съседни общини за създаване на партньорство за изработка на общи проекти с европейско финансиране през следващия програмен период 2021 – 2027 се проведе днес в Зала 6 на Община Казанлък. Срещата бе по инициатива на Кмета Галина Стоянова и с..

публикувано на 18.09.20 в 19:49

В област Стара Загора новата учебна година протича нормално

Трябва да намерим баланса по опазване живота и здравето на децата и провеждане на образователен и възпитателен процес в условия на спазване на изискванията на противоепидемичните мерки, заяви в интервю за радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник..

публикувано на 18.09.20 в 17:01

Откриха юбилейна изложба в Сливен

Юбилейна изложба „30 години Дружество на художниците в Сливен“ бе открита в галерия „Май“ в града .  „Рисуването е това, което ни сплотява, рисуването е това, което ни дава сили,“ каза председателят на дружеството Румен Спасов. Организацията е..

публикувано на 18.09.20 в 16:36