Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Традиционният есенен панаир в Стара Загора започва на 26 септември

Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Традиционният за Стара Загора есенен панаир ще започне на 26 септември и ще продължи до 5 октомври, информират от общинския присцентър. Той ще е разположен на ул. „Иван Вазов“ северно от ул. „Радецки“ до ул. „Хан Аспарух“, както и в югозападната част на парк „Загорка“.

Заявления за участие в него ще се приемат от 8.30 часа на 14 септември до 16.30 часа на 18 септември, в сградата на Административно бюро „Изток“, ул. “Ангел Кънчев“ № 70.

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров издаде заповед, която урежда условията за разрешенията за временно поставяне на преместваеми съоръжения и елементи на градското обзавеждане по време на мероприятието. Те ще се издават от секретаря на Община Стара Загора, по реда на постъпването на заявленията, до запълване на местата по схемата, утвърдена от главния архитект на Общината и след представяне на следните документи:

- заявление за участие по образец;

- удостоверение за липса на данъчни задължения по чл.87, ал.6, издадено от НАП не по-рано от 30 дни от датата на подаване на документите;

- декларация за липса на задължения към Община Стара Загора към датата на подаване на заявление за участие;

- за производители – удостоверение от Камарата на занаятчиите;

- за атракционни съоръжения - сертификат за произход на съоръженията, технически паспорти за съоръженията, ежегоден технически преглед, сключен договор с лицензирана фирма, която извършва контрол при всяко построяване на съоръженията;

- квитанция за платена пълна такса за 10 дни за участие в панаира за заявената квадратура по подаденото заявление.

Опазването на обществения ред на територията на събитието се възлага на полицейските служители към звено „Общинска полиция“ и служители на звено „Общинска охрана“ при Община Стара Загора.

На територията на панаира е разрешено разполагането на атракционни съоръжения, произведения на художествените занаяти, обекти за продажба на захарни изделия и детски играчки.

Участниците заплащат пълната такса за 10 дни за участие в него, съгласно Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора, както следва:

- За продажба на детски играчки – 4,00 лв./кв.м. на ден;

- За продажба на захарни изделия – 4,00 лв./кв.м. на ден;

- За атракционни съоръжения – стрелбища, панорами, моторни люлки и др. – 1,50 лв./кв.м. на ден;

- За изграждане на циркове – 2,50 лв./кв.м. на ден;

- За художествени занаяти – 4,00 лв./кв.м. на ден.

Инкасирането ще се извърши от служители на административните бюра към Община Стара Загора. Настаняването на участниците ще се извърши от служители на Звено „Инспекторат“  и  служители на административните бюра към Община Стара Загора по реда на подадените заявления по определен график.

Поддържането чистотата на територията на панаира е възложено на Звено „Чистота“ и ДЗЗД "Грийн Партнърс – БКС“.

Дейностите по време на панаира ще с извършват при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди на Министерството на здравеопазването. Обхватът на мерките може да бъде променен в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната, респективно в област Стара Загора, съобщават от община Стара Загора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Старозагорска болница светва в зелено в подкрепа на донорството

Сградата на Болница „Тракия“ – Център в сърцето на Стара Загора ще засияе в зелено във вечерните часове на съботния 5 октомври. Болницата ще бъде осветена от 35 ярки прожектора в знак на подкрепа за донорството и трансплантацията на органи, които..

публикувано на 03.10.24 в 17:32

Обявиха началото на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник"

Старт на деветото издание на Националния конкурс за рисунка „Моят празник" обявиха днес неговите организатори - Център за подкрепа за личностно развитие и Община Стара Загора. Крайният срок за предаване на художествените творби е 4 ноември 2024 г.,..

публикувано на 03.10.24 в 15:54

Пуснаха под домашен арест кмета на община Минерални бани

Окръжният съд в Хасково пусна под домашен арест кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер. Той е обвинен за участие в организирана престъпна група със сина си Али Али и служителя на общината Байрям Иляз. Те също бяха освободени с по-леката мярка "домашен..

публикувано на 03.10.24 в 15:52

Пътят от гетото към успеха минава през знанието

Отиваме в община Николаево, за да ви разкажем за нещо, което е много полезно на местните хора. Това е Социалният център за интегрирани услуги.  Мястото е създадено с норвежко финансиране и има за цел да помогне на местното ромско население да се..

публикувано на 03.10.24 в 14:22

В Ямбол откриват обновената с дарения Брънекова къща

На 4 октомври, петък, официално ще бъде разкрита обновената фасада на емблематичната Брънекова къща в Ямбол, съобщиха от общинския пресцентър. Началото на церемонията е от 11:30 часа. Тогава ще бъдат отбелязани 108 години от гибелта на бележития общественик..

публикувано на 03.10.24 в 12:42

Над 50 творби ще бъдат представени в Есенен салон 2024

32-ро издание на изложбата „Есенен салон“ организират местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Ежегодната среща на творците с публиката ще бъде открита по традиция навръх празника на Стара Загора, в изложбена зала..

публикувано на 03.10.24 в 11:55

Пътуване с ретро тролея ще е част от атракциите за празника на Стара Загора

Поредно безплатно пътуване с атракционна цел ще поднесе в дар Община Стара Загора на жителите и гостите на града ни по повод празника 5 октомври. Всички желаещи отново ще могат да се повозят на тролейбуса от 80-те години на миналия век, информира..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

Безплатна „Зелена зона“ по време на празничния съботен ден в Стара Загора

Старозагорците и гостите на Града на липите няма да заплащат за кратковременно паркиране в рамките на „Зелена зона“ на 5 октомври 2024 г., събота, по повод празника. От 7 октомври (понеделник) работното време на зоната ще бъде обичайното – от 8.00 до..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Съдът в Хасково заседава под скандирания „Мафия“

Близо 300 души са се събрали на протест пред сградата на Хасковския окръжен съд, където продължава заседанието за мярката за неотклонение на кмета на Минерални бани Мюмюн Искендер, който е и кандидат за народен представител, сина му Али Али и..

публикувано на 03.10.24 в 11:17

Ден на отворените врати и фестивал на знанието в Тракийския университет

Фестивал на знанието се провежда днес в Тракийския университет в Стара Загора. Това е четвъртото издание на престижния форум, в който участие ще вземат всички факултети, колежи и структурни звена, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Добри..

публикувано на 03.10.24 в 11:16