Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Протестният потенциал остава

Снимка: БГНЕС

Протестният потенциал остава, макар и недоволството вече да не е всекидневно. Протестът търси нови форми на изява и международна легитимация. Затова битката се пренася на европейско поле, коментира в предаването "Репортер" политологът Първан Симеонов:

Нещо ново се случи – европейският комфорт на настоящото управление е нарушен, главно заради активността на българските либерални среди и възможността им да влияят на европейските либерални медии. Струва ми се, че и в европейските институции има известна тревога по отношение на България. Това разбира се е партийна игра, но облаците откъм Европа за Борисов се сгъстяват.

За пръв път от много време насам всички опозиционно и критично настроени към властта хора се оказаха от едната страна на барикадата, каза още Първан Симеонов.

Големият проблем с изборите е, че отсега приличат на пълен хаос. Какъвто и да е резултатът той ще бъде оспорен. А ако започнем да поставяме генерално под съмнение и изборните резултати, т.е. да допускаме, че волята на народа е подменена – това вече е лошо.

Първан Симеонов припомни тезата си от началото на протестите, че този път Бойко Борисов няма лесно да подаде оставка.

Единствената прогноза, която може да се даде, е че Борисов ще се опита да остане. Той не иска да бъде свален и се мъчи да търси някакъв достоен изход, какъвто не се очертава. Остава играта на нерви и финалния спринт, какъвто вече наблюдаваме – непрестанни обиколки и раздаване на пари. Със или без протести идва момент в биографията на Борисов, в който той трябва да намери начин да направи крачка назад или поне встрани.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Живодар Терзиев

Не се очаква липса или рязко поскъпване на горивата

Криза за горива в България не е имало. Това коментира за Радио Стара Загора председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. „ Считам, че българския пазар ще бъде нормализиран. Разбира се, рафинерията в Бургас е..

публикувано на 31.01.23 в 15:43
Диана Русинова

Диана Русинова: Добрият шофьор е живият

Потресаващо е незачитането на закона от страна на български граждани, които шофират след употреба на алкохол и наркотици. Така коментира в ефира на Радио Стара Загора последните трагични инциденти със загинали по пътищата Диана Русинова от..

публикувано на 30.01.23 в 11:06

Индексациите на таксите на телекомите може да бъдат обжалвани

В началото на миналата седмица един от трите телекома обяви, че поради ръста на инфлацията за миналата година и на основание общите си условия ще увеличи цената на месечните абонаменти за услугите си с до 2 лева. Десет дни по-късно същото..

публикувано на 23.01.23 в 16:32

Тракийският университет в Стара Загора заслужи пореден "Академичен оскар"

Тракийският университет в Стара Загора е сред отличените с престижните награди „Академични Оскари“. За поредна година висшето учебно заведение заема челното място в направленията „Ветеринарна медицина“ и „Животновъдство“, припомни ректорът, проф...

публикувано на 23.01.23 в 11:51

Любовта не бива да боли

Люси Тонева пристига от Англия в Стара Загора, където  преди 11 години тръгва от Кризисния център и стига до Англия. Днес, вече на 37 години,  посети  "Самарянска къща“  с мисия - да се срещне с жените, в чиято ситуация е попаднала и от която..

публикувано на 16.01.23 в 16:00

Доцент д-р Борислав Григоров: Нужно е да опазваме горите в страната ни, те са огромно богатство

"Тази година се честват две кръгли годишнини – 60 години Геолого-географски факултет и 50 години катедра „Ландшафтна екология и опазване на природната среда“ към СУ „Св. Климент Охридски“. В Античността и Средновековието в българските земи..

публикувано на 16.01.23 в 15:42

Първан Симеонов: Президентът игра на сигурно с мандата за БСП

По-вероятно е да има нови предсрочни избори, но БСП ще направят усилия да реализират мандата, като ще разчитат на енергията и амбицията на своя лидер. Това коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов. По думите му след последните..

публикувано на 16.01.23 в 15:40

Ограничения спъват домакинствата за ВЕИ мощности

Множество ограничения не позволяват на българските домакинства да кандидатстват по предложените по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) мерки за безвъзмездно финансиране за два вида системи за битово ползване – за затопляне на вода, както и за..

обновено на 13.01.23 в 15:55

Дисциплинарно уволнение при употреба на алкохол

Никакво количество алкохол не е приемливо да се констатира в служителя на работното му място. Презумпцията на Кодекса на труда е че всеки служител се явява на работното си място в оптимално си състояние, каза  адвокат Веселин Тончев от..

публикувано на 13.01.23 в 14:30

Община избра проект за центъра си с международен конкурс

Международен конкурс за избор на проект за централната градска част на Добрич впечатли старозагорската гилдия на архитектите, съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на дружеството на Съюза на архитектите в Стара Загора арх. Велимир..

публикувано на 13.01.23 в 08:25