Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Няма пряка опасност за домашните животни след констатираните случаи на вируса на болестта „Син език“ през почивните дни

Няма пряка опасност за домашните животни след констатираните случаи на вируса на болестта „Син език“ при две сърни в землищата на община Котел и община Сливен през почивните дни. Това каза за радио Стара Загора д-р Боян Папазов – началник на отдел “Здравеопазване на животните” в Областна дирекция по безопасност на храните – Стара Загора.

С цел предпазване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със "Син език", БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам. Няма констатирани случаи на домашни животни, които да не са преминали задължителната ваксинация през последния месец. "

Д-р Папазов припомни за слушателите на радио Стара загора, че "Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни /говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони/. Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни, поясняват от БАБХ.

Цялото интервю на Елена Енчева с д-р Папазов, чуйте в прикачения звуков файл. Още от категорията

Община Сливен

Топъл обяд за медиците в Сливен

В Сливен стартира инициативата „Безплатен топъл обяд за медиците“. Тя се осъществява от местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, по примера на асоциацията от Велико Търново, съобщи председателят на структурата Христо..

публикувано на 03.12.20 в 19:21
Крепостта Туида

Крепостта Туида се бори за отличие в наградите на Министерството на туризма

Късноантичната и средновековна крепоста ,,Туида”, край Сливене с две номинацииза Годишните награди на Министерството на туризма. Туристическият обект е номиниран в  категориите „Специализиран туризъм” и „Туристическа атракция/обект”. В категория..

публикувано на 03.12.20 в 19:18

Кутии за дарения за лечението на Гого са поставени в община Хасково

Кутии за дарения за лечението на малкия Ггеорги от Хасково са поставени от днес в Центъра за административно обслужване на гражданите в сградата на община Хасково, на информацията и в Касовия салон на Общинската данъчна дирекция. Гого, който в..

публикувано на 03.12.20 в 18:49

Две ученички от Стара Загора са отличени в конкурса "Литературна Стара Загора в кадри"

С две поощрителни награди приключи конкурсът за любители фотографи „Литературна Стара Загора в кадри“, организиран от къща-музей „Гео Милев“ и музей „Литературна Стара Загора“. Петчленното жури не присъди големи награди, но отличи..

публикувано на 03.12.20 в 16:05

Разкриха незаконен пункт за продажба на горива

Незаконен пункт за продажба на горива разкриха служители на Участък – Гурково при Районно управление – Казанлък.  Иззети са общо 1700 литра дизелово гориво и 130 литра бензин, а двама души са задържани за срок до 24 часа, съобщиха от пресцентъра на ОД..

публикувано на 03.12.20 в 15:55

Област Ямбол в повишена епизоотична готовност заради Инфлуенца по птиците

Онлайн заседание на Областна епизоотична комисия се проведе днес. По разпореждане на Българска агенция по безопасност на храните всички области в страната трябва да бъдат приведени в повишена епизоотична готовност и вземат превантивни мерки по..

публикувано на 03.12.20 в 15:54

Безплатни Детска млечна кухня и „Зелена зона“ предлагат съветниците от БСП

Безплатна храна за всички деца от Детска млечна кухня  и безплатно паркиране в старозагорската зелена зона предлагат общинските съветници на БСП. Мотивът им  е за периода на противоепидемичните мерки да бъдат облекчени родителите и да е улеснен..

публикувано на 03.12.20 в 15:45

Спокойна е обстановката в Центъра за временно настняване в Стара Загора

Бездомните хора са сред най-рисковите групи в настоящата пандемия от коронавирус, затова е от особено голямо значение да се погрижим за тях. Това каза за радио Стара Загора Мария Милушева, директор на Центърът за временно настаняване на..

публикувано на 03.12.20 в 14:43

В духа на Коледа: Девет бебета са се родили през първите три дни на декември в НиаМед

Има повишаване на раждаемостта от началото на този месец в болница НияMед. Това съобщи за радио Стара Загора д-р Николай Христов, Завеждащ акушеро-гинекологично отделение. От началото на месеца имаме 9 раждания. Тези, които очакват раждания в..

публикувано на 03.12.20 в 14:17

Стационарът за туберколоза в Стара Загора работи като ковид отделение

Прекратен е приемът на пациенти с туберколоза в единственото специализирано лечебно заведение в област Стара Загора, съобщи управителят на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Камелия Харачерова. Това се..

публикувано на 03.12.20 в 14:17