Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продължава и кампания за събиране на стари куфари за премиерата на "Майстора и Маргарита"

Кукленият театър в Стара Загора показва резултатите от творческата лаборатория

Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

В периода от 2 до 15 септември 2020 г в Държавен куклен театър -Стара Загора се проведе 11-то издание на творческата лаборатория. А днес от 19:30 часа на сцената на театъра ще бъде показан и резултатът от театралният експеримент по "Майстора и Маргарита" на Михаил Булгаков.

„Традиционно през година се провеждат международни творчески лаборатории, като целта е да се експериментира, през тези 15 дни се пробват различни техники и се поставя висока летва за въображението и на творческия и технически състав“, разказа за Радио Стара Загора зам.-директорът на Кукления театър Таня Калчева. Художествен ръководител на лабораторията е режисьора Веселка Кунчева. В творческият процес на лабораторията участват актьори от трупата на старозагорския куклен театър и специалните гости Милица Гладнишка и Николай Воденичаров-Никеца.

В началото на следващата година ще бъде реализиран и цялостният спектакъл за възрастни „Майстора и Маргарита“, като продължава и кампания на театъра за събиране на стари куфари, които са важна част от сценографията, каза Таня Калчева. Тя припомни, че входът за експерименталния спектакъл тази вечер е свободен, но залата ще бъде запълнена на 50%, заради противоепидемичните мерки.

Още от категорията

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25

Музеят на фотографията представя изложба за фотографската фамилия "Паскови"

Днес от 18 часа в Музея на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, се отрива изложбата "Паскови-Неуморимите". Експозицията е организирана съвместно с уредниците от Исторически музей Искра - Казанлък. В нея са представени част от най-ценните..

публикувано на 16.09.20 в 16:36
Снимка: kazanlak.com

Общинска библиотека "Искра" в Казанлък с нова инициатива за тинейджърите в града

Тази година екипът на Общинска библиотека “Искра”, във връзка със своя 160-годишен юбилей, си поставя амбициозната задача да разкрие нови услуги за гражданите. Този път във фокуса на анализите и проучванията са тийнейджърите от общината. След успешната..

публикувано на 16.09.20 в 12:50
15_september

Колко струва подготовката на един първокласник за новата учебна година?

15 септември е преломен момент в живота на всяко дете, когато трябва да премине за първи път училищния праг и да започне с по-сериозната част от своето образование. За родителите това е ден изпълнен с разнопосочни емоции, но и задължително свързан с..

публикувано на 15.09.20 в 11:22

„Първите дами на Средновековна България“ – 119 личности в историческо изследване на проф. Пламен Павлов

„Първите дами на Средновековна България“ – най-новото историческото изследване за женското присъствие в тези далечни времена е вече на литературния пазар. Негов автор е авторитетният медиевист проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св...

публикувано на 14.09.20 в 09:50

Изидор Сарич: Пазете билките в планината, без билки няма и пеперуди

Изидор Сарич е от Сърбия, студент във Факултета по вет.медицина на университета в Белград. Сега е в България, за да изследва, снима и проучва редки видове пеперуди на Балканите, които живеят на голяма надморска височина. Срещата е случайна,..

публикувано на 13.09.20 в 10:00

Над 70 автомобила участваха в традиционния Ретро парад в Хасково

Над 70 ретро автомобили участваха в традиционния Ретро парад в Хасково.  Изложението се организира от Ретро клуб „Тракия“, със съдействието на община Хасково. Специалната награда, Купата на кмета, беше връчена от градоначалника Станислав Дечев  на..

публикувано на 12.09.20 в 14:16

Концерт за свобода в Сливен тази неделя

Втори голям рок концерт очакват в Сливен тази неделя. На сцена в Градската градина от 18.30ч. ще се качат една след друга три рок групи – Нова Революция, Монолог и Динамика. 4-часово рок шоу с много емоции обещават музикантите. В репертоара на групите..

публикувано на 12.09.20 в 09:50