Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Допълнителни 5 млн. лв. за актуализиране на заплатите

БЕХ отпуска 50 млн. лв. заем на "Мини Марица-изток"

Снимка: БГНЕС

5 млн. лв. ще отпусне правителството на "Мини Марица-изток" за актуализация на заплатите в дружеството – това стана ясно от среща на синдикатите с министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Още 50 млн.лв. ще бъдат отпуснати като дългосрочен заем от БЕХ , за да се подпомогне работата на най-голямото въгледобивно предприятие у нас. Министър Петкова ясно заяви, че правителството  е подкрепило развитието на въгледобивната индустрия в два много важни документа. В Интегрирания план "Климат -Енергетика", който е изпратен в европейските институции, много ясно е посочено, че България ще разчита на енергията от въглища до 2030 год. с хоризонт 2050 год. Тези срокове са заложени и в енергийната стратегия на страната и там е посочено мястото и значението на този тип енергийни мощности и ролята им в енергийния баланс. Петкова припомни, че България се пребори за 1,178 млрд. евро, които трябва да бъдат използвани за най-добрите мерки за развитие на сектора и нисковъглеродна икономика.

Има нужда от по-подробно разписване на мерките в енергетиката за няколко години напред. След 2025 год. изискванията към въглищната индустрия стават много жестоки и е нужна ясна политика и мерки. Големите дългове в енергетика се дължат на политически решения и те продължават. Вече задлъжнялостта е към 4 млрд.лв.- заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

Синдикатите настояват за ясен 5-годишен план до 2025 год за развитие на сектора и заедно с експертите и консултантите на ЕК да се очертаят възможностите за развитието на въгледобивната индустрия и след този срок. Димитров беше категоричен, че няма да се допуснат съкращения  в "Мини Марица- изток, както и всяка инвестиционна инициатива, която се прави на територията на дружеството да е под контрола на мините. Земята от 240 кв. км. е на дружеството и каквито и соларни паркове или друга дейност да се извършват там, трябва да са под контрола на дружеството. Кражби на капитали от КНСБ няма да позволят- категоричен е Пламен Димитров. Той се обяви и за либерализация на цената на въглищата от мините, които струват много повече на свободния пазар и това ще допринесе за финансово оздравяване на дружеството. Цената на въглищата не е променяна от 11 години.Още от категорията

Министър Вълчев е поел ангажимент за редуциране на наемите на общежитията

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев е поел ангажимент, че там където това е в неговите правомощия, наемите на студентските общежития за януари и февруари ще бъдат редуцирани с 50%. Искането бе отправено от Националното..

публикувано на 15.01.21 в 16:06
Емил Христов

Текат срещи за сформиране на общински предизборен щаб на ГЕРБ

Работи се по сформирането на общинския предизборен щаб на ГЕРБ, съобщи общинския председател на партията Емил Христов. В качеството си на заместник-председател на 44-тото народно събрание той коментира как ще бъде гарантирана безопасността и..

публикувано на 15.01.21 в 16:01

Няма промяна в условията за кандидатстване по програмата „Родители в заетост“

Няма да има промяна в условията и изискванията по програмата „Родители в заетост“ за календарната 2021 година, каза за Радио Стара Загора Галина Коларова –експерт „Програми и проекти“ към Дирекция Бюро по труда Стара Загора. По програмата могат..

публикувано на 15.01.21 в 11:04

76 лева струват стоките от потребителската кошница

Годината за слънчогледа беше лоша, но тя беше такава за всички производители в Европа, а това налага една равновесна цена на пазара. Няма причини за рязкото й повишаване. Това каза в ефира на Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на..

публикувано на 15.01.21 в 10:09

Залагат 150 000 лв. в бюджета на Стара Загора за премахване на сметища

150 000 лв. за ликвидиране на незаконни сметища са заложени в проектобюджета на Община Стара Загора за 2021 г., съобщи съветникът от „Възраждане“ Искра Михайлова. Уверението е получила от директора на Дирекция "Транспорт, чистота и екология"..

обновено на 15.01.21 в 09:20

Риск от измръзване на посевите в ямболско заради наводненията

Три пъти над месечната норма са отчетените до момента валежи в някои части на Ямболска област. Обстановката в региона постепенно се успокоява, но съществува риск от измръзване на посевите в залетите земеделски земи.  При месечна норма от 38 литра,..

публикувано на 15.01.21 в 06:52

Община Свиленград набира потребители за услугата "Топъл обяд"

Във връзка с определяне на дейността по предоставяне на „Топъл обяд” Община Свиленград обявява прием на заявления за включване в услугата Топъл обяд, за кандидатстване по  процедура BG05FM0P001-5.001 „3.1- Топъл обяд в условията на пандемия от..

публикувано на 15.01.21 в 06:25

535 са новите случаи на коронавирус, 35 за област Стара Загора

535 са новите случаи на коронавирусна инфекция за втори пореден ден, показват данните в Единни информационен портал към полунощ. 7439 са направените тестове за последното денонощие.  Положителни са над 7% от пробите. 6728 са оздравелите, починали са 47..

публикувано на 15.01.21 в 06:08

Второто залесяване на Лесопарк „Боровец“ ще се проведе на 23 януари

Служители на Общинско предприятие „Паркове, зони за отдих и спорт“ започнаха подготовка на терена в Лесопарк „Боровец“ за предстоящото залесяване на 5600 фиданки, което ще се проведе на 23 януари, събота, след 10:00 часа. Изкопани са над 1000 отвори..

публикувано на 14.01.21 в 18:28

Без големи тържества ще се проведе ромския празник в Сливен

Без големи тържества и традиционното наддаване за петела ще се проведе ромския празник Банго Васий в Сливен. Това съобщи Стела Костова, председател на Ромската академия за култура и образование. Заради забраната за масови събирания от академията са..

публикувано на 14.01.21 в 17:21