Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболските училища ще посрещнат 742 първокласници

Надпис с името на Ямбол и неговия девиз е новата придобивка, която ще радва жителите на града.
Снимка: Община Ямбол

Всички училища на територията на община Ямбол са заявили готовност за започване на новата учебна 2020/2021 година. В учебните заведения са обезпечени условията за безпроблемно протичане на образователния процес. Училищата отговарят на санитарно-хигиенните изисквания на Регионална здравна инспекция-Ямбол за осигуряване на безопасни условия на обучение, възпитание и труд. Всички училища и детски градини имат готовност за работа в условията на извънредна епидемиологична обстановка, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. 

През новата учебна година на територията на община Ямбол ще функционират две начални училища, пет основни училища, едно обединено училище, едно средно училище, едно спортно училище, три профилирани гимназии и две професионални гимназии. В тях ще се обучават 7633 ученици от първи до дванадесети клас, разпределени в 334 паралелки, в т.ч. 31 ученици на самостоятелна форма на обучение, 84 ученици в задочна форма на обучение, 151 ученици със специални образователни потребности, както и 742 първокласника, разпределени в 35 паралелки. Подготовката на 5 и 6-годишните деца за училище ще се осъществява в 52 подготвителни групи с 1291 деца. Своите възпитаници ще посрещнат и още 5 държавни професионални гимназии.

Ресурсната обезпеченост на училищата, профилираните и професионалните гимназии за нормалното протичане на образователно-възпитателния процес е осигурена. За учебната 2020 / 2021 година училищата и детските градини на територията на община Ямбол са обезпечени кадрово с необходимия брой педагогически персонал.

В училищата  и детските градини са заети 775 бройки педагогически персонал и 369 броя непедагогически. В училищата са извършени ремонти на обща стойност 182 455 лв.

Във всички училища и гимназии е получена необходимата учебна документация и са осигурени нужните учебници, учебни тетрадки и учебни помагала. За някои от учебните предмети са осигурени и електронночетимите учебници.

В готовност за новата учебна година са и детските градини в общината. В детските градини са обхванати 2327 деца, разпределени в 93 групи. На територията на община Ямбол има девет детски градини и детски ясли с две сгради. Всички детски градини са снабдени с учебни помагала и учебно-познавателни книжки. Ремонтните дейности в детските градини са на стойност 314 811 лв. Всички детски заведения са подготвени за новия отоплителен сезон и са снабдени с учебни помагала и учебно-познавателни книжки.

В училищата и детските градини на територията на община Ямбол са осигурени физическа охрана през деня и видеонаблюдение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02