Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Генка Пейчева: Коронавирусът не трябва да се подценява. Той не изгражда стаден имунитет

Учителите и по-големите ученици задължително трябва да носят маски. Дори и хремата не трябва да се подценява

  Ковид– 19 не е грип, а е коронавирус, който е устойчив и е възможно да му се направи една трайна ваксина. Това каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора. Създаването на ваксина е един продължителен процес и употребата на такава в Русия в момента предизвиква съмнения за нейната безвредност. Коронавирусът има сравнително висока способност да се пренася от заразно болен на здрав индивид. Много е важно количеството вируси, който човек ще поеме и използването на маска е механичната преграда, която категорично предпазва, въпреки че не е решението на проблема- категорична е д-р Пейчева. Това е средството, което може да ни направи малко по-защитени в условията на пандемия. Тя е категорична, че вирусът  съществува  и в никакъв случай не трябва да се подценява. Много лекари загубиха живота си  и смъртността сред медицинските лица е 11%  при средно 3-5% в държавата. Ковид-19 прави антитела, но те са високи в първите 3 месеца и после спадат. Не е възможно да се направи стаден имунитет. Вирусът е коварен и има наблюдения за генетична предразположеност, което е причина да боледуват и млади хора. Безхаберието в случая е лош съветник в тази ситуация.  Тревога предизвиква и предстоящата зима, в която коронавирусът и грипът ще се срещнат. Механизмът на въздействие към белия дроб на двата вируса е различен и така той ще се окаже в двойна хватка. Възрастните хора, които са социално активни, трябва да си сложат противогрипна ваксина, за да ги предпази или протече заболяването по-леко- съветва д-р Пейчева. В област Стара Загора има достатъчно лекари, но има проблем в други части на страната. Работи се с кметовете и поне на две села да може да се осигури личен лекар. Коронавирусите са познати на българските инфекционисти- допълва още д-р Пейчева. Добрата прогноза е, че обикновено с времето намалява вирулентността им и не са толкова агресивни колкото в началото. Най-добрият вариант е през следващата година да има ваксина и да се приключи с тази криза. В момента се водят преговори със Здравната каса, личните лекари да могат да издават направление за тест - коментира проблема със заплащането на пробите председателят на Лекарската колегия в Стара Загора

В учебните заведения трябва да има ред, да се мият ръцете , да се дезинфекцира. Учителите и големите ученици задължително трябва да носят маски- препоръчва д-р Пейчева. Малките не могат да слагат маски, но при всяка хрема трябва да се потърси лекарска помощ. При тях вирусът протича леко ,но не може лесно да се разпознае. През зимата трябва да се ограничат контактите. Не трябва да се прекалява с имуномодулатори и хората да бъдат отговорни – съветва още д-р Пейчева.


Още от категорията

Увеличават се търсещите консултация за ваксините на телефона на Националната пациентска организация

За близо година повече от 6400 българи са потърсили консултация и информация във връзка с хроничното си заболяване в условията на пандемия от COVID-19 на безплатната телефонна линия на Националната пациентска организация, създадена със съдействието на..

публикувано на 26.02.21 в 16:11

Доц. Калоян Давидов: Лапароскопската хирургия трябва да навлиза по-масово у нас

Лапароскопска радикална простатектомия на двама пациенти, диагностицирани с карцином, извърши успешно в неделя екип от лекари в Стара Загора под ръководството на доц. д-р Калоян Давидов, началник на отделение "Урология" и медицински директор на болница..

обновено на 23.02.21 в 12:03
Д-р Ален Петров в дясно

Мъжете не са застраховани от рака на гърдата

Ракът на гърдата при жените се нарежда сред първите места като основна причина за смъртност при жените в световен мащаб. Той е отговорен за 15% от причините от заболяване смъртни случаи. Според Българския национален раков регистър от 2017 г. ракът..

публикувано на 21.02.21 в 11:40

С 10 % вдигат заплатите в Университетска

От 1 февруари влиза в сила увеличението с до 10 % на основните месечни заплати в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той..

публикувано на 20.02.21 в 12:52

Деца с увреждания получиха дентална помощ

60 деца със специални образователни потребности получиха професионална дентална грижа по проект „Усмихни се” на Инър Уийл клуб Стара Загора. В прегледите бяха обхванати деца от Дневния център, от Центъра за настаняване на деца от семеен..

публикувано на 13.02.21 в 12:27

Продължават записванията за масовата ваксинация

Безплатното и доброволно имунизиране срещу Covid-19 може да бъде осъществено със записване по телефона или при лично посещение при общопрактикуващия лекар. Това съобщават от Българския лекарски съюз. Списъците ще бъдат непрекъснато допълвани...

публикувано на 06.02.21 в 12:33

Ивайло Георгиев: Вирусът на спорта е нещо прекрасно

Спорт   и… благотворителност  в едно. Съвсем скоро боен клуб „Атила-Берое“ с треньор Ивайло Георгиев се включиха в поредната благотворителна инициатива за подпомагане с храни от първа необходимост на възрастни без близки хора. „Много..

публикувано на 04.02.21 в 14:50

Съвременен метод за лечение на рака на простата вече се прилага и у нас

По данни на СЗО през следващите 6 до 10 години се очаква онкологичните заболявания да се увеличат с 28 на сто. У нас, както и в Европейския съюз, ракът е втората най-честа причина, водеща до смърт след сърдечно-съдовите заболявания, което означава, че..

публикувано на 04.02.21 в 09:45

14 години грижа за хората с психични разстройства

Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Св. св. Козма и Дамян” в Стара Загора отбеляза 14 години от създаването си. Центърът се посещава от 20 души с ментални увреждания и хронични психични разстройства. За тяхното социализиране се..

публикувано на 30.01.21 в 12:38

Д-р Райкова: На тригодишна възраст детето трябва да направи първото си посещение при зъболекар

Още с появата на първото зъбче трябва да се започне почистването на зъбите и запознаването с денталната хигиена, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Теодора Райкова – стоматолог. Първоначално е добре да се използва специален гумен накрайник , с..

публикувано на 24.01.21 в 09:29