Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 2 тона пестициди се съхраняват неправилно в складове в Стара Загора и Казанлък

Илюстративна снимка
Снимка: Венелина Попова

Около 2 тона твърди пестициди и 25 литра течни препарати за растителна защита се съхраняват неправилно в 4 склада в общините Стара Загора и Казанлък. Това показват проверките на местната екоинспекция. Те се извършват от началото на август в цяла България по разпореждане на Върховната административна прокуратура.

За обезвреждането на опасните вещества в страната от Министерството на околната среда ще пренасочат 10 млн. лева, съобщи днес министър Емил Димитров.

Два от складовете, в които от години отлежават пестициди, се намират в старозагорското село Яворово. Един от тях е определен като опасен, информира Лина Петкова от местната екоинспекция:

"Складовете са извън населените места. Най-често се намират в райони на бивши ТКЗС-та или пък в стопанските дворове. Складовете са с полуразрушени стени и покриви, някои са без покриви, без врати, без ограда и охрана".

Останалите два склада, държавна собственост, в които неправилно се съхраняват излезли от употреба препарати за растителна защита, са в селата Плоска могила и Горно Черковище:

"С разкъсани опаковки, с неизвестен химичен състав на препаратите. Тъй като те са съхранявани от много години, нямат ясни надписи".

Проверките за опасни пестициди в Старозагорско продължават до края на месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!