Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инициатива на Радио Стара Загора и Тракийския университет

Да опазим дивите орхидеи на Аязмото!

Информационни табели за застрашените от изчезване салепи бяха поставени в парка преди 5 октомври

Информационни табели за най-често срещаните диви орхидеи на Аязмото бяха монтирани в парка в навечерието на празника на Стара Загора 5 октомври. Инициативата е на Радио Стара Загора и Тракийския университет, осъществена в партньорство с Община Стара Загора и с финансовата подкрепа на ВиК-Стара Загора и АРИР-Стара Загора.

Паната с видовете от семейство „Салепови“ са разположени в началото на Кипарисовата алея и  алеята, водеща към чешмата на ген. Делчев. Информацията е подготвена от преподавателя по ботаника и зам.-ректор на Тракийския университет доц. Нели Грозева. Част от снимките са на фотографа от Радио Стара Загора инж. Емил Енчев.

Местата, на които са поставени табелите, не са избрани случайно.  Освен че през алеите минават много хора, те водят и към някои от местообитанията на орхидеите.

„Идеята за проекта „Да опазим дивите орхидеи на Аязмото“ се зароди при подготовката на интервю с преподавателя по ботаника доц. Нели Грозева“, обясни главният редактор на Радио Стара Загора Здравко Георгиев. 

Поводът за материала бяха няколко букета с диви орхидеи, които се появиха в социалните мрежи в периода на активния им цъфтеж. „В незнанието си, че това са защитени видове, и очаровани от красотата на тези редки растения, любители на природата ги берат, с което ги застрашават от изчезване“, каза още Здравко Георгиев.

Доц. Нели Грозева припомня, че събирането на диворастящите орхидеи от семейството на дивите орхидеи (салепови) е напълно забранено, тъй като те са редки и много трудно се възстановяват, каза доц. Грозева по повод брането им за букети от граждани или опитите да се изкореняват и засаждат в саксии. Тя поясни, че в естествените си местообитания дивите орхидеи се размножават при много специфични условия. В почвата трябва да има специален вид гъба. Корените на всеки вид орхидея живеят в микориза – взаимоотношения с определен вид гъба. Колкото и семена да отделят, както и да се грижим за тях, когато семенцето попадне в почвата, ако не намери гъбата, която му трябва, то може да престои там с десетки години, докато това се случи, за да поникне. 

 „Надяваме се, че с информацията за тяхната уязвимост, ще помогнем да се съхрани многообразието на растителните видове в любимия на старозагорци парк“, единодушни са инициаторите на проекта от Радио Стара Загора и Тракийския университет.

Те смятат да увеличат броя на табелите, които засега са две. Намерението им е да разширят проекта и с информация за лечебните растения, които се срещат в дивите райони на парк „Митрополит Методий Кусев“,  като се надяват, че за целта ще срещнат подкрепата на ангажирани с опазването на природата институции, фирми и организации. 


Още от категорията

Вече са ясни депутатите от Стара Загора, Сливен, Хасково и Ямбол

Централната избирателна комисия обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание , след като 24-мата кандидати, избрани в 2 многомандатни района, заявиха откъде ще реализират мандата си. 27- ми Старозагорски избирателен район..

обновено на 11.04.21 в 12:35

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора

Слави Трифонов ще е депутат от Стара Загора. Той беше водач на две листи на партията „Има такъв народ“, като избра 27-ми МИР. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов от ГЕРБ също ще е народен представител от Стара Загора. Четвъртият в листата влиза..

публикувано на 11.04.21 в 12:29

Ограничават движението в Хасково заради отсичане на тополи

Днес (11.04.2021г.) ще продължи работата по изпълнение на дейностите по отсичане и намаляване короните на тополите в Хасково, съобщават от общинския пресцентър.  Фирмата-изпълнител ще работи на бул. “България“, в отсечката между светофара до..

обновено на 11.04.21 в 08:51

ЦИК обявява окончателното разпределение на депутатските мандати

Централната избирателна комисия ще обяви днес окончателния състав на 45-ото Народно събрание. Комисията ще даде заключителната си пресконференция след проведения вот преди седмица. Ще бъде обявен окончателният състав на парламента,..

публикувано на 11.04.21 в 08:20

1352 са новите случаи на коронавирус

1 352 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са близо 15 процента от направените общо 9 118 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Новите случаи в област Стара Загора са 27. Според тях в болници с коронавирус остават..

публикувано на 11.04.21 в 08:16

Акция по залесяване се провежда в Раднево

Акция по залесяване ще се проведе денс в Раднево. Тя е част от инициативата „Засаждаме бъдеще“, в която  Общината се е включила и е получила  дарение  2500 фиданки от фондация „Гората.бг“. Част от дарените фиданки ще бъдат засадени в района на Боровата..

публикувано на 10.04.21 в 09:33

2803 са новите случаи на коронавирус у нас, в област Стара Загора са 157

2803 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 16,5 на сто от направените 16 965 теста. Най-много са новозаразените в столицата, следват областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Бургас. Новите случаи в..

публикувано на 10.04.21 в 09:25

Покана за обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от община Ямбол

Кметът на община Ямбол кани местната общност по смисъла на § 1, т. 19 от Закона за публичните финанси (ЗПубФ) - гражданите и юридическите лица, които имат регистрация, осъществяват дейност или ползват услуги на територията на община Ямбол, за..

публикувано на 09.04.21 в 19:11

Шестото издание на Маратон Стара Загора ще се проведе на 11 април

6-тото издание на „Маратон Стара Загора“ ще се проведе на 11 април от 9 часа. Старт-финала е пред сградата на Община Стара Загора. До момента има над 650 регистрирани участници, съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът на Община Стара Загора..

публикувано на 09.04.21 в 18:45
Община Сливен

Пет партии с мандат в Сливен, малко над 20% са гласували машинно в областта

Пет политически сили излъчват свои представители в 45 Народно събрание от избирателен район Сливен. Първата политическа сила в областта ГЕРБ получава право на двама на депутати. „БСП за България“, „Има такъв народ“, ДПС и обединение „Демократична..

публикувано на 09.04.21 в 17:25