Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жителите на Болярово с национална подписка срещу проучванията за добив на злато в района

Община Болярово
Снимка: Емил Енчев

Над 500 подписа са събрани до момента в община Болярово срещу намеренията на чуждестранна фирма за проучвателни дейности и добив на злато и мед в района. В подписката освен жители на малката гранична община, се включват хора от цялата страна и българи, живеещи в чужбина.

Местните хора се опасяват, че проучванията ще унищожат природата и ще нарушат екоравновесието в района и са готови на протести, за да спрат проучванията. Зад тях застава и общинската власт, която е категорична, че бъдещето на региона е свързано с био животновъдство, земеделие и селски туризъм. 

Разрешението за  проучвателните дейности е издадено през 2014 година от Министерството на икономиката и енергетиката, а договорът с фирмата, която ще ги извършва е от 07.11.2017 год. Предвижда се проучванията да обхванат земеделски земи, горски територии и защитени зони по Натура 2000 в землищата на 7 села от Община Болярово и 3 села от Община Елхово. Освен това в района се намират и 9 недвижими културни ценности – три късноантични крепости, една базилика, два манастира, късноантично селище, две надгробни могили и от години се работи по проекти с цел да бъдат разработени като туристически дестинации.

От няколко седмици проучванията за мед и злато в района е сред основните теми, обсъждани от хората в малката странджанска община. Повечето от тях са категорични, че това няма да доведе до нови инвестиции, напротив - ще ускори обезлюдяването на региона.

В общината е сформиран и инициативен комитет, който започна национална подписка, а местната власт и кметът на общината подкрепят исканията на жителите да бъдат спрени проучванията.

Това не е първият път, в който жителите на община Болярово водят битка за опазване на природата в техния край. Преди години протести на хората спряха изграждането на кариера за базалт в селата Малко Шарково и Мамарчево. Сега отново се надяват да съхранят живото богатство на Странджа. 

Чуйте повече от репортажа на Елена Балабанова.


Още от категорията

Министър Костадин Ангелов

От четвъртък маските са задължителни и на открито

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително , обяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  По-рано мярката бе подкрепена от експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести. В..

публикувано на 20.10.20 в 17:33

ДИПКУ - Стара Загора провежда специализации онлайн

Към момента повечето специализации в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет се провеждат онлайн , съобщи за Радио Стара Загора директорът на департамента проф. д-р Галя..

публикувано на 20.10.20 в 17:16
УМБАЛ

Пациентки с COVID-19 родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора

Две жени, заразени с COVID-19, родиха здрави бебета по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във..

публикувано на 20.10.20 в 15:39
Хасково

Подписан е договор за обновяване на подхода към монумента на Богородица в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев подписа договор за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на подхода към символа на града, монумента "Св. Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, съобщиха от общинския пресцентър. Общият..

публикувано на 20.10.20 в 15:22
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг за разпространението на Covid-19 у нас.

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, потвърди отново министър Красимир Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или..

публикувано на 20.10.20 в 15:08
Ремонтират 12 км от магистрала

В края на октомври ще е готов първият ремонтиран участък от магистрала „Тракия"

Напредва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които поетапно ще бъдат обновени . Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", провери работата в участъка между 156-ти..

публикувано на 20.10.20 в 14:56

Национален рибен фестивал гостува в Стара Загора

Стара Загора е домакин на кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“.  Организатори са от Министерството на земеделието, храните и горите. Проявата започна в 11.00 часа. Всеки може да си купи българска риба и аквакултури,..

публикувано на 20.10.20 в 13:14

ТрУ и още 4 университета ще си сътрудничат в обучението и научните изследвания в областта на устойчивото използване на природните ресурси

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа декларация за партньорство с ректорите на още четири университета - чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев от Лесотехнически университет, проф. д-р Иайло Георгиев от Минно-геоложки..

публикувано на 20.10.20 в 12:11

17 новорегистрирани случая на коронавирусна инфекция в хасковска област през последното денонощие

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 17 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и трима излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Община Хасково – 13 човека, пет жени на 39 г.;..

публикувано на 20.10.20 в 11:43
Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане на новия Генерален план за организация на движението в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Генерален план за организация на движението на община Стара Загора. Дискусията ще..

публикувано на 20.10.20 в 11:39