Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да довърши книгата си за това изкачване по неговите записки. И работи над нея 7 години.

Атанас Скатов не е преминал през алпийска школа, нарича себе си любител алпинист или непрофесионален алпинист.  Като ученик си мечтае да премине по планинския маршрут Ком – Емине, най-дългият у нас. Запленен от магията на планината , започва да се интересува и от това до къде ще доведе земята нарастването на броя на населението, изчезването на естествените  територии на обитание на много животински и растителни видове, ограничаването на обработваемите площи и естествените гори. Вълнува се от пагубните последици от  човешката дейност върху околната среда – озоновата дупка, топенето на ледниците, пластмасите и пестицидите, завладели всички континенти, дори пингвините в Антарктида и океана. Завършил е Аграрния университет в Пловдив, специалност растителна защита като първенец на випуска през  2001 г.

От 2011 г. решава, че ще се храни само с растителна храна

До момента е изкачил 10 от 14-те осемхилядници на планетата, като на Еверест се е качвал 2 пъти.

Случайна среща на  Кристина Русева  с него на Античния форум в Стара Загора  разкрива как се промениха плановете му и с какво се занимава в тази година на пандемия.  Целта му е  да изследва този начин на хранене, изкачвайки най-високите върхове на света. По време на изкачванията иска да изследва  физическите и психическите показатели на тялото си, защото височинният алпинизъм е занимание, което в много висока степен натоварва тялото и психиката.

През 2013 г. е изключително успешна година за него - изкачва петхилядниците Ухуру в Африка  и Елбрус в Европа. Опитва и на шестхилядника Аконкагуа в Ю. Америка и седемхилядника вр. Ленин в Памир, където достигнатата височина е 6900 м. по склона на 7134-метровия вр. Ленин. През 2014 г.  се качва за пръв път на осемхилядник и стъпва за пръв път на Еверест  Тогава изкачва и първенците на Антарктида и Австралия (версия Карстенс).

През 2015 г. излиза първата му книга „Еверест. Богинята Майка на вселената“. Заедно с книгата излиза и първият му филм: „Експериментът Скатов, Епизод 1: Първият веган на Еверест“. През същата година получава званието почетен гражданин на град Сливен.

До днес има покорени 10 от 14-те осемхилядници на планетата, като Еверест го е изкачил два пъти  - през 2014 и 2017. Има 6 издадени книги за върховете, които е изкачил и 4 филма.

Как промени 2020 г. плановете на алпиниста веган Атанас Скатов и каква е връзката му със Стара Загора? Коя е най-важната мисия в неговия живот? Чуйте в интервюто на Кристина Русева.Още от категорията

Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17
доц. Жасмина Мирчева

Доц. Жасмина Мирчева: Липсва грижа за човека

Българинът се усеща изгубен. Той не може да намери решение нито за себе си, нито за близките си щом стане дума за лечение. Това коментира пред Радио Стара Загора доц. д-р Жасмина Мирчева, имунолог и консултант по лекарствена политика, с която..

публикувано на 13.11.20 в 14:27