Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изровиха над 3 тона пестициди край старозагорското село Яворово

Над 3 тона стари и опасни пестициди намериха в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово. Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Проверка на място направи Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  и заместник-главния прокурор Десислава Пиронева.

Стана ясно, че наличието на препаратите за растителна защита в Яворово са били отбелязани в създадения преди време регистър, но едва сега е станало ясно, че не се намират в обезопасени постройки.

При проверката днес стана ясно, че част от тях са пръснати в бивша стопанска постройка без покрив, без врати и със свободен достъп за всеки. На 200 метра от нея се намират останалите складирани пестициди, отново в необезопасена постройка без врати и в опасна близост до водоизточник.

При дъжд водата отмива опасните вещества и те попадат в подпочвени води или във водоизточник, ползван от чешма за водопой на животни. Така те попадат в растенията и жовотните, а от там са опасни и за хората, обясниха днес експертите от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите.

Днес те извършиха проби на място, за да определят и вида на препаратите, складирани още през 80-те години. По първоначални данни старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години, каза министърът на околната среда Емил Димитров.

Славея Стоянова от дирекция „Управление на отпадъците“ в екоминистерството обясни, че от първоначалния оглед става ясно, че препаратите съдържат изключително опасни вещества, съдържащи арсен, живак и сяра.

Огледът е във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Днес стана ясно, че подобно находище с опасни препарати за растителна защита има и в Николаевското село Елхово.

Обектите са част от започналата поредица проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на регионалните инспекции по околната среда и водите и на басейновите дирекции, на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите, и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

Близо 10 млн. лв. са заделени тази година за унищожаването в чужбина на опасни и негодни за употреба препарати за растителна защита тази година.

„В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме. Нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен, по какъвто и да било начин“, каза министър Емил Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Министрите обещаха да осигурят средства за довършването на ямболската болница

След срещата през февруари в Ямбол между ръководството на община Ямбол и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, по повод изграждането на нова военна инфраструктура в с. Кабиле, днес в Народното събрание беше организирана втора среща по темата с..

публикувано на 25.04.24 в 18:39

Пуснаха под гаранция двама, обвинени за участие в престъпна група в Ямбол

Бургаският Апелативен съд освободи срещу парична  гаранция Стойко Калудов и Григор Гочев, които заедно с Динко Вълев, по-известен  като ловецът на бежанци, са обвинени в участие в Организирана престъпна  група. Преди дни Ямболският окръжен съд им наложи..

публикувано на 25.04.24 в 17:19

Живко Тодоров: Средствата за ММИ дават сигурност на работещите

Като изключително важни за развитието на региона определи двете решения-за отпускане на средства за „Марица изток“ и отлагането на либерализацията на пазара на тока, кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Според него те дават спокойствие и..

публикувано на 25.04.24 в 16:59

Общинските съветници на Болярово гласуваха парична помощ за зрелостниците

Болярово ще изпрати тържествено своите 13 абитуриенти на 23 май. Днес, по предложение на кмета на Община Болярово Христо Христов, общинските съветници гласуваха единодушно от общинския бюджет да им бъде отпуснато финансово стимулиране. Общата..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Градушка удари Чирпанско

Поройни дъждове и градушка се изляха над няколко населени места в региона на Чирпан в ранния следобед. От ледените късове сериозно пострада и старозагорското село Самуилово. Основните поражения до момента са върху овошки и насаждения, но информацията..

публикувано на 25.04.24 в 16:25

Създават общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора"

Да бъде създадено общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ решиха съветниците на първо четене.  То се създава като специализирано звено в Общинска администрация и ще стопанисва и управлява имотите, предназначени за дейности в областта на..

публикувано на 25.04.24 в 16:20
Снимка: ГПЧЕ

Ученици от ГПЧЕ "Ромен Ролан" зарадваха с подаръци нуждаещи се

В навечерието на Великден учениците от 8 "Ж" клас на ГПЧЕ "Ромен Ролан", с класен ръководител г-жа Мария Комбакова, посетиха "Защитените жилища за пълнолетни лица с умствена изостаналост" в Стара Загора и зарадваха с подаръци живеещите там, съобщават от..

публикувано на 25.04.24 в 15:42

В Сливен ограничиха до 20 км/ч скоростта за тротинетки и ги забраниха в пешеходните зони

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите...

публикувано на 25.04.24 в 15:16

Фелдшерите и лекарските асистенти се пребориха за самостоятелна съсловна организация

Съсловната организация на фелдшерите и техните приемници – лекарските асистенти, вече официално ще представлява съсловието на тези медицински професионалисти. Това стана  възможно, след като парламентът вчера одобри и на второ четене промените в..

публикувано на 25.04.24 в 15:05
Снимка: община Димитровград

В Димитровград започват поетичните празници "Пеньо Пенев"

В Димитровград днес започват поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Спектакълът „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“ ще сложи началото на поетичните дни. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще..

публикувано на 25.04.24 в 14:47