Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изровиха над 3 тона пестициди край старозагорското село Яворово

Над 3 тона стари и опасни пестициди намериха в безстопанствени сгради на бившето ТКЗС в старозагорското село Яворово. Те ще бъдат транспортирани и унищожени във Франция. Проверка на място направи Министърът на околната среда и водите Емил Димитров  и заместник-главния прокурор Десислава Пиронева.

Стана ясно, че наличието на препаратите за растителна защита в Яворово са били отбелязани в създадения преди време регистър, но едва сега е станало ясно, че не се намират в обезопасени постройки.

При проверката днес стана ясно, че част от тях са пръснати в бивша стопанска постройка без покрив, без врати и със свободен достъп за всеки. На 200 метра от нея се намират останалите складирани пестициди, отново в необезопасена постройка без врати и в опасна близост до водоизточник.

При дъжд водата отмива опасните вещества и те попадат в подпочвени води или във водоизточник, ползван от чешма за водопой на животни. Така те попадат в растенията и жовотните, а от там са опасни и за хората, обясниха днес експертите от френска фирма, която ще отговаря за събирането, транспортирането и унищожаването на пестицидите.

Днес те извършиха проби на място, за да определят и вида на препаратите, складирани още през 80-те години. По първоначални данни старите пестициди са над 3 тона и са събрани от няколко села преди над 30 години, каза министърът на околната среда Емил Димитров.

Славея Стоянова от дирекция „Управление на отпадъците“ в екоминистерството обясни, че от първоначалния оглед става ясно, че препаратите съдържат изключително опасни вещества, съдържащи арсен, живак и сяра.

Огледът е във връзка с разпореждане на Върховната административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита.

Днес стана ясно, че подобно находище с опасни препарати за растителна защита има и в Николаевското село Елхово.

Обектите са част от започналата поредица проверки, разпоредени със заповед на министър Димитров на регионалните инспекции по околната среда и водите и на басейновите дирекции, на складовете за съхраняване на препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Разпореждането на министъра е те да бъдат оценени в зависимост от потенциалния риск от замърсяване на повърхностните, подземните води и почвите, и да бъде осигурено безопасното съхранение на препаратите до окончателното им обезвреждане.

Близо 10 млн. лв. са заделени тази година за унищожаването в чужбина на опасни и негодни за употреба препарати за растителна защита тази година.

„В България няма да се изгарят, не ни е разрешено да изгаряме. Нямаме такива намерения, няма никой да бъде тровен, по какъвто и да било начин“, каза министър Емил Димитров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

6000 дка гори са засегнати от пожара в област Свиленград.

Пожарът в Свиленградско е локализиран

Пожарът в  Свиленградско е локализиран по всички фронтове и е под контрола на пожарната, съобщават от пресцентъра на областната управа в Хасково. Работи се за овладяването на едно огнище в посока с. Студена . На място остават всички 17 екипа на..

публикувано на 15.07.24 в 22:54

Хеликоптери ще помагат в битката с огъня край Стара Загора

Хеликоптерите , които ще помогнат в битката с огнената стихия край Стара Загора, се очаква да пристигнат  утре сутринта. Причината е, че има  забрана  да бъдат пилотирани в тъмната част на денонощието, каза областният управител на Стара Загора..

обновено на 15.07.24 в 22:43

Огънят настъпва към Старозагорските бани, изпепелена е постройка (СНИМКИ)

Гараж във вилната зона край Стара Загора изгоря, но няма пострадали хора или изпепелени къщи. Според кмета Живко Тодоров, благодарение на общите усилия на огнеборците, служителите на горското и доброволците, са спасени домовете и имотите на хората...

публикувано на 15.07.24 в 20:23
снимка: Живко Иванов

Затвориха пътя към Старозагорските минерални бани

Пътят от Стара Загора към Старозагорските минерални бани е затворен, съобщи репортер на Радио Стара Загора.  Огънят, който избухна около 15,30 ч. на хълм над Седмия километър, е стигнал до пътното платно и се е разпространил в част от дворовете на къщите в..

публикувано на 15.07.24 в 20:01

19-годишно момче пострада при пожар край свиленградско село

19-годишно момче пострада заради пламъците край свиленградското село Щит днес. Младежът е бил с баща и с брат и е правил опит да спаси пчелина си. Момчето е с изгаряния. След преглед в лечебницата в Свиленград веднага е бил транспортиран към пловдивската..

публикувано на 15.07.24 в 19:22

Огънят край Стара Загора наближава къщи от вилната зона

Пожарът, който бушува в района на Седми километър, вече е достигнал на около 500 метра от първите къщи на вилната зона. Автомобили на пожарната и на горското в Стара Загора са разположени непосредствено до домовете на хората, обясни за Радио..

публикувано на 15.07.24 в 19:12

Пожарът край Стара Загора се разраства, огънят тръгна към вилна зона

Частично бедствено положение обяви областният управител на Стара Загора Методи Марков. Това се налага заради п ожара над местността „7-и километър“ , който промени посоката си и вече з астрашава къщите в района . Военните имат готовност..

публикувано на 15.07.24 в 19:06
снимка: Николета Петрова

Пожарът край Стара Загора не застрашава населени места

Увеличават се екипите на пожарната, които гасят огъня над местността  "7-и километър" край Стара Загора. На място вече са четири екипа на старозагорската пожарна , един екип на пожарната в Казанлък и специализираната техника на Държавното..

публикувано на 15.07.24 в 16:47

От "Възраждане" предлагат законодателни промени срещу поправянето на изборни протоколи

От партия „Възраждане“ са внесли в деловодството на Народното събрание законопроект, свързан с промени в Изборния кодекс, съобщиха в Стара Загора днес народните представители Искра Михайлова и Даниел Проданов. Промените, които те предлагат, са..

публикувано на 15.07.24 в 16:15
Снимката е илюстративна

Пожар гори край Стара Загора

Пожар гори в местността „7-и километър“ край Стара Загора. На място са два екипа на пожарната. Районът е опасен заради високата и суха растителност и близостта на боровата гора, а ситуацията се усложнява от вятъра, уточняват от пожарната...

публикувано на 15.07.24 в 16:06