Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко струва подготовката на един първокласник за новата учебна година?

15_september

15 септември е преломен момент в живота на всяко дете, когато трябва да премине за първи път училищния праг и да започне с по-сериозната част от своето образование. За родителите това е ден изпълнен с разнопосочни емоции, но и задължително свързан с разходи. По този повод решихме да се обърнем към управителя на една от големите книжарници в Стара Загора Дарина Ташева и да разберем как са изглеждали последните дни преди големият ден, за работещите там.

„Последните почивни дни бяха изключително натоварени от към работа и клиенти и това се дължи основно на това, че хората до последно се чудеха дали да купуват. Има промяна в пазаруването. Хората се чудят какво да правят и ще има ли нормална учебна година. Списъците за нужните материали до голяма степен се повтарят и ние вече ги знаем, защото до голяма степен в рамките на града са уеднаквени. Различните са на учениците извън Стара Загора. Хората се лутат, проверяват цени и заради това, че все пак оборудването на един първокласник е сериозна инвестиция. Няма промяна на цените на основните неща. Раниците започват от 59.90, но има и над 100 лв. Това са раници доказали качеството си през годините при нас и при нашите клиенти и за това ги предлагаме. При тетрадките също. Ние залагаме на качествена офсетова хартия- 40 ст. Е за тетрадка 20 листа, до 1 лев за широките редове. Ако трябва напълно да оборудваме един първокласник би излязло между 200-250 лева.  “

Учебниците са безплатни, но не рядко, родителите трябва да заделят пари и за различни помагала, които обикновено се закупуват организирано в училище. Към това ще добавим и задължителния спортен екип и гуменки или маратонки за физическо.

Няма да забравим и това, че за много ученици униформата е задължителна, като за всяко училище тя е различна. Ориентировъчно цената на една униформа е между 60 и 100 лв., независимо от това обаче, трябва да се отделят разходи за облекло и празничен тоалет, като средствата за това са индивидуални.

В равносметка можем спокойно да кажем, че една минимална работна заплата към днешна дата може и да не стигне, за да посрещне нуждите на един първокласник.Още от категорията

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25

Музеят на фотографията представя изложба за фотографската фамилия "Паскови"

Днес от 18 часа в Музея на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, се отрива изложбата "Паскови-Неуморимите". Експозицията е организирана съвместно с уредниците от Исторически музей Искра - Казанлък. В нея са представени част от най-ценните..

публикувано на 16.09.20 в 16:36
Снимка: kazanlak.com

Общинска библиотека "Искра" в Казанлък с нова инициатива за тинейджърите в града

Тази година екипът на Общинска библиотека “Искра”, във връзка със своя 160-годишен юбилей, си поставя амбициозната задача да разкрие нови услуги за гражданите. Този път във фокуса на анализите и проучванията са тийнейджърите от общината. След успешната..

публикувано на 16.09.20 в 12:50
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Кукленият театър в Стара Загора показва резултатите от творческата лаборатория

В периода от 2 до 15 септември 2020 г в Държавен куклен театър -Стара Загора се проведе 11-то издание на творческата лаборатория. А днес от 19:30 часа на сцената на театъра ще бъде показан и резултатът от театралният експеримент по "Майстора и..

публикувано на 15.09.20 в 10:05

„Първите дами на Средновековна България“ – 119 личности в историческо изследване на проф. Пламен Павлов

„Първите дами на Средновековна България“ – най-новото историческото изследване за женското присъствие в тези далечни времена е вече на литературния пазар. Негов автор е авторитетният медиевист проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св...

публикувано на 14.09.20 в 09:50

Изидор Сарич: Пазете билките в планината, без билки няма и пеперуди

Изидор Сарич е от Сърбия, студент във Факултета по вет.медицина на университета в Белград. Сега е в България, за да изследва, снима и проучва редки видове пеперуди на Балканите, които живеят на голяма надморска височина. Срещата е случайна,..

публикувано на 13.09.20 в 10:00

Над 70 автомобила участваха в традиционния Ретро парад в Хасково

Над 70 ретро автомобили участваха в традиционния Ретро парад в Хасково.  Изложението се организира от Ретро клуб „Тракия“, със съдействието на община Хасково. Специалната награда, Купата на кмета, беше връчена от градоначалника Станислав Дечев  на..

публикувано на 12.09.20 в 14:16

Концерт за свобода в Сливен тази неделя

Втори голям рок концерт очакват в Сливен тази неделя. На сцена в Градската градина от 18.30ч. ще се качат една след друга три рок групи – Нова Революция, Монолог и Динамика. 4-часово рок шоу с много емоции обещават музикантите. В репертоара на групите..

публикувано на 12.09.20 в 09:50