Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наставникът на Берое 2011

Трифон Панев:  В Банско отново показахме доста високо ниво

Оставях децата сами да вземат решения и в в по-голяма част от двубоите те взимаха правилните такива, доволен е треньорът на шампионите от "Евима Къп"

| обновено на 01.09.20 в 13:22

В края на миналата седмица отборът на "Берое" 2011 спечели петият си пореден турнир под ръководството на наставника Трифон Панев. След като триумфираха миналата година като победители на "Евима Къп" в Банско, през тази малките "зелено-бели" таланти защитиха трофея си. Успехът дойде след пет поредни победи, последната от които срещу ЦСКА-София на финала. "За пореден път показахме едно доста високо ниво. Не мога да кажа, че в някои от мачовете сме изпитвали затруднения. Но съм най-щастлив от факта, че това което търсим на тренировките го виждах във всяка една секунда на терена. В много голяма част от мачовете оставях децата сами да вземат решения, обаждах се колкото може по-малко, исках да видя какви решения ще вземат. И смятам, че в по-голяма част от двубоите те взимаха правилните такива. Затова и резултатите бяха такива", коментира в интервю за Радио Стара Загора наставникът Трифон Панев.
"Двете победи в турнира са различни, защото формата е различен. Миналата година беше на футбол 5, а и може би имахме по-малко време за работа с децата след като поех тима. Затова може би и миналата година бе по-трудно. А и имаше международни отбори, които само като имена стреснаха децата, въпреки че не бяха на някакво кой знае колко високо ниво.  Тази година определено беше по-лесно, защото децата са доста по-напреднали, селекцията е доста по-напреднала. И децата, и отбора като цяло беше по-подготвен за тазгодишното участие. А като ниво на отборите мисля че и тази, и миналата година турнирът беше един и същ", допълни младият наставник. 
Надпреварата в Банско реално бе първото сериозно изпитание за Берое 2011 след близо тримесечното прекъсване в първата половина на 2020 г. заради пандемията от коронавирус. "Аз самият поздравих децата, че са спазили всички изисквания към тях. Освен всичките им качества обаче те разполагат с доста голям интелект. Да, може би имаше спад в самото им физическо състояние - изморяваха се малко по-бързо, имаше и такива, които бяха качили и килограмчета. Но като цяло тактическите указания им бяха ясни и след почивката и затова толкова бързо влязоха в ритъм. След две три седмици тренировки с малко по-големи натоварвания и по-голяма продължителност успяхме да се върнем в състояние близко до оптималното ни", разкри Трифон Панев. 
Въпреки сериозният успех обаче наставникът признава, че е видял и доста слабости в изявите на играчите. "Нещото, което най-много ме изкарваше извън равновесие бе, че на моменти в мачовете когато поведем с разлика, виждах отпускане в определени ситуации. Двубоят си върви спокойно, всичко е наред и точно тогава някои деца проспиват момента и забравят какво трябва да направят в конкретната ситуация. Тогава наистина доста се ядосвах. Или когато нещата се случваха прекалено бавно. Защото съм им обяснил, че какъвто и да е съперникът срещу когото се изправяме, той трябва да се съобразява с нас, а не ние с него. Затова те трябва да търсят максимума от себе си. Защото ако не на този турнир, то на следващия или по-следващия ще има съперник, който ще може всички тези неща като нас и там скоростта ще е от изключително важно значение. Както и прецизността. Иначе всичко се получаваше, просто на моменти трябваше да бъде по-бързо и по-точно. Тогава щях да съм доволен на 100 процента". 
Добрите резултати обаче водят до трудности при осигуряването на съперници за контролни срещи. "Затова съм доволен, че турнирите при децата ги има, защото за приятелски срещи все по-трудно си намираме противник. Някои отбори отказват, не директно, но си намират оправдание да не се срещнат с нас".
Следващата седмица Берое 2011 ще участва в нов турнир този път край морето. "От 7 септември ще се включим в "Приморско лято 2020". Веднага след това стартира и първенството. Този сезон ще се включим в шампионата, който е в Стара Загора за набор 2010. Силно се надявам там да срещнем нужната конкуренция, защото съм притеснен да не настъпи момент на заблуда в тима. Правя всичко възможно с разговори с децата да ги убедя, че постоянно трябва да надграждат нивото си, че не трябва да се съобразяват с противника, а с това те да бъдат по-добри във всеки един ден. Но с двуцифрени резултати е доста трудно", допълни Трифон Панев.
Цялото интервю с наставника на Берое 2011 чуйте в прикачения звуков файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Куп отличия извоюваха джудисти

В края на седмицата в Пазарджик предстои Държавен шампионат по джудо за младежи. „Ще участваме с трима състезатели, имаме много контузени в тази възраст“, съобщи за радио „Стара Загора“ Христо Лазаров, треньор в старозагорския клуб „Недьо Ранчев“...

публикувано на 24.04.24 в 14:42

102-ма стрелци участваха в турнир „Стоян Пенчев“

Старозагорският клуб „Августа 1992“ бе домакин на турнир по спортна стрелба в памет на Стоян Пенчев. „Турнирът бе по програма на спортното министерство „Децата и спортния клуб - 2024 година“, съобщи за радио „Стара Загора“ Георги Кочеренко, треньор..

публикувано на 23.04.24 в 14:35

Ямбол домакин на международно състезание по планинско колоездене

От 26-ти до 28-ми април в Ямбол ще се проведе колоездачното състезание по планинско колоездене в дисциплината крос-кънтри олимпик – Ямбол Bike Cup 2024. Организатори на надпреварата са спортен клуб „Фрий Райдърс Юнайтед", „Консепт Криейтив Крю" и..

публикувано на 23.04.24 в 11:52

„Монтана 2003“ – „Берое Стара Загора“ 2:2 победи

В Монтана бе изиграна четвъртата среща от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. Домакините от „Монтана 2003“ надделяха над „Берое Стара Загора“ с 89:88 точки след продължение. Редовното време приключи при резултат 83:83...

публикувано на 22.04.24 в 20:44

Четири медала извоюваха момчета от „Берое“

В края на седмицата в София ще започнат схватките от турнира по борба „Петко Сираков – Иван Илиев“. Надпреварата е за юноши и девойки до 23 години. „Диян Динчев като национален треньор ще бъде там, както и състезателите Радомир Стоянов, Калоян..

публикувано на 22.04.24 в 14:39

Над 120 деца се включиха в Пролетния турнир по плуване „Ямбол 2024“

Над 120 деца взеха участие в Пролетния турнир по плуване „Ямбол 2024“, който се проведе в ремонтираният плувен комплекс в Езикова гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол. Събитието бе организирано от Община Ямбол, Местната комисия за борба с..

публикувано на 22.04.24 в 11:32

„Монтана 2003“ – „Берое Стара Загора“ 1:2 победи

В Монтана бе изигран третият двубой от финалната серия на първенството в женската баскетболна „А“ група. „Берое Стара Загора“ гостува на домакините от „Монтана 2003“ и претърпя поражение с 55:78 точки. Първите минути на срещата бяха равностойни, а..

публикувано на 21.04.24 в 20:58

Девора Аврамова спечели при жените днешното състезание "BEROE 5K ROAD RACE"

"Днес в Стара Загора с подкрепата на СКЛА "Берое" се проведе състезание по лека атлетика "Beroe 5K Road Race". Времето бе определено благосклонно към състезателите, които бяха над 500 при жени, мъже и деца. Организацията бе на висота и наистина се..

публикувано на 21.04.24 в 15:21

Мирослав Миндев: Победихме, но бе с цената на големи усилия

"Победихме трудно "Левски" Карлово с 2:1. Още в началото гостите ни поведоха в резултата за 0:1 и добре, че в края на първото полувреме стигнахме до изравнителен гол. Втората част също мача бе равностоен и стигнахме до победния втори гол в..

публикувано на 21.04.24 в 13:40

Атанас Апостолов: Убедителна победа постигнахме срещу втория тим на "Локо" Пловдив

"Съставът на "Розова долина" продължи победния си ход като надигра втория тим на "Локомотив" Пловдив с 5:2. Допуснахме ранен гол във вратата ни още в началото на мача. Все пак до края на първото полувреме реализирахме три попадения и резултата..

публикувано на 21.04.24 в 12:47