Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проблеми съпътстваха старта на автоматичната система за самотаксуване в Стара Загора

Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

Проблеми белязаха първия ден на новата автоматична система за таксуване на пътници в тролейбусната и автобусна мрежа на Стара Загора. Това разкри в ефира на Радио Стара Загора управителят на общинското предприятие „Тролейбусни и автобусни превози Стара Загора“ ЕАД инж. Димитър Авджиев. Новият метод за таксуване трябваше да започне да функционира от днес, но репортерска проверка на Радио Стара Загора към 11:30ч. показа, че системата не работи. За ползвателите на обществения транспорт все пак съществуваше опцията през мобилното приложение да си закупят билет. „Като всяко начало, срещнахме няколко проблема, за което своевременно сигнализирахме фирмата изпълнител Телелинк“, обясни инж. Димитър Авджиев.

Той коментира, че до 10 дни проблемите по внедряването на системата ще бъдат отстранени. Струпване на хора на един от пунктовете за издаване на електронни карти се е образувало днес. Димитър Авджиев обясни това с информацията и снимките, които се изисква от ученици и пенсионери при издаване на електронен документ за превоз. Той призова ползвателите за малко повече търпение и увери, че в следващите дни процедурата ще се ускори. 

Автоматичната система за самотаксуване на пътници в Стара Загора струва 3,4млн.лв. без ДДС. Тя бе изградена по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора – II фаза“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020. В рамките на проекта има оборудвани три пункта за издаване/активиране на билетни продукти и карти. Те се намират на бул. „Патриарх Евтимий“ № 81, бул. "Руски" № 1 и в кв. "Железник", ул. Загорка №1. В тях гражданите ще могат да си закупуват и презареждат карти за пътуване. Ще бъдат въведени три вида електронни безконтактни карти. 

Първият вид са Персонализирани карти, които ще бъдат поименни. На тях ще бъде отпечатано името и снимката на лицето на което е издадена картата. Вторият вид - неперсонализирани - при тях няма да се изписва и отпечатва име и снимка на притежателя. Те ще могат да се зареждат периодично с избран продукт. Третият вид карти са нискостойностните, които ще позволяват осъществяването на няколко пътувания в обществения транспорт. За ползващите градския транспорт с отстъпки – пенсионери, ученици, студенти и др., електронните карти ще са персонифицирани, със снимка на ползвателя им. Те ще бъдат издавани единствено в трита билетни центъра.

На 10 спирки в града вече са поставени билетни машини, където гражданите ще могат сами да си закупуват билети и да презареждат електронните си карти.

77 машини за продажба на билети бяха монтирани в автобусите и тролейбусите в града. Устройствата не връщат ресто. 

Гражданите и гостите на града могат да си закупят билет или пакет от билети за пътуване и чрез мобилното приложение „Градски транспорт Стара Загора“. Веднага след качване в превозното средство пътникът трябва да валидира своята карта или билет за пътуване. Това ще се извършва чрез доближаване на съответния превозен документ до мястото на четеца на някои от валидаторите, с които са оборудвани автобусите и тролейбусите.  Щом бъде отчетена регистрацията на монитора на устройството се изписва часа на използване.

Повече за проблемите в първия ден от старта на автоматичната система за самотаксуване на пътници в Стара Загора може да чуете в предаването "Час пик" на Радио Стара Загора. Водещата Зорница Семерджиева разговаря с управителя на общинското дружество "Тролейбусни и автобусни превози" Димитър Авджиев:


Още от категорията

Министър Костадин Ангелов

От четвъртък маските са задължителни и на открито

От четвъртък (22-ри октомври) носенето на маски и на открито става задължително , обяви на извънреден брифинг здравният министър Костадин Ангелов.  По-рано мярката бе подкрепена от експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести. В..

публикувано на 20.10.20 в 17:33

ДИПКУ - Стара Загора провежда специализации онлайн

Към момента повечето специализации в Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийския университет се провеждат онлайн , съобщи за Радио Стара Загора директорът на департамента проф. д-р Галя..

публикувано на 20.10.20 в 17:16
УМБАЛ

Пациентки с COVID-19 родиха здрави бебета в Университетска болница в Стара Загора

Две жени, заразени с COVID-19, родиха здрави бебета по естествен начин в Клиниката по Акушеро и гинекология на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Майките са в добро състояние и се възстановяват успешно на фона на провеждано лечение във..

публикувано на 20.10.20 в 15:39
Хасково

Подписан е договор за обновяване на подхода към монумента на Богородица в Хасково

Кметът на община Хасково Станислав Дечев подписа договор за финансиране на проект за рехабилитация и реконструкция на подхода към символа на града, монумента "Св. Богородица с Младенеца" на хълма "Ямача" над града, съобщиха от общинския пресцентър. Общият..

публикувано на 20.10.20 в 15:22
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев дадоха брифинг за разпространението на Covid-19 у нас.

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, потвърди отново министър Красимир Вълчев

Не предвиждаме цялостно затваряне на училища, както и досега ще се карантинират отделни паралелки. Там, където се достигнат праговите стойности, там, където областта е в "червено", ще предложим локални мерки, което означава затварянето на повече класове или..

публикувано на 20.10.20 в 15:08
Ремонтират 12 км от магистрала

В края на октомври ще е готов първият ремонтиран участък от магистрала „Тракия"

Напредва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които поетапно ще бъдат обновени . Инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", провери работата в участъка между 156-ти..

публикувано на 20.10.20 в 14:56

Национален рибен фестивал гостува в Стара Загора

Стара Загора е домакин на кампанията „Фестивал на рибата - вкусно и полезно“.  Организатори са от Министерството на земеделието, храните и горите. Проявата започна в 11.00 часа. Всеки може да си купи българска риба и аквакултури,..

публикувано на 20.10.20 в 13:14

ТрУ и още 4 университета ще си сътрудничат в обучението и научните изследвания в областта на устойчивото използване на природните ресурси

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора доц. д-р Добри Ярков подписа декларация за партньорство с ректорите на още четири университета - чл.-кор. проф. д.н. Иван Илиев от Лесотехнически университет, проф. д-р Иайло Георгиев от Минно-геоложки..

публикувано на 20.10.20 в 12:11

17 новорегистрирани случая на коронавирусна инфекция в хасковска област през последното денонощие

За последното денонощие на територията на хасковска област са регистрирани 17 нови положителни случая на коронавирусна инфекция, двама са починали и трима излекувани. Разпределението по общини на лицата е: Община Хасково – 13 човека, пет жени на 39 г.;..

публикувано на 20.10.20 в 11:43
Община Стара Загора

Организират обществено обсъждане на новия Генерален план за организация на движението в Стара Загора

Община Стара Загора съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически лица, че организира обществено обсъждане на предварителен проект на Генерален план за организация на движението на община Стара Загора. Дискусията ще..

публикувано на 20.10.20 в 11:39