Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорска област е в червената зона за COVID 19, болниците разкриват допълнителни легла

Заболеваемостта в област Стара Загора от COVID-19 към 25 октомври е 170,7 на 100 000  от населението, което означава, че регионът вече е в червената зона за разпространението на заболяването.

До 30 октомври е срокът за разкриване на кабинети за пробонабиране на материал за PCR изследване за COVID-19, гласи заповед на директора на РЗИ-Стара Загора д-р Станимир Станков. Пробонабирането се извършва на лица със симптоми суспектни за COVID-19. Не се допуска изпращане на проби за PCR диагностика на лица, които нямат клинични оплаквания.

Кабинетите ще работят от 9:00 до 12:30 часа всеки делничен ден. След приключване на работното време материалите се транспортират до лабораториите за PCR диагностика, не по-късно от 13:30 часа.

Лабораторията на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД обслужва общините Раднево, Гълъбово, Чирпан, Братя Даскалови, Опан, Стара Загора.

Лабораторията „Медицински център Трета поликлиника“ ЕООД обслужва общините Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Мъглиж.

След излизане на резултатите от лабораториите за PCR изследване, пациентите положителни на COVID-19 и с индикации за хоспитализация се насочват поетапно към УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, а от 29 октомври към „МБАЛ Тракия” ЕООД;

От 2 ноември-към „МБАЛ - МК Св. Ив. Рилски” ЕООД клон Ст. Загора

„МБАЛ Д-р Христо Стамболски” ЕООД гр. Казанлък по предварително определен график.

УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД се задължава да осигури 70 легла за лечение на пациенти, положителни на COVID-19 и 14 легла за интензивно лечение.

МБАЛ „Тракия” ЕООД се задължава да определи 20 легла за лечение на положителни на COV1D - 19 и 6 легла за интензивно лечение.

„МБАЛ - МК Св. Ив. Рилски” ЕООД клон Ст. Загора се задължава да определи 10 легла за лечение на пациенти, положителни на COVID-19 и 6 легла за интензивно лечение.

 „МБАЛ Д-р Христо Стамболски” ЕООД гр. Казанлък се задължава да определи 19 легла за лечение на пациенти, положителни на COV1D-19 и 5 легла за интензивно лечение.

Графикът за прием на четирите лечебни заведения е както следва:
  •  УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД приема пациенти до достигане на 80% от капацитета от определените легла за лечение;
  •  „МБАЛ Тракия” ЕООД приема пациенти до достигане на 80% от капацитета легла за лечение;
  •  „МБАЛ - МК Св. Ив. Рилски” ЕООД клон Ст. Загора приема пациенти до достигане на 80% от капацитета легла за лечение;
-„МБАЛ Д-р Христо Стамболски” ЕООД гр. Казанлък приема пациенти до достигане на 80% от капацитета легла за лечение;

Общинските лечебни заведения определят сектори за лечение на пациенти с възпалителни заболявания на дихателната система, отрицателни на COVID-19.

Графикът за работа на общинските лечебни заведения е както следва:
  •  „СБАЛПФЗ-Ст. Загора” ЕООД гр. Стара Загора - приема отрицателни на COVID- 19 чрез PCR тестове пациенти от община Стара Загора за лечение на възпалителни заболявания на дихателната система - 50 легла.
  •  „МБАЛ Д-р Христо Стамболски” ЕООД гр. Казанлък — приема пациенти отрицателни на COVID-19 чрез PCR изследване пациенти с възпалителни заболявания на дихателната система от общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково - 8 легла.
  •  „МБАЛ-Чирпан” ЕООД гр. Чирпан, „МБАЛ д-р Д. Чакмаков - Раднево” ЕООД гр. Раднево, „МБАЛ” ЕАД гр. Гълъбово, приемат пациенти от съответните общини с възпалителни заболявания на дихателната система и с отрицателен на COVID-19 резултат установен чрез PCR изследване. Броят на разкритите легла не може да бъде по-малък от 10 % от общия брой легла с които лечебното заведение има сключен договор с НЗОК.

При констатиране на положителен за COVID-19 пациент в „КОЦ-Ст. Загора” ЕООД гр. Стара Загора и „ЦПЗ-Ст. Загора” ЕООД гр. Стара Загора, същият се насочва за лечение в приемащото лечебно заведение.
Пациенти с респираторна симптоматика и отрицателни на COVID-19, хоспитализирани в „КОЦ-Ст. Загора” ЕООД и „ЦПЗ-Ст. Загора” ЕООД, се насочват за лечение в СБАЛПФЗ -Стара Загора ЕООД.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарът в Свиленградско се разраства край селата Левка и Лисово

Пожарът в Свиленградско се разраства. Вече гори и край селата Левка и Лисово. Там пламъците унищожават боров масив. Огънят стигна до последните къщи на Левка. Хеликоптер облива с вода района. Въпреки това огнената стихия се разгоря и на още един..

публикувано на 14.07.24 в 18:39

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства

Пожарът в Свиленградско продължава да се разраства. Огнеборците все още нямат контрол над пламъците. Огънят вече погълна над 80 000 дка, съобщават от областна администрация Хасково. Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна..

публикувано на 14.07.24 в 12:39

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13