Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Около 30 души от Нова Загора протестират пред сградата на РИОСВ Стара Загора

Малко преди 16:30 часа около 30 души протестират пред сградата на РИОСВ в Стара Загора. Събитието е под наслов „Докато Нова Загора вони, РИОСВ спи. Заедно да ги събудим“. Това съобщи по-рано за Радио Стара Загора Кремена Петрова от инициативния комитет. Протестиращите ще подадат колективен сигнал за наличието на зловонни миризми в Нова Загора заради дейността на инсталация за биогаз. 

Протестиращите носят плакати с надписи "Нова Загора иска да диша", "Стоп на геноцида". Кремена Петрова от инициативния комитет влезе в сградата на РИОСВ Стара Загора, за да се опита да разговаря с директора на институцията. 

Още можете да чуете от включването на репортера  Десислав Тенев в предаването “Час Пик“ на Радио Стара Загора.

На електронната поща на Радио Стара Загора пристигна имейл с официалната позиция на РИОСВ – Стара Загора, във връзка с протест на граждани от гр. Нова Загора, която публикуваме без редакторска намеса:

“Експлоатираната от „Енерджи 2" ООД Енергийна централа за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, използваща анаеробно разграждане на биомаса от растителни и животински субстанции (инсталация за биогаз) в гр. Нова Загора е един от най-проверяваните обекти в териториалния обхват на Инспекцията. Именно поради множеството сигнали, през последните години на инсталацията са извършени над 30 проверки. Извършвани са нееднократно и контролни измервания на емисиите на вредни вещества от горивната инсталация (когенератор) на площадката. Извършени са и имисионни обследвания в жилищни зони на гр. Нова Загора за оценка качеството на атмосферния въздух. За сравнение, всяка една инсталация се проверява веднъж годишно или на две години веднъж, в зависимост от риска върху околната среда. Именно в резултат на упражнявания интензивен контрол, отговорно заявяваме, че инсталацията за биогаз е приведена в съответствие с действащото екологично законодателство, което е изцяло хармонизирано с европейското – общо седем закона и подзаконовите нормативни актове към тях. В действащото екологично законодателство няма норми за миризми, инсталацията за биогаз в гр. Нова Загора не е в обхвата на Приложение № 4 от Закона за опазване на околната среда въз основа на което няма изискване за издаване на Комплексно разрешително. Заявяваме, че съгласно разпоредбата на Закона за чистотата на атмосферния въздух, компетентни органи, отговорни за осигуряване чистотата на въздуха на територията на съответната община са и кметовете на общини и общинските съвети. Не на последно място, законодателя е предвидил възможност общинските органи съгласувано с министъра на околната среда и водите да изграждат местни системи за наблюдение и контрол на качеството на атмосферния въздух в райони на тяхната територия“.

Още от категорията

Министър Костадин Ангелов

От четвъртък маските са задължителни и на открито

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително , обяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  По-рано мярката бе подкрепена от експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести. В..

публикувано на 20.10.20 в 17:33

ДИПКУ - Стара Загора провежда специализации онлайн

Към момента повечето специализации в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет се провеждат онлайн , съобщи за Радио Стара Загора директорът на департамента проф. д-р Галя..

публикувано на 20.10.20 в 17:16
УМБАЛ

Пациентки с COVID-19 родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора

Две жени, заразени с COVID-19, родиха здрави бебета по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във..

публикувано на 20.10.20 в 15:39
Хасково

Подписан е договор за обновяване на подхода към монумента на Богородица в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев подписа договор за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на подхода към символа на града, монумента "Св. Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, съобщиха от общинския пресцентър. Общият..

публикувано на 20.10.20 в 15:22
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг за разпространението на Covid-19 у нас.

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, потвърди отново министър Красимир Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или..

публикувано на 20.10.20 в 15:08
Ремонтират 12 км от магистрала

В края на октомври ще е готов първият ремонтиран участък от магистрала „Тракия"

Напредва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които поетапно ще бъдат обновени . Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", провери работата в участъка между 156-ти..

публикувано на 20.10.20 в 14:56

Национален рибен фестивал гостува в Стара Загора

Стара Загора е домакин на кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“.  Организатори са от Министерството на земеделието, храните и горите. Проявата започна в 11.00 часа. Всеки може да си купи българска риба и аквакултури,..

публикувано на 20.10.20 в 13:14

ТрУ и още 4 университета ще си сътрудничат в обучението и научните изследвания в областта на устойчивото използване на природните ресурси

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа декларация за партньорство с ректорите на още четири университета - чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев от Лесотехнически университет, проф. д-р Иайло Георгиев от Минно-геоложки..

публикувано на 20.10.20 в 12:11

17 новорегистрирани случая на коронавирусна инфекция в хасковска област през последното денонощие

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 17 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и трима излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Община Хасково – 13 човека, пет жени на 39 г.;..

публикувано на 20.10.20 в 11:43
Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане на новия Генерален план за организация на движението в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Генерален план за организация на движението на община Стара Загора. Дискусията ще..

публикувано на 20.10.20 в 11:39