Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Ивалин Димитров
Снимка: Емил Енчев

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър Митев, Ивелин Керанов, Георги Райчев, Жоро Райчев, Кольо Стайков и Георги Ножделов .

„Тази пиеса  ме провокира още през 70-те, когато Георги Марков избяга и беше гонен. За първи път прочетох „Да се провреш под дъгата“ на 20 години. Бях студент и не повярвах, че това е българска пиеса – с такива ярки конфликти, ярки персонажи, със злободневието на темите си.  Темата за предателството, темата за доброто и справедливостта, за пошлостта и цинизма, за примиренчеството, за вярата, за рушветите по високите етажи, които днес се наричат корупция…  Всичко това до ден днешен е едно и също.“, каза в интервю за  Радио Стара Загора Ивалин Димитров, който влиза в ролята и на един от персонажите в пиесата.

Режисьорът разкрива още, че представя своя творческа интерпретация на текста. „Решил съм на ръба между забавното и философското, между смешното и трагичното.  Не ме интересува политическия момент, интересува ме човешкия момент. Да направиш избора, дори накрая. Да защитиш доброто или цинично да се откажеш в името на личната си облага и да си понесеш последствията.“  

Ивалин Димитров признава, че е много трудно да се поставя премиера сега, в условията на редица ограничения заради мерките във вразка с Ковид-19 и благодари на всички, които дори през място и с маски продължават да пълнят салона, защото имат потребност от театър. "Всичко може да се случи, но Театърът умира вече 8000 години и още не е умрял. Един човек актьор и едно куче отсреща пак е театър и публика", допълва с усмивка режисьорът.        

Ивалин Димитров е актьор в Драматичен театър "Гео Милев" - Стара Загора от 16 август 1980 година. Вече 40 години радва старозагорската публика с творчеството си. Изиграл е повече от 40 роли и е режисирал 20 постановки на сцената на старозагорския театър.

С новото премиерно заглавие в афиша на Драматичен театър "Гео Милев" трупата отбелязва 40-годишнината на старозагорска сцена на Ивалин Димитров.

Цялото интервю на Елена Балабанова с Ивалин Димитров по повод новата премиера на ДТ "Гео Милев" по пиесата на Георги Марков „Да се провреш под дъгата“ можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17
доц. Жасмина Мирчева

Доц. Жасмина Мирчева: Липсва грижа за човека

Българинът се усеща изгубен. Той не може да намери решение нито за себе си, нито за близките си щом стане дума за лечение. Това коментира пред Радио Стара Загора доц. д-р Жасмина Мирчева, имунолог и консултант по лекарствена политика, с която..

публикувано на 13.11.20 в 14:27