Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Срещата с Чавдар Ангелов е в РБ "Захарий Княжески" на 23.10. от 18.30 ч.

Монография за Тайния генерал ще представи в Стара Загора директорът на музей „Шипка-Бузлуджа“

Първата монография, посветена на  казанлъчанина и министър на войната от началото на 20 век - генерал Вълков ще представи в Стара Загора Чавдар Ангелов-  доктор по история и директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа".

Проучването е със заглавие: „Тайният: Иван Вълков, като офицер, конспиратор, държавник и дипломат“, а в основата на книжното издание е дисертацията на Чавдар Ангелов за генерала, който има огромен принос и за преместването на военния „Арсенал“ от София в Казанлък.

„Тайния“ е псевдонимът на генерала,  под който през 50-те години на миналия век е озаглавена специалната разработка за него на Държавна сигурност, обясни авторът на монографията. Образът на генерала е сатанизиран и едностранчиво представен чрез книгата " По дирята на безследно изчезналите" на Николай Христозов. Творбата е екранизирана през 70-те години и чрез филма в обществото се създава необективна представа за личността на Иван Вълков и неговото дело като политик и военен- допълва  Чавдар Ангелов.

   През декември 1953 г. е образувано следствено дело и генерал Вълков е преместен в ареста на Софийския затвор. През следващата година е образуван процес във връзка с репресиите през 1923 и 1925 година. С присъда № 285 от 2 септември 1954 г. Върховният съд го осъждан на смърт чрез разстрел, а през същата година Президиумът на Народното събрание заменя присъдата с 20-годишен затвор. По време на съдебния процес генерал Вълков публично поема вината за извършените злодеяния от страна на негови подчинени и иска прошка от роднините на загиналите и от българския народ. Чавдар Ангелов посочва, че до този момент левицата у нас не е изразила съжаление за участието си в събитията от 20-те години на 20 век и последвалата гражданска война.  Генерал Вълков на 79 години е изпратен  в Пазарджишкия затвор, където е в една килия заедно с генерал Кирил Станчев, генерал Димитър Мустаков, полковник Стилян Тошев и подполковник Цветан Димитров. През 1960 г. е прехвърлен в затвора в Стара Загора, където  умира на 20 април две години по-късно. Погребан е в Старозагорските гробища. През 1970 г. година е препогребан в Централните софийски гробища.

  Чавдар Ангелов очаква книгата да предизвика разговор в обществеността, в който участниците няма да "се замерят" с идеологически клишета, а ще посочват аргументи и факти.


Още от категорията

Снимка : ТД

Традицонният зимен празник на ТД "Сърнена гора" ще е на 23 януари

ТД „Сърнена гора“ Стара Загора ще проведе своя Традиционния зимен празник на 23 януари. Той се провежда ежегодно, в една от последните съботи на месец януари на Туристическия заслон край ж.п. спирка „Бъзовец“  в Тревненска Стара планина (до параклис..

публикувано на 21.01.21 в 16:40

Малко желаещи от персонала за ваксинация в двата дома в Твърдица

Малка част от 114-те човека медицински и обслужващ персонал в двете социални заведения за възрастни в община Твърдица са заявили желание да се ваксинират досега. Капацитетът на  Дома за хора  с психични разстройства  е 120 души, а в Дома за хора с..

публикувано на 21.01.21 в 16:36

Кметовете и общински длъжностни лица трябва да следят за нерегламентирани сметища

Кметовете и съответните общински длъжностни лица са тези, които следва да осъществяват своевременен контрол върху действията на гражданите, да следят и да не допускат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци, според регламента на Закона за управление на..

публикувано на 21.01.21 в 15:56

Калоян Петров: Продължаваме да дълбаем дъното

Движение "България на гражданите" продължава да държи на изцяло машинното и електронно гласуване, припомни позицията на политическата формация областният й лидер в Стара Загора Калоян Петров. Той допълни, че това са методите на гласуване от модерния..

публикувано на 21.01.21 в 15:19

Боян Кулев: По-малко от 15% от аптеките в страната работят с електронни рецепти

Едва 550 аптеки в страната работят с електронни рецепти, което означава по-малко от 15 процента от аптечната мрежа. Това съобщи за Радио Стара Загора магистър-фармацевтът и член на комисията по здравеопазване към община Стара Загора Боян Кулев. Той..

публикувано на 21.01.21 в 14:49

1375 бебета се родиха миналата година в УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович"

72 бебета се родиха от началото на 2021 год. в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Заради спазване на противоепидемичните мерки, работещите в клиниката отбелязаха професионалния си..

публикувано на 21.01.21 в 14:45
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Община Ямбол подпомогна четири семейства за процедури инвитро

Четири ямболски семейства са одобрени от комисия за получаването на еднократна парична помощ за извършване на процедура инвитро според Правилника за финансово подпомагане на процедури инвитро на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, който..

публикувано на 21.01.21 в 14:44

Борисов: Компромис може да направим само за образованието

Оптимизмът у нас на базата на всички днешни показатели, които имаме (за разпространението на коронавируса – б.р.) много рязко докторите го опровергават, заяви на   редовния брифинг за разпространението на Covid-19 премиерът Бойко Борисов, който съобщи, че..

публикувано на 21.01.21 в 14:38

Кукерските празници в Ямболска област ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки

Тазгодишните кукерски празници в Ямболска област ще се проведат при строго спазване на противоепидемичните мерки, съобщи на брифинг за журналисти областният управител Димитър Иванов след заседание на Областния медицински съвет по този въпрос. Във всяко..

публикувано на 21.01.21 в 14:17

Община Стара Загора поздрави лекари и акушерки за Бабинден

По стара  българска традиция на 21 януари отбелязваме Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е..

публикувано на 21.01.21 в 14:07