Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира националната кампания по повод 18 октомври – Европейския ден за борба с трафика на хора

Националната комисия за борба с трафика на хора и Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ)-Сливен стартират ежегодната информационна кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. Кампанията тази година се провежда под наслов „Трафикът на хора с цел сексуална експлоатация съществува”.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик съгласно официалните данни на Прокуратурата на Република България и Европейската комисия. Над 85% от идентифицираните жертви в България са жени, които биват подлъгвани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Често тези хора, водени от мечтите си за по-добър живот за тях и семействата им, избират да рискуват, за да създадат кариера в развлекателния бизнес или в сферата на услугите, а дори и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че в действителност друг ще печели от продажбата на тялото им.

И тогава се сблъскват с насилието, терора, срама и страха.

Пътят назад е труден, но жертвата винаги има шанс да се измъкне, да събере сили и да изгради живота си отново. Още по-добре е, когато хората се информират, помислят добре и се запитат какви рискове носи тази идеално описана реалност.

Ако сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате. Потърсете помощ от полицията – дори и да сте с отнети документи; от неправителствена организация, работеща с хора в нужда; от близките си или на някой от телефонните номера от този списък:

ЕДИНЕН ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР ЗА СПЕШНИ СЛУЧАИ:

112 (напълно безплатен, набира се без код)

НАЦИОНАЛНА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА:

тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.)

e-mail: office@antitraffic.government.bg

МЕСТНИ КОМИСИИ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА:

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: blagoevgrad@antitraffic.government.bg

Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: burgas@antitraffic.government.bg

Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: varna@antitraffic.government.bg

Велико Търново, тел.: + 359 62 619 222, e-mail: vturnovo@antitraffic.government.bg

Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: montana@antitraffic.government.bg

Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: pazardjik@antitraffic.government.bg

Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: pleven@antitraffic.government.bg

Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg

Русе, тел.: + 359 82 841 918, e-mail: ruse@antitraffic.government.bg

Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail: sliven@antitraffic.government.bg

НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА БОРБА С ТРАФИКА НА ХОРА:

Фондация „А21 България” – 0800 20 100

Кампанията се реализира с медийната подкрепа на Bulgaria On Air, Българска национална телевизия, Българско национално радио.

Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора” на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново разбиха църквата в сливенския квартал "Речица"

За трети път в рамките на месец неизвестни разбиват църквата в сливенския квартал "Речица". В храма "Света Троица" служи отец Иван Янков, който преди месец в знак на несъгласие с касирането на епархийските избори за нов сливенски митрополит обяви гладна..

публикувано на 19.04.24 в 19:05
УМБАЛ

Център за обучение на здравни асистенти може да бъде създаден към Университетската болница

Към Университетската болница „Проф. Ст. Киркович“ в Стара Загора да се създаде Център за професионално обучение на кадри в сферата на здравеопазването. Тази идея на ръководството на болницата беше одобрена на проведено преди дни Общото събрание на..

публикувано на 19.04.24 в 17:02

За 52-ри път Хасково е домакин на литературния конкурс "Южна пролет"

30 автори са заявили участие в националния конкурс за дебютна литература Южна пролет в Хасково . От сряда до петък областния град ще е столица на литературата, съобщи заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева. Тя поясни, че  Община Хасково е поканила..

публикувано на 19.04.24 в 16:35

Пролетна акция на „Капачки за бъдеще“ ще се проведе в Стара Загора

На 20 април в Стара Загора ще се проведе пролетна кампания за събиране на пластмасови капачки и алуминиеви кенчета. Акцията е в подкрепа на „Капачки за бъдеще“ и се организира от „Клуб за Бъдеще“ – Стара Загора и Спасителен клуб Стара Загора...

публикувано на 19.04.24 в 16:26

Навършват се 80 години от откриването на Казанлъшката гробница

На 19 април се навършват 80 години от откриването на Казанлъшката гробница. По този повод Исторически музей „Искра“ – Казанлък организира и честване в почивните дни. Сдружение „Антична Тракия“ ще представи на казанлъчани и гостите на града..

публикувано на 19.04.24 в 16:23
Снимка: Областна администрация

400 са свободните работни места в региона, на които могат да разчитат съкратените в ТЕЦ 3

Предстоящите съкращения в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" бяха разисквани на среща в  областната администрация в  Стара Загора. От частната въглищна централа са заявили в Бюрото по труда, че предстои да освободят 160 работници в  периода от 10 май..

публикувано на 19.04.24 в 15:26
Заместник-кметът по транспорт, екология, инвестиции и зелен преход Радостин Танев даде официален старт на кариерния форум WorkIn Stara Zagora

Огромен интерес към WorkIn Stara Zagora

Стара Загора е домакин на кариерното изложение  WorkIn Stara Zagora  днес и утре. Второто издание на форума събира работодатели и експерти, които ще споделят знания и опит с аудиторията. Изложбената част включва щандове на компании, които представят своите..

обновено на 19.04.24 в 15:18
Монументът на връх Бузлуджа

Казанлък разработва проектни предложения за развитие на паметника "Бузлуджа" и зоната около яз. "Копринка"

Община Казанлък разработва проектни предложения за развитие на Индустриалната зона, зоната на язовир "Копринка" и на паметника "Бузлуджа". Това съобщи за Радио Стара Загора Веселина Димитрова - главен експерт „Стратегическо планиране“. В концепцията..

публикувано на 19.04.24 в 14:42

РЗИ организира поход по повод Световния ден на физическата активност

Регионална здравна инспекция – Стара Загора, в партньорство с Туристическо дружество „Сърнена гора“ – Стара Загора и Образователен и туристически център „Кукуряк“ – Стара Загора, организира еднодневен поход „Животът изисква движение“ от Аязмото до..

публикувано на 19.04.24 в 14:20
американска норка

Пореден протест на природозащитници с искане за спиране на фермите за норки в България

Пореден символичен протест на сдружение "Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) срещу обжалването на заповедта на МОСВ за  забрана на развъждането и вноса на вида "Американска норка" в България се проведе в столицата днес...

публикувано на 19.04.24 в 13:35