Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Минко Балкански: Трябва ни алтруизъм, няма самощастие

| обновено на 19.08.20 в 14:33
4
Проф. Минко Балакански пред списъкът с лауреати на неговата фондация.
Снимка: Иван Славов-Радио Стара Загора

93-годишният световноизвестен физик и дарител в областта на образованието проф. Минко Балкански пристигна от Париж в родното си село Оряховица край Стара Загора, за да определи тази седмица тримата лауреати на фондация „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща. Вече 28 години учения помага на талантливи българи за кандидатстване в най-престижните чуждестранни научни заведения. Създател е и на Национален Институт по Образованието в село Оряховица.

В интервю за Радио Стара Загора той коментира и сегашното състояние на гражданското общество в България, образованието в страната, както и отколешната си мечта в България да се изучава в училище „Морал, Етика и Гражданско Образование.

Според проф. Балкански днес българите имат нужда най-вече от алтруизъм.

Няма друг начин, няма самощастие. Говорим за морал, етика и гражданско общество и то се съединява в това понятие- алтруизъм“, казва физикът със световна слава.

По повод протеста на все повече младежи срещу корупцията той смята, че е важно, че младите хора искат да променят нещата. Но той е убеден, че истинска промяна и истински напредък е възможен само чрез образование.

Не става по политически ред. Протестите са, за да събудят вниманието на народа, но колко ще успеят е друга работа…Трябва тези млади хора, които протестират да се умножават, трябва истинска народна вълна да смени самият дух на нацията. Не е въпросът да се смени един човек. Трябва да решим, че корупцията не е добро за развитието на обществото. Да имаме отношение един към друг, пак се връщаме към алтруизмът“, казва професорът.  Той е категоричен, че ако искаме да се развиваме като останалите западни общества ни трябва правосъдие, ясни закони и най вече те да се спазват.

Мисля че е трудно при това положение, при което сме останали назад не трябва да се чува думата корупция и най-важното не трябва да съществува. Трябва да има правосъдие и ясни закони и да се спазват“, категоричен е проф. Минко Балкански.

Със съжаление констатира като свой неуспех невъзможността да наложи в образователната ни система гражданско образование в училище.

В много начинания успях в България, по физика, по математика, само в едно място не успях - в налагането на дисциплината морал, етика и гражданско образование в училище. Е обещаха ми от министерството да има, но как се предава, кой и какво има в учебниците остава отворен въпрос…“, разказва професорът.

Със съжаление констатира и липсата на дарители за образованието. Сеща се за дарение към фондацията от българска учителка, която е отделила средства според възможгностите си, не пропуска да спомене и помощта от община Стара Загора, която дарява терените в село Оряховица на фондацията, но констатира липсата на помощ от страна на заможни и богати българи.

Ние идваме от чужбина, за да направим нещо за България, но защо българи не се интересуват, искам да кажа богаташите. Разбира се има много учители и българи, които помагат доброволно в центъра в Оряховица, тук няма чиновници, не съм назначил никой, но имаме учители, има математици, които работят цяла година с талантливите деца. И те отиват по олимпиади, вземат златни медали наедно с големи сили като Русия, Китай“, разказва физикът.

За образователната система, задължително е когато учим нещо да проверим дали това служи за нещо. Мисля, че много млади хора четат, но не разбират какво. Това е ролята на учителите и училището. Не е важно само да имаш красив почерк, но и да знаеш какво пишеш“, обяснява Балкански.

Споделя, че очаква от поредните трима лауреати на фондация „Миню Балкански да успеят с лекота да продължат образованието си зад граница.

 „Намерихме три изключителни деца, сигурен съм, че те ще станат изключително успешни, като останалите изписани на стената на академията в Оряховица. Аз съм сигурен, че ще влязат в елитни френски университети и училища и ще успеят. Но колко места има като това в Оряховица. Това е защото има няколко изключително педагози, които са се посветили на това да издигнат българските деца, като Сава Грозев и Теодосий Теодосиев. Образованието не може да стане без учители. И те трябва освен учене да помагат и в морал, етика и алтруизъм“, обяснява проф. Балкански.

Макар да е в най-рисковата и засегната група хора от коронавируса той смята, че по-голяма опасност от епидемията е предстоящата икономическа криза.

С тази зараза сякаш природата ни каза: Чакай малко, трупаш богатства, но какво ги правиш, трябва да си помислим как можахме толкова да се самозабравим“, размишлява 93-годишният физик.

Той коментира и онлайн обучението като нужно в пандемична среда като тази. Според него помага да не се загуби време и да се продължи с образованието, но не може да замести нормалният учебен процес.

Това е временна помощ, не може образованието напълно да стане задочно. Трябва обич между учителя и ученика“, казва проф. Балкански.

Дори на 93 години той продължава да е прилежен ученик. И в момента продължава да се учи да свири на пиано, след като вече му е трудно да свири на любимата си цигулка. Той е категоричен, че добрите учени трябва да имат и нужната култура.

Будните деца имат жажда за извънкласни задачи. И нашият проект „Младежта и Науката” предлага това – да видят учителите как могат да го направят. Ние им даваме на готово програмата. В едно професионално училище трябва да има и култура при професионалното издигане“, категоричен е световнопризнатият учен.

93-годишният световноизвестен физик проф. Минко Балкански е автор на повече от 30 научни монографии. Носител е на множество награди и ордени от държавни и научни институции от целия свят за постиженията си в сферата на науката и образованието. Фондацията му „Миню Балкански“, която носи името на неговия баща, издирва, подпомага и подготвя талантливи български деца за кандидатстване в най-престижните чуждестранни научни заведения. Осъден на смърт от комунистическия режим, той не стъпва повече от 50 години в родината си. След промените става един от най-големите дарители в България в полза на младите учени и таланти. Над 600 деца минават през неговите летни училища в село Оряховица (община Стара Загора).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44
Калоян Стайков

Калоян Стайков: Токът за домакинствата няма да поскъпне от 1 юли

Голямата промяна за потребителите у нас се очаква през 2026 година, когато би трябвало да излязат на либерализирания енергиен пазар. Предстои да видим как ще се случи това, защото все още законовата уредба не регламентира този процес, заяви пред Радио..

публикувано на 03.04.24 в 09:20