Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициатива на Радио Стара Загора и Тракийския университет

Да опазим дивите орхидеи на Аязмото!

Информационни табели за застрашените от изчезване салепи бяха поставени в парка преди 5 октомври

Информационни табели за най-често срещаните диви орхидеи на Аязмото бяха монтирани в парка в навечерието на празника на Стара Загора 5 октомври. Инициативата е на Радио Стара Загора и Тракийския университет, осъществена в партньорство с Община Стара Загора и с финансовата подкрепа на ВиК-Стара Загора и АРИР-Стара Загора.

Паната с видовете от семейство „Салепови“ са разположени в началото на Кипарисовата алея и  алеята, водеща към чешмата на ген. Делчев. Информацията е подготвена от преподавателя по ботаника и зам.-ректор на Тракийския университет доц. Нели Грозева. Част от снимките са на фотографа от Радио Стара Загора инж. Емил Енчев.

Местата, на които са поставени табелите, не са избрани случайно.  Освен че през алеите минават много хора, те водят и към някои от местообитанията на орхидеите.

„Идеята за проекта „Да опазим дивите орхидеи на Аязмото“ се зароди при подготовката на интервю с преподавателя по ботаника доц. Нели Грозева“, обясни главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев. 

Поводът за материала бяха няколко букета с диви орхидеи, които се появиха в социалните мрежи в периода на активния им цъфтеж. „В незнанието си, че това са защитени видове, и очаровани от красотата на тези редки растения, любители на природата ги берат, с което ги застрашават от изчезване“, каза още Здравко Георгиев.

Доц. Нели Грозева припомня, че събирането на диворастящите орхидеи от семейството на дивите орхидеи (салепови) е напълно забранено, тъй като те са редки и много трудно се възстановяват, каза доц. Грозева по повод брането им за букети от граждани или опитите да се изкореняват и засаждат в саксии. Тя поясни, че в естествените си местообитания дивите орхидеи се размножават при много специфични условия. В почвата трябва да има специален вид гъба. Корените на всеки вид орхидея живеят в микориза – взаимоотношения с определен вид гъба. Колкото и семена да отделят, както и да се грижим за тях, когато семенцето попадне в почвата, ако не намери гъбата, която му трябва, то може да престои там с десетки години, докато това се случи, за да поникне. 

 „Надяваме се, че с информацията за тяхната уязвимост, ще помогнем да се съхрани многообразието на растителните видове в любимия на старозагорци парк“, единодушни са инициаторите на проекта от Радио Стара Загора и Тракийския университет.

Те смятат да увеличат броя на табелите, които засега са две. Намерението им е да разширят проекта и с информация за лечебните растения, които се срещат в дивите райони на парк „Митрополит Методий Кусев“,  като се надяват, че за целта ще срещнат подкрепата на ангажирани с опазването на природата институции, фирми и организации. 


Още от категорията

Ремонтираният участък от магистрала

Очакван интензивен трафик по АМ „Тракия“ в района на Стара Загора

„Пътна полиция“ Стара Загора предупреждава за очакван интензивен трафик по АМ „Тракия“ в посока Бургас . По традиция в летния сезон последният ден от работната седмица е белязан от увеличение на движението от София към морето. Началникът на „Пътна..

публикувано на 30.07.21 в 09:27
СНИМКА: АРХИВ

КАТ-Стара Загора отчита завишаване на ПТП през настоящата седмица

Увеличение на катастрофите през настоящата седмица, отчитат от сектор „Пътна полиция“ Стара Загора. 12 са инцидентите през изминалите 5 дни, докато техният брой през отминалата седмица е бил 8, разкри в ефира на Радио Стара Загора началникът на сектор..

публикувано на 30.07.21 в 09:13

Локализиран е горският пожар над град Твърдица

Локализиран е горският пожар над град Твърдица. Екипи от огнеборци продължават да следят за тлеещи огнища, тъй като рискът от ново разпалване е изключително голям, заради високите температури и вятъра, който духа в района. През целия ден продължи..

публикувано на 29.07.21 в 17:50

Общинският съвет гласува създаване на комисия по спазване на Етичния кодекс

Изработването на нов Етичен кодекс за изборните длъжности в Община Стара Загора ще бъде първото задължение на новата Етична комисия в Общински съвет-Стара Загора. Това стана ясно след като местният парламент подкрепи предложението за нейното създаване..

публикувано на 29.07.21 в 16:23

Спряна е процедурата за придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия АГ-комплекс

Спряна е процедурата за възмездно придобиване от Община Стара Загора на сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс. Това обяви по време на днешното заседание на Общинския съвет в Стара Загора кметът Живко Тодоров.  Тя бе стартирана с решение..

публикувано на 29.07.21 в 16:14

Превишение на алармения праг за серен диоксид е регистрирано в Димитровград

Превишение на алармения праг за серен диоксид /SO2/ е регистрирано днес в Димитровград, съобщиха от  Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Хасково. В три последователни часа автоматичната измервателна станция "Раковски" в града е..

публикувано на 29.07.21 в 14:28
Военни се включиха в потушаването на пламъците край Твърдица.

Продължава гасенето на пожара над Твърдица

Локализиран е горският пожар, пламнал във вторник  над  град Твърдица. В гасенето днес, освен огнеборци, горски служители и военни отново се включи  хеликоптер, за да бъдат изгасени вътрешните огнища.  Пожарът е ограничен и под контрол, но..

публикувано на 29.07.21 в 12:44

Поредно пръскане срещу комари в Стара Загора

Община Стара Загора ще извърши за трети път през месец юли дезинсекция срещу имаго на комари и ларвицидна обработка на тревните площи, паркове и градини, детските градини, детските ясли и социалните домове, както и на водните обекти в града, съобщават от..

публикувано на 29.07.21 в 11:39

Нова градска линия ще осигурява връзка с южната индустриална зона – „Арсенал" в Казанлък

Решение за разкриване на нова вътрешноградска линия №2, която да осигури транспорт за връзка на южната индустриална зона – „Арсенал" със северните жилищни зони на града гласуваха на редовното си заседание днес общинските съветници на Казанлък, съобщават..

публикувано на 29.07.21 в 10:47

Все повече къмпинги се откриват в България

В България всяка година се откриват между 3 и 5 нови къмпинги, като броят на местата достигат между 90 и 100. Условията, които предлагат са много добри и покриват всички изисквания за този тип туризъм. Това заяви Веселин Вълев от Български къмпинг..

обновено на 29.07.21 в 09:36