Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вълчев обяви присъствено начало на новата учебна година в цялата страна

Автор:

Министърът на образованието Красимир Вълчев потвърди, че новата учебна година ще започне присъствено в цялата страна въпреки епидемичната ситуация, но не изключва до нейното начало да настъпят промени.

На съвместен брифинг със зам.-кмета на София Тодор Чобанов, той коментира и предстоящите промени в закона за предучилищното и училищното образование.

"Можем да прогнозираме с голяма доза увереност, че епидемичната ситуация ще продължи 10-12 месеца, през цялата учебна година. Ние, като родилите, трябва да намерим начин образователната система да работи”, посочи министър Вълчев.

Той отбеляза, че не могат да продължат крайните модели на дистанция и заради това се търсят възможни други варианти. Според него в  различните страни има две стратегии - едната от тях е т.нар. "хибридното" обучение, но от МОН са се отказали от подобен вариант, тъй като той би бил труден за изпълнение и за реализиране.

Вълчев посочи, че от МОН са избрали съчетания от две стратегии, като моделът на предстоящото училищно обучение е базиран на превключване. "Училищата ще са готови за него. Най-вероятно ще се наложи такова, когато започнат грипните епидемии”, обясни министърът.

На този етап е планирано новата учебна година да започне присъствено за всички училища и всички ученици в дневна форма на обучение в цялата страна, посочи Вълчев, но той не изключва до нейното начало да настъпят промени. тъй като ситуацията в страната е динамична с оглед на епидемичната обстановка.

Според него училищата ще получат инструкции за действие, в случай че бъде установен заразен с Covid-19 ученик или учител. Директорите ще имат и списък от задължителни правила за дезинфекция и дистанция.

Някои училища вече обявиха, че ще работят по график, в който различните класове започват часовете по различно време и така ще се разминават в междучасията. "Няма съмнение, че годината ще бъда трудна. Имаме голямо предизвикателство - да опазим здравето на децата", каза министър Велчев.

"Ако обаче оставим училищата затворени, рискуваме да има повече негативни последици за децата, отколкото тези, които може да причини самата коронавирусна пандемия. Говори се и за поколенческа криза”, обяви той на брифинга.

"Когато има дете със симптоми, то ще бъде отделяно. Ще се уведомяват незабавно родителите, които имат отговорността да го заведат на лекар. При случай на заразен ученик или учител, незабавно ще се уведомява и РЗИ”, разясни още той.

Според министър Вълчев най-добрата форма е присъствената. "Ще опитаме да направим всички форми на обучение възможно по-пълноценни. Другата възможност пред родителите е за смяна на формата на обучение. Имаме над 15% деца, които имат проблем с ежедневната посещаемост. Средната им посещаемост е под 70%”, посочи той.

При необходимост учениците ще имат възможност за допълнителни уроци, които ще се заплащат на учителите. Заедно със синдикатите е договорено за тези допълнителни часове да се заплаща по 15 лв., поясни министърът и допълни, че в подписаните от него снощи насоки, има изброени хронично заболявания, въз основа на които учениците могат да отсъстват. При хронични заболявания на родителите, децата могат да изберат временно да се обучават вкъщи.

Също така има планове около 20 училища да се превърнат в центрове за дистанционно обучение, като те ще могат да обхванат учениците от повече от една област, ако това се наложи. "Дистанционната форма на обучение ще е третата възможност за родителите, като тя се различава от онлайн обучението", подчерта Вълчев.

"Според наше проучване 16% от родителите са предпочели дистанционното обучение, но този избор не е принципен, а във време на продължаваща пандемия", каза още Вълчев.

Планирано е и предоставянето на допълнителни средства за общините за издръжката на децата след въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните. Те ще са за закупуване на помагала, както и за храна на учениците. Министър Вълчев отбеляза, че вероятно депутатите ще предложат компенсации за децата, които не са приети в детски градини в периметър, който предстои да бъде определен. Въпросът е обсъден и с премиера Бойко Борисов, който е подкрепил подобна идея. 57 са общините, в които има недостиг на места в детските градини, каза просветният министър.

Според него системата на частното образование е алтернатива, което обаче е свързано с ограничен достъп и финансов ангажимент на родителите. "Обществената справедливост изисква тези родители да бъдат компенсирани. Така, че вероятно това ще бъде предложено”, заяви Вълчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетичните празници "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47

Д-р. Слави Славов: Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения за разпространението на коклюш

Общопрактикуващите лекари нямаме притеснения относно създалата се ситуация около разпространението на коклюш. Кабинетите работят и лекарите поставяме ваксини по график. Това коментира за Радио Стара Загора д-р. Слави Славов председател на..

публикувано на 25.04.24 в 14:35