Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политолог: "Промените в изборното законодателство са вредни и пораждат съмнения"

Снимка: БГНЕС

„Протестите и липсата на оставка правят умерения изход от кризата в България все по-малко възможен“. Това заяви в коментар на ситуацията в страната политологът Христо Панчугов. Преподавателят в Нов български университет определи като очакван спадът на масовостта на протестите, но подчерта, че с това заявката за промяна в начина на управление не намалява. Според политическият анализатор мнозинството не дава ясен отговор на въпроса „кой управлява страната в момента“.

„Повече от 60 дни протестът иска оставката на Бойко Борисов не защото не го харесва, а защото смята, че някой диктува на министър-председателя какви политически решения да бъдат взимани“, отбеляза Христо Панчугов. По повод предложението за промени в Конституцията и свикването на Велико народно събрание политологът заяви, че и двата хода не са били добре отиграни. Панчугов определи проектът на ГЕРБ за Основен закон за видимо претупан, посредствен и безкрайно вреден за всяка една демократична държава. Преподавателят в НБУ предупреди депутатите, че с поредните промени в Изборния кодекс, непосредствено преди предстоящия вот, създават сериозни съмнения върху изборния процес


Още от категорията

Калоян Стайков: Емитирането на нов дълг е добра антикризисна мярка

Попълването на фискалния резерв с емитиране на дълг е добра идея. Така коментира решението на правителството да изтегли нов дълг от 5 млрд. лева от международните пазари икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. Според него е..

публикувано на 18.09.20 в 16:09

Александър Сиди: Независимостта на ЦИК ще осигури прозрачен изборен процес

Подкрепяме предложението на ПП ГЕРБ Централната избирателна комисия да осигури придобиването, съхраняването и логистиката на изборните машини. Тя е независим орган, в който има квоти на всички политически сили и е нормално да бъде натоварена с тази..

публикувано на 18.09.20 в 16:00
Георги Гьоков

Георги Гьоков: БСП няма да подкрепи изборните промени

Предложенията на ГЕРБ за промени в изборния кодекс няма да бъдат подкрепени от БСП, коментира за радио Стара Загора народният представител от БСП Георги Гьоков. Предложението на ГЕРБ за смесена система на гласуване, машинно и с хартиена бюлетина в..

публикувано на 18.09.20 в 13:52

Йордан Арабаджиев: Очакваме кризата в международните превози да се задълбочи

По последни данни в цяла Европа има недостиг на превозни средства, това е една много сериозна криза и за българския транспортен бранш. Част от превозвачите се насочват към друг бизнес, а вече изпитваме недостиг и на кадри. Това каза за Радио Стара..

публикувано на 18.09.20 в 08:59
Румяна Грозева

Румяна Грозева: Речта на Урсула фон дер Лайен беше много балансирана, показаха се положителните неща, но и че има проблеми

„Много силен акцент в речта: Европейските ценностите не са за продан, но в същото време те са уязвими. Другият много важен акцент бе върховенството на закона“, коментара първата годишна реч „За състоянието на съюза“ на председателя на ЕК Урсула фон..

публикувано на 17.09.20 в 11:10
Регионален исторически музей, Стара Загора

Спомените на Христо Шиваров описват Старозагорското въстание

Днес отбелязваме 145 години от Старозагорското въстание. Събитието наречено в литературата Тракийското съзаклятие или Старозагорското приключение е опит за организиране на  всеобщо въоръжено въстание през септември 1875 година. В средата на 70-те години..

публикувано на 16.09.20 в 15:53

Юлиан Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ „Подкрепа“: Санкцията от 1000 лева е с цел формиране на отговорност у родителите на учениците

През вчерашният ден от Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа “ излязоха с предложение родителите, които не се явят в училище до 1 час след повикване от страна на учител или директор да вземат болното си дете да бъдат глобявани с 1000 лева...

публикувано на 15.09.20 в 15:31

Кръстовден е ден за строг пост

На 14 септември се отбелязва един от големите празници в православния календар - Въздвижение на Светия кръст Господен. В този ден, популярен като Кръстовден, църквата приканва вярващите да се поклонят на Кръста като оръдие на Христовата победа над..

публикувано на 14.09.20 в 13:35

Малките фирми трябва да изберат доставчик на ток до юни 2021 г., за да не плащат по-скъпо

Близо 300 хил. малки фирми излизат на свободния пазар на електроенергия от 1-ви октомври. А на 10 септември изтече първият срок, в който те можеше да изберат и сключат договор с търговец на енергия. Ако някоя малка фирма не е успяла до 10..

публикувано на 10.09.20 в 16:53
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Въвеждането на нови данъци в ЕС е неизбежно

Създаване на фискален и данъчен съюз е необходима стъпка от страна на Европейския съюз, за осигуряване на средства в Спасителния фонд за възстановяване на икономиките на страните - членки след кризата, предизвикана от КОВИД 19, коментира за Радио Стара..

публикувано на 10.09.20 в 16:19