Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнината от Шипченската епопея ще бъде тържествено отбелязана на 22 август

Снимка: БТА

Годишнината от Шипченската епопея ще бъде тържествено отбелязана. Инициативата е на родолюбиви граждани от цялата страна, се посочва в писмо до медиите. 

Покана е изпратена до президента, който е патрон на честванията.

Инициативният комитет за организиране на честванията по случай Шипченската епопея, в който влизат министри, областните управители на Габрово и Стара Загора, както и кметовете, обяви преди дни, че масовите тържества се отменят, заради епидемичната обстановка.

Провокирани от това, група родолюбиви граждани от цялата страна, както се самоопределят, са се заели с организацията и канят всички желаещи да се включат в честването на 22 август.

Програмата предвижда денят да започне с панихида в памет на загиналите в епичните боеве преди 143 години, и да продължи с туристически поход и изкачване на стълбите към Паметника на Свободата. Пред монумента в 12 часа ще се състои ритуалът по поднасяне на венци и цветя.

За желаещите да се включат в тържествата има осигурен безплатен транспорт.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До 15 септември се спира движението по част от ул. „Одринска епопея“ в Стара Загора

Със заповед на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за периода от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се спира движението на личен, договориран, обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка на територията на град..

публикувано на 16.08.24 в 17:01
Живко и Петър Стефанови в студиото на Радио Стара Загора

Живко и Петър Стефанови най-малките дарители на РИМ – Стара Загора

Живко и Петър Стефанови са най-малките дарители на Регионалния исторически музей (РИМ) в Стара Загора. Двамата братя бяха специални гости в студиото на Радио Стара Загора, за да разкажат за жеста, който са направили за опазване на историята..

публикувано на 16.08.24 в 16:39

Ремонтните дейности в Ямбол продължават

Община Ямбол завърши ремонта на участъка, свързващ улица "Боровец" с Околовръстен път "Изток" и комплекс "Доктор Дончев". Дължината на ремонтирания път е 1000 метра, като пътната настилка е изцяло възстановена. По време на ремонта са положени два..

публикувано на 16.08.24 в 16:01

Над 400 души от "Традиция" пресъздават епичната битка за Шипка на 24 август

Над 400 души от НД "Традиция" ще пресъздадат епичните боеве за Шипка по време на Руско-Турската Освободителна война от 1877-1878 година, на 24 август, тази година , съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк музей „Шипка – Бузлуджа“...

публикувано на 16.08.24 в 16:00

Второ белоглаво лешоядче от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“.

Второ белоглаво лешоядче на родителите Белчо и Сание от старозагорския зоопарк, ще бъде освободено в Природен парк „Сините камъни“. Пилето бе взето днес в Спасителния център на Сдружение „Зелени балкани“, в чийто инкубатор бе излюпено, преди да бъде..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Променя се маршрутът на автобусна линия с номер 22 в Стара Загора

Община Стара Загора уведомява, че от 19 август 2024 г. до 15 септември 2024 г. се променя маршрутът на движение на автобусна линия с номер 22. П ричината е свързана с извършването на строително-ремонтни дейности на ул. „Одринска епопея" - в участъка от..

публикувано на 16.08.24 в 15:56

Паметникът на връх Бузлуджа подлежи на строително обследване за безопасност

Трябва да се изработи концепция и стратегия за бъдещи действия по отношение на функционалността на Дом-паметника на Българската комунистическа партия (БКП) на връх "Бузлуджа" . Това е било решено на среща между министъра на културата Найден Тодоров и..

публикувано на 16.08.24 в 15:07

В разгара на лятото броим 6 лева за розов домат

Добивите на домати на открито през този сезон  в Старозагорска област са драстично занижени. Цените на производителите на Централния кооперативен пазар в Стара Загора за килограм розов домат достигат 6 лева.  В производството на плодови зеленчуци в..

публикувано на 16.08.24 в 13:00

Термокамери на „Грийнпийс“ България отчетоха над 70 градуса в Хасково и Димитровград

Продължава горещата вълна у нас . Днес е обявен жълт код за високи температури.  В най-горещите дни от „Грийнпийс“ България обикалят страната, за да покажат до колко градуса достига температурата на въздуха в градска среда. С помощта на термокамери..

публикувано на 16.08.24 в 09:50
Снимка: Плакат

Започва рок фестивалът „We Are Going To Мъглиж“

Фестивалът за българска рок музика „We Are Going To Мъглиж“ се открива днес от 19 часа в местността „Равня“ край Мъглиж.  За 11 поредна година, почиталите на българския рок, ще могат да чуят най-доброто от българските групи в два дни.  Тази..

публикувано на 16.08.24 в 09:40