Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Генка Пейчева: Коронавирусът не трябва да се подценява. Той не изгражда стаден имунитет

Учителите и по-големите ученици задължително трябва да носят маски. Дори и хремата не трябва да се подценява

  Ковид– 19 не е грип, а е коронавирус, който е устойчив и е възможно да му се направи една трайна ваксина. Това каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора. Създаването на ваксина е един продължителен процес и употребата на такава в Русия в момента предизвиква съмнения за нейната безвредност. Коронавирусът има сравнително висока способност да се пренася от заразно болен на здрав индивид. Много е важно количеството вируси, който човек ще поеме и използването на маска е механичната преграда, която категорично предпазва, въпреки че не е решението на проблема- категорична е д-р Пейчева. Това е средството, което може да ни направи малко по-защитени в условията на пандемия. Тя е категорична, че вирусът  съществува  и в никакъв случай не трябва да се подценява. Много лекари загубиха живота си  и смъртността сред медицинските лица е 11%  при средно 3-5% в държавата. Ковид-19 прави антитела, но те са високи в първите 3 месеца и после спадат. Не е възможно да се направи стаден имунитет. Вирусът е коварен и има наблюдения за генетична предразположеност, което е причина да боледуват и млади хора. Безхаберието в случая е лош съветник в тази ситуация.  Тревога предизвиква и предстоящата зима, в която коронавирусът и грипът ще се срещнат. Механизмът на въздействие към белия дроб на двата вируса е различен и така той ще се окаже в двойна хватка. Възрастните хора, които са социално активни, трябва да си сложат противогрипна ваксина, за да ги предпази или протече заболяването по-леко- съветва д-р Пейчева. В област Стара Загора има достатъчно лекари, но има проблем в други части на страната. Работи се с кметовете и поне на две села да може да се осигури личен лекар. Коронавирусите са познати на българските инфекционисти- допълва още д-р Пейчева. Добрата прогноза е, че обикновено с времето намалява вирулентността им и не са толкова агресивни колкото в началото. Най-добрият вариант е през следващата година да има ваксина и да се приключи с тази криза. В момента се водят преговори със Здравната каса, личните лекари да могат да издават направление за тест - коментира проблема със заплащането на пробите председателят на Лекарската колегия в Стара Загора

В учебните заведения трябва да има ред, да се мият ръцете , да се дезинфекцира. Учителите и големите ученици задължително трябва да носят маски- препоръчва д-р Пейчева. Малките не могат да слагат маски, но при всяка хрема трябва да се потърси лекарска помощ. При тях вирусът протича леко ,но не може лесно да се разпознае. През зимата трябва да се ограничат контактите. Не трябва да се прекалява с имуномодулатори и хората да бъдат отговорни – съветва още д-р Пейчева.


Още от категорията

Приемат 150 първокурсници в Медицински колеж

150 ще са първокурсниците в Медицинския колеж към Тракийския университет. Общо 20 студенти са приети държавна поръчка по новите специалности – Ортопедичен техник и Медицински оптик. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 24.07.21 в 12:30

Д-р Мирослава Петрова-Досева: Здравословното хранене може да бъде много лесно

Всички знаем колко важна е хидратацията за организма ни особено през летните месеци, но рядко обръщаме внимание на количеството и качеството в чинията си. „Здравословното хранене може да бъде много лесно, като на първо място променим своето..

публикувано на 21.07.21 в 11:33

1 % от хората страдат от шизофрения

Около 1% от хората по света страдат от шизофрения, сочат данните на Световната здравна организация. Това означава, че у нас от болестта са засегнати около 70 000 души. 15 нови случая на болестта откриват лекарите на всеки 100 000 души...

публикувано на 17.07.21 в 12:39

Проект за генетично изследване ще изяснява заболяването Периневрални кисти на Тарлов

За първи път в България ще бъде направено изследване за генетичното заболяване „Елерс-Данлос“   на пациенти с Периневрални кисти на Тарлов. Това ще се случва по научен проект, спечелен пред Медицински университет – София. Изследванията ще..

публикувано на 09.07.21 в 15:04

Д-р Пламен Яковлиев: Предпазните средства срещу COVID-19 провокират алергии

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите.  По инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия от 2005 година. Целта е популяризиране на информацията..

публикувано на 08.07.21 в 09:36

Сънната апнея води до хипертония

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 07.07.21 в 19:32

Поредна кръводарителска акция

Организаторите на месеца на кръводаряването в Стара Загора подготвят поредна акция в последната седмица на месец август. Кампанията е традиционна за сдружение „Самаряни“ и ще се проведе в Къщата на архитекта. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 03.07.21 в 12:34

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“. На 3 юли, събота, от 17 до 20 часа в Сливен, пред сградата на НТС ще има разположен пункт на който гражданите ще могат да получат информационни материали, както и да направят анкета за риска от..

публикувано на 28.06.21 в 16:25

Приемат 130 първокурсници по медицина

Общо 130 първокурсници по специалност Хуманна медицина се очаква да бъдат приети през новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. От тях държавната поръчка е 47, а платеното обучение е предвидено за 84-има студенти...

публикувано на 26.06.21 в 12:29

19 рехабилитатори получиха дипломи

19 абсолвенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия от випуск 2020 получиха своите дипломи. Те са част от общо 263-мата студенти, завършващи Медицинския факултет на Тракийския университет. Церемонията се състоя на форума на..

публикувано на 19.06.21 в 12:50