Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стайко Стайков: За развитие на интензивно и модерно земеделие в България е наложително създаване на Земеделска камара


Все още земеделската земя в България е най-разпокъсана в цяла Европа, което е и причина за липса на инвеститорски интерес отвън. Забелязва се тенденция на окрупняване на земята, но само от отделни собственици. Комасацията на земята би повишила цената и би била фактор за превръщането на земеделието в атрактивен отрасъл и за младите хора, коментира в интервю за Радио Стара Загора Стайко Стайков, председател на УС на Асоциацията на собствениците на земеделска земя у нас. Той  прогнозира, че процесът на комасация на земята у нас ще продължи в следващите 50 години.

Запазване плодородието на земеделската земя е един от най-важните проблеми и за решаването му е необходим комплексен подход с прилагането на  редица мерки. Като приоритет в мерките той посочи решаване на проблема с напояването на земеделската земя от всички ползватели и превенцията, опазването на реколтата от градушките и другите неблагоприятните климатични условия.

 България е единствената държава в ЕС без функционираща Земеделска камара. Наложително е обединение на всички субекти в бранша в Земеделска камара, която да работи за решаване проблемите на всеки собственик и инвеститор в земеделска земя у нас. Създаването на Земеделска камара ще даде възможност за членство в Конфедерацията на земеделските организации и кооперативите в ЕС, Копа-Коджека (Copa-Cogeca) и подкрепа от страна на ЕС за развитие на интензивно и модерно земеделие у нас.

 През изминаващата година по отношение цената на земеделската земя у нас се наблюдава тенденция на намаляване на цените на декар земя в района на Добруджа, леко повишаване на цената в Северозападна България и задържане на цената на земята в Югоизточна България на равнища от 800 до 1200 лева на декар, в зависимост от категорията и. В полските райони на Югоизточна България -Чирпан, Стара Загора, в посока Бургас, цената на земята остава най-висока. Интервю по темата на Диана Абрашева със Стайко Стайков в прикачения звуков файл:
Още от категорията

Маноил Манев

Маноил Манев: „Стига, рече Господ“

„Стига, рече Господ“ е увлекателен роман, който хитро намигва към съвременността с цялата й политизираност, всевъзможни предизвикателства, псевдо екшън, граничеща с абсурда объркана реалност и нелепо разминаване между желания и възможност за..

публикувано на 24.11.20 в 12:01

Боряна Ботева: Няма статистика на пациентите с ревматологични заболявания в България

Пример за добре работеща пациентска организация у нас е организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, която през миналата седмица чества 10 години от създаването си.  Боряна Ботева е председател на организацията на..

публикувано на 23.11.20 в 11:33

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан. „Безспорно най-много са възрастните хора,..

публикувано на 23.11.20 в 09:00

Пламен Йорданов: Когато видиш как лекарите се пазят, разбираш, че това нещо е страшно

Всеки ден е различно - някой дни са по-спокойни, други по-натоварени. Това каза за Радио Стара Загора областен координатор на ГЕРБ и доброволец в ковид отделението в болница Берое в Стара Загора. "Най-трудно е в дните, когато има смъртни случаи. Усеща се..

публикувано на 23.11.20 в 08:48

Има ли бъдеще круизният туризъм

Круизният туризъм е най-засегнатият бизнес в целия свят. Пандемията, причинена от Covid-19, нанесе унищожителен удар върху него , заяви Борис Боев – продуктов мениджър на една от нaй-големите туристически агенции у нас. „ Туризмът е може би..

обновено на 19.11.20 в 13:47

Проф. Георги Момеков: Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19 са недопустими и абсурдни

Разпространените в публичното пространство протоколи за лечение на COVID 19,  с над 20 позиции медикаменти, са недопустими и абсурдни , коментира за радио Стара Загора проф. Георги Момеков, председател на Българско научно дружество по..

публикувано на 18.11.20 в 11:05

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята лекарства да се продават в магазинната мрежа

Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора е против идеята на БЛС, лекарства да се продават в магазинната мрежа. Това заяви в предаването Репортер председателят на колегията Ростислав Курдов. Той определи мярката като крайна либерализация,..

публикувано на 17.11.20 в 14:02
Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Google Pay стъпва в България

Google Pay навлиза официално на българския пазар от днес. Дългоочакваната новина съобщи ексклузивно пред Радио Стара Загора/БНР Ваня Манова, мениджър на Mаstercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.  Услугата Google Pay става достъпна..

публикувано на 17.11.20 в 08:15

За връзката между хигиената и пластмасите за еднократна употреба

От началото на пандемията се заговори за различни начини за предпазване от вируса. Много от тях, за съжаление, нереални. Една подобна идея, която се прокрадна и се превръща в тенденция, е и зачестилото използване на пластмасови изделия за еднократна..

публикувано на 15.11.20 в 17:17
доц. Жасмина Мирчева

Доц. Жасмина Мирчева: Липсва грижа за човека

Българинът се усеща изгубен. Той не може да намери решение нито за себе си, нито за близките си щом стане дума за лечение. Това коментира пред Радио Стара Загора доц. д-р Жасмина Мирчева, имунолог и консултант по лекарствена политика, с която..

публикувано на 13.11.20 в 14:27