Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стара Загора остана без почетен гражданин

Стара Загора няма да има почетен гражданин през настоящата година, решиха общинските съветници днес. На редовното си заседание с таен вот те не подкрепиха единствената кандидатура за званието на д-р Иван Аяров, дългогодишен председател на НЧ „Св. Климент Охридски-1858“. Припомняме: номинацията беше направена в началото на месец юли от името на Съюза на народните читалища, подкрепено от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова.

От гласувалите общо 51 съветници днес 10 подкрепиха номинацията, 34- гласуваха против и седем плика са пуснати в урната празни, обобщи вота Даниела Лекина, председател на 5-членната комисия от общински съветници, която проведе процедурата по гласуване.

През 2018 година Стара Загора също остана без "Почетен гражданин. Тогава едната номинация отново беше за д-р Иван Аяров, а втората - за Иван Иванов - български състезател по борба класически стил. И тогава нито една от двете кандидатури не успя да събере необходимите минимум 34 гласа при тайното гласуване на Общинския съвет.

Двама са носителите на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ през 2019 г. общественикът и дарител на сградата, в която ще се помещава Център за даровити деца, Мария Жекова и балетната прима и дългогодишен ръководител на школата за класически танци при НЧ „Родина 1860“ - Снежана Дескова.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет, по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври.


Още от категорията

Шест случая на COVID-19 са регистрирани в Дома за стари хора в Сливен

Шест случая на COVID-19 бяха регистрирани в Дома за стари хора в Сливен, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред тях са двама домуващи и четирима служители от персонала. Домуващите са в изолация на място, лечението им се провежда под наблюдението..

публикувано на 03.12.20 в 12:28

Контролът на строителството и селското стопанство ще са приоритет за Инспекцията по труда в Хасково през 2021 година.

Засиленият контрол на строителни обекти и в селското стопанство остава приоритет на Дирекцията "Инспекция по труда" - Хасково, през следващата 2021 г., както бе и през тази година, съобщиха от контролната служба. Ще продължи също така контролът по..

публикувано на 03.12.20 в 12:23

Временни разписания на градския и междуселищен транспорт въвеждат в Община Стара Загора

Във връзка с  въведената извънредна епидемична обстановка и действащите мерки за предотвратяване разпространението на COVID-19 на територията на страната и конкретно в община Стара Загора, се въвеждат временни разписания на следните автобусни  и..

публикувано на 03.12.20 в 12:11
Сн.:Пресцентър - Община Стара Загора

Девет автомобила, излезли от употреба,бяха принудително премахнати в Стара Загора

Девет автомобила, излезли от употреба, бяха принудително премахнати от междублокови пространства и общински паркинги в Стара Загора. Две от колите са фирмени, а останалите са собственост на физически лица. Всички са били включени в процедура по..

публикувано на 03.12.20 в 10:13

КЕВР решава за нови цени на водата в 26 района

Новите цени на водата за 26 различни района на страната ще бъдат обсъдени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията на регулатора се движат от поскъпване с 6 на сто до поевтиняване с 22 процента за различните ВиК..

публикувано на 03.12.20 в 09:45
Сн.: Пресцентър - Община Димитровград

Започна изграждането на Център за временно настаняване в Димитровград

Със символична първа копка на започна изграждането на Център за временно настаняване в Димитровград. Той който ще бъде първият по рода си в Хасковска област. Проектът е на стойност 626 769 лева и предвижда преустройството и ремонта на бивше..

публикувано на 03.12.20 в 09:38
Снимка:https://radio999bg.com

Над 300 обаждания са получени от БЧК-Ямбол за психологическа подкрепа

Над 300 обаждания са получени на горещите телефони за оказване на психологическа помощ на БЧК-Ямбол. Консултациите ще продължат и през следващите месеци. Те са   напълно безплатни за хората в нужда, а четирима специалисти отговарят на въпросите..

публикувано на 03.12.20 в 09:15

Областната болница в Ямбол отново приема спешни пациенти

В областната болница в Ямбол е възобновен приемът на пациенти за спешни операции и раждания. Дейността на лечебното заведение беше блокирана повече от денонощие, заради  заразени с коронавирус лекари. До критичната ситуация се стигна, след като и двете..

публикувано на 03.12.20 в 09:08

3138 са новите случаи на коронавирус при 8478 теста

3138 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. От направените 8478 PCR теста 37% са положителни. Излекувани са 2206 души, 159 са починали.  523 пациенти са в интензивни..

публикувано на 03.12.20 в 07:35

Коледната елха пред Община Стара Загора грейва в петък

На 4 декември (петък) точно в 17,00 часа Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна. Ще засияе и коледната елха на площада пред Община Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Необичайната ситуация тази година попречи на Дядо Коледа..

публикувано на 02.12.20 в 15:36