Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Протестният потенциал остава

Снимка: БГНЕС

Протестният потенциал остава, макар и недоволството вече да не е всекидневно. Протестът търси нови форми на изява и международна легитимация. Затова битката се пренася на европейско поле, коментира в предаването "Репортер" политологът Първан Симеонов:

Нещо ново се случи – европейският комфорт на настоящото управление е нарушен, главно заради активността на българските либерални среди и възможността им да влияят на европейските либерални медии. Струва ми се, че и в европейските институции има известна тревога по отношение на България. Това разбира се е партийна игра, но облаците откъм Европа за Борисов се сгъстяват.

За пръв път от много време насам всички опозиционно и критично настроени към властта хора се оказаха от едната страна на барикадата, каза още Първан Симеонов.

Големият проблем с изборите е, че отсега приличат на пълен хаос. Какъвто и да е резултатът той ще бъде оспорен. А ако започнем да поставяме генерално под съмнение и изборните резултати, т.е. да допускаме, че волята на народа е подменена – това вече е лошо.

Първан Симеонов припомни тезата си от началото на протестите, че този път Бойко Борисов няма лесно да подаде оставка.

Единствената прогноза, която може да се даде, е че Борисов ще се опита да остане. Той не иска да бъде свален и се мъчи да търси някакъв достоен изход, какъвто не се очертава. Остава играта на нерви и финалния спринт, какъвто вече наблюдаваме – непрестанни обиколки и раздаване на пари. Със или без протести идва момент в биографията на Борисов, в който той трябва да намери начин да направи крачка назад или поне встрани.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете в прикачения звуков файл.БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Красива птичка с цвят зелен” е умело съчетание на две изкуства

Съвместната продукция на Драматичен театър „Гео Милев” и Старозагорската опера „Красива птичка с цвят зелен” ще бъде представена отново пред публика на 10 и 11 юли на Античния форум в Града на липите. Това обявиха директорът на операта Огнян..

публикувано на 27.05.24 в 17:01
Д-р Даниела Каршакова

Няма интерес към професията на спешните медици

На 27 май отбелязваме световния ден на спешната медицина. Няма интерес към професията на спешните медици и в момента във филиалите за спешна медицинска помощ в област Стара Загора се търсят трима лекари. Това съобщи за Радио Стара Загора д-р..

публикувано на 27.05.24 в 10:04

Старши учител от село Ръжена е носител на почетното отличие „Неофит Рилски“

Величка Момчева, която е старши учител в начален етап в ОбУ "Св. Св. Кирил и Методий" село Ръжена, получи най-високото отличие, присъждано в образователната система на Република България - „Неофит Рилски“.  Учредено е през 1996 г., и по традиция се..

публикувано на 25.05.24 в 09:05
Бернард Конфортов

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват за евродепутати на 9-ти юни

По време на предстоящите на 9-ти юни избори за български и европейски парламент, постоянно пребиваващите във Великобритания български граждани на практика няма да могат да дадат вота си за избора на български евродепутати. Причината е, че в Изборния..

публикувано на 23.05.24 в 17:08

Балканска регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс, се проведе в Хасково

Балканската регионална конференция, посветена на Европейския Зелен Пояс се проведе от 14 – 16 май в Хасково и региона. Събитието бе организирано от EuroNatur - Германия, в партньорство със Зелени Балкани и Българска фондация Биоразнообразие и е част от..

публикувано на 20.05.24 в 13:05

С какво трябва да се борят у нас пациенти с рядко заболяване

16 май e обявен за Mеждународен ден за повишаване на осведомеността за рядкото заболяване Кисти на Тарлов. „Сдружение на Тарловите пациенти в България- Лечение без граници“ участва активно в кампанията, защото заболяването не е широко известно или..

публикувано на 15.05.24 в 16:34
отец Йордан Карагеоргиев

Отец Йордан Карагеоргиев: Всеки се бори със стръмнините в душата си

Първата неделя след Възкресението на Христос се нарича Светла или Нова неделя. По-популярна е с названието Томина неделя , защото в този ден, в православните храмове, от Светото евангелие се чете за явяването на Христос пред учениците му, между които бил и..

публикувано на 12.05.24 в 13:10
ГПЧЕ

Екатерина Бояджиева: Да говорим за Европа не като територия, а като културна идентичност

Надявам се, че сме се разделили с времето на победите и войните и живеем в нова ера на мир или поне на споделената идея за мир и в този дух говорим и преподаваме за Европа в училище. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора Екатерина..

публикувано на 09.05.24 в 10:13

Таньо Брайков: Решенията на ВКС са окончателни и влезли в сила с обявяваното им

Вчерашното заседание на Общински съвет Стара Загора не играе положителна роля за репутацията на институцията. Такова мнение изрази в студиото на Радио Стара Загора бившият председател местния парламент Таньо Брайков. По думите му дори това, което..

публикувано на 26.04.24 в 17:25

Първи за годината Изпълнителен Комитет (ИК) на Европейска асоциация на тютюнопроизводителите се провежда в столицата

Развитието на тютюнопроизводството в Европа, актуалната ситуация, проблемите и предизвикателствата пред сектора се обсъждат на първия за годината Изпълнителен комитет (ИК) на Европейската асоциация на тютюнопроизводителите (UNITAB), в София. С цел..

публикувано на 26.04.24 в 12:30