Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой участници в 37-ия НМКП „Веселин Ханчев”

Социалната изолация насърчи младите поети

Рекорден брой са участниците в 37-мия Национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“ в Стара Загора. 142 –ма млади поетиот цялата страна се включиха в надпреварата за статуетката „Златно яйце”.  Традиционно превес и сред тазгодишните кандидати за наградата на името на Веселин Ханчев имат момичетата – 105 срещу 37 момчета. Свои представители имат всички области в България като най-много, 36, са от София, а от града - домакин са 9. Много силно участие има и от Шумен - 8, Пловдив – 6, както и от Велико Търново и Бургас – по 5.  Социалната дистанция и наложената изолация през пролетта на пандемичната 2020 година са увеличили сериозно броя на пишещите рими младежи, коментира за Радио Стара Загора Красимира Лекова от Библиотека Родина, организатори на конкурса.

Сред изпратилите творби има и 13-годишен ученик от Търговище, но по регламент той ще изчака още една година, за да участва в класирането. Статутът на конкурса е категоричен: поетите трябва да са между 14 и 25 години и да нямат издадена книга. Кои ще са лауреатите през 2020 г. в момента преценява жури в състав: Ина Иванова, ВБВ (Васил Видински) и Иво Рафаилов.

Организатори на един от най-старите и дълголетни поетични конкурси в България са библиотека „Родина“, Община Стара Загора и къща музей „Гео Милев“. Началото му е през далечната 1984 г., а сред носителите на приза са поети като Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001) и др. Повечето от тях остават в конкурса и като членове на журито, сред които четем още имената на Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски, Георги Господинов, Петър Чухов, Марин Бодаков и др.

Статуетката „Златното яйце“, изработена от Костадин Ненов, се връчва от 1995 г. Предишен своеобразен рекорд на участници, 150, е бил отбелязан преди 5 години - на 32-ото издание, когато голямата награда взе студентът Богомил Господинов със стиха „Птиците на Лола”.  

Тази година поетичната библиотека на конкурса се увеличава с първата поетична книга със заглавие „Навици” (изд. „ Жанет  45”) на миналогодишната победителка Габриела Манова.

Победителят ще бъде обявен на 30 октомври. 
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За чаша чешмяна вода в заведенията

Ресторантьорите в България не са против да предлагат чаша безплатна чешмяна вода в заведенията за хранене, но очакват от държавата да въведе ясни регулации кога, при какви обстоятелства и как да се предлага тази вода. По искане на европейските..

публикувано на 21.05.24 в 14:27

Първа копка за нов модерен парк направиха в Чирпан

З апочнаха строително-монтажните работи за обновяване и проектни мероприятия в парк до ОУ „Асен Втори" в Чирпан . Това стана на официална церемония за символично начало на проекта. Основната цел е изграждане на съвременна, удобна и функционална градска..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Временна организация на движението в центъра на Стара Загора на 24-ти май и безплатна "Зелена зона"

С оглед безопасността на движението и безпроблемното отбелязване на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се въвежда временна организация на движението в центъра на Стара..

публикувано на 21.05.24 в 12:36

Партия „Заедно за силна община“ се регистрира за предстоящите местни избори в Хасково

Общинската избирателна комисия в Хасково регистрира листата на най-новата партия „Заедно за силна община“ за предстоящите нови местни избори на 23 юни. Листата е от 24 кандидати за общински съветници.  „Големите партии пренасят своите проблеми по..

публикувано на 21.05.24 в 10:26
храм

Почитаме светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена.  През 313 г. император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Радио Стара Загора навършва 88 години

Радио Стара Загора става на 88 години.  На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба да започне редовно програмно предаване от..

публикувано на 21.05.24 в 05:46

До 30 май движението от 157-ми до 162-ри км на АМ „Тракия“ става двупосочно

От днес до 30 май движението на АМ „Тракия" в участъка от 157-ми до 162-ри км ще се осъществява двупосочно в платното за София. Промяната в организацията на движение в отсечката на територията на област Стара Загора е за изпълнението на гаранционни..

публикувано на 20.05.24 в 18:34

Девет са основните приоритети в годишната общинска програма за закрила и развитие на децата

Общинска програма за закрила и развитие на децата за календарната година ще обсъдят и гласуват общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание, насрочено на 30 май.   Програмата е разработена съгласно изискване на Закона за..

публикувано на 20.05.24 в 17:40

В Ямбол продължава пролетното обновяване и полагане на пътна маркировка

С повишаване на температурите започна полагането на нова пътна маркировка по улиците в Ямбол. Това съобщават от пресцентъра на общината С приоритет се работи в районите около училищата и детските градини, както и на местата, по които има най-интензивен..

публикувано на 20.05.24 в 16:05

Църквата в сливенското село Самуилово има храмов празник днес

Днес, хубавият християнски празник – денят на свети Константин и Елена ще отбележат и жителите на голямото сливенско село Самуилово. Неговите над 2 300 жители се радват на красивата църква, чиито патрони са светите майка и син, построена почти изцяло с..

публикувано на 21.05.24 в 07:00