Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46 точки ще обсъждат общинските съветници на Стара Загора на предстоящото си заседание

Две наредби ще бъдат разгледани на предстоящото заседание на Общинския съвет на Стара Загора . Едната е Наредбата за изменение на наредбата за организацията на предучилищното образование в Общината. Другата - Наредбата за реда и условията за поставяне и премахване на преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане на територията на Общината ще бъде гледана и гласувана на първо четене, съобщи Мария Динева, председател на Общинския съвет:
Съветниците ще гласуват и поемането на дългосрочен общински дълг под формата на кредит от Обединение „Фонд за устойчиви градове“ и Фонд „ФЛАГ“ ЕАД, което ще даде възможност за обновяването на Летен театър в парк „Митрополит Методий Кусев“, Реконструкция и обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“ и ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“ и СУ „Васил Левски“. “Размерът на дълга, който евентуално ще бъде поет е 13,450 млн.лева за 15 години с три години гратисен период“, разясни още Динева.Тя  допълни, че по време на предстоящото заседание ще бъде обсъдено и гласувано предложение за промяна в срока на усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“. За целта да отговаря на въпросите на местните старейшини в зала ще бъде поканен ресорният заместник кмет.

Местният парламент ще вземе решение за утвърждаване на промени в Общинската транспортна схема от квотата на Община Стара Загора. По предложение на общинска администрация ще бъде гласувано запазване на тарифите за таксиметров превоз на пътници – 0,70 лв./км дневна и 0,90 лв./км нощна тарифа, както и запазване на броя на таксиметровите автомобили- 560.

В дневния ред влиза точка за откриване на процедура за провеждане на конкурс за избор на управител на дружеството „Мересев“. По отношение на извършвания одит за дейността на дружеството  все още има неизяснени въпроси, допълни Динева.

На октомврийското заседание ще бъде обсъдено и предложение за одобрение за финансиране на проект „Усмихни се!“ на СНЦ „Инър Уийл клуб Стара Загора“. Обхватът на проекта е фокусиран върху поне 120 деца със специални потребности, отглеждани от родител в дома си, посещаващи дневни центрове, центрове за социална рехабилитация и интеграция за деца, и такива, настанени в центрове за настаняване от семеен тип, на възраст 5-18 години.

Съветниците ще гласуват продажба на пет общински жилища на настанени в тях наематели, както и удължаване срока на 23 договора за наем на търговски маси, находящи се на Централен зеленчуков пазар и микропазари в община Стара Загора.

Ще бъде гласувано  именуването на улица „Траяна“ в село Богомилово и отпускането на финансова помощ на 5 двойки с репродуктивни проблеми.

Общо 46 предложения съдържа Дневният ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе в четвъртък – 29 октомври.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Започна лятната антиСПИН кампания в Стара Загора

Националната антиСПИН кампания е целогодишна инициатива, изпълнявана ежегодно в България от 1992 г., чиято основна цел е да привлече вниманието на широката общественост към проблема ХИВ/СПИН и да повиши обществената осведоменост за начините на..

публикувано на 05.08.24 в 12:13
Снимка: община Стара Загора

407 нарушения на обществения ред за седмица в община Стара Загора

През изминалата седмица на територията на община Стара Загора са констатирани 12 броя нарушения по Наредба за Обществения ред, включващи употреба на алкохол на обществено място и неправилно паркиране на превозни средства и общи площи, съобщават от..

публикувано на 05.08.24 в 12:09

Остава слънчево, променлива е облачността над Черноморието

Днес ще преобладава слънчево време. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, след обяд вече ще бъдат главно над източните и планинските райони. На отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север...

публикувано на 05.08.24 в 06:48

В Ямбол правят безплатни тестове в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

В цялата страна започва провеждането на лятна кампания срещу СПИН. Тя ще продължи до 12 август .  От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. В..

публикувано на 05.08.24 в 06:43

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от днес (05.08.2024г.) до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети..

публикувано на 05.08.24 в 06:30

Променят маршрута на автобусни линии в Стара Загора

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по южното..

публикувано на 05.08.24 в 06:00

Катастрофа причини голямо задръстване на АМ "Тракия"

Поредно километрично задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия", съобщават граждани в социалните мрежи. Тапата се е образувала около района на Карнобат, в посока София. „Катастрофа на АМ Тракия, посока София, преди Карнобат на 336км...

публикувано на 04.08.24 в 13:31

Млад мъж, задържан за трафик на хора, загина при опит за бягство от РУ Димитровград

В Димитровград задържан за трафик на хора 32-годишен мъж е скочил от 3 етаж на РПУ и е починал. Инцидентът е станал малко след 05.00 часа, когато задържаният, от град Стамболийски е скочил от прозореца на ареста, който се намира на последния етаж...

публикувано на 04.08.24 в 13:20

Съдът в Стара Загора освободи шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не остави под стража нито един от шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности, които бяха задържани при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

публикувано на 04.08.24 в 10:21

Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“.  Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965..

публикувано на 03.08.24 в 18:25