Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След дебати по изпълнението съветниците гласуваха:

Удължават срока за усвояване на дълга за финансиране на реконструкцията на Зоопарка в Стара Загора

До 6 месеца Зоопаркът ще е готов, обещават от фирмата-изпълнител

Снимка: Проект

Работна среща с екипа по проекта за реконструкцията на зоопарка на Стара Загора ще организира Мария Динева, председател на Oбщинския съвет на Стара Загора. Тя ще бъде в отговор на въпросите на местните старейшини, свързани с реализацията му. Представител на строителната фирма – изпълнител на обекта, увери днес местните старейшини , че зоопаркът ще бъде готов до 6 месеца, т.е. до месец август 2020г.

Причината за назрелия дебат е гласуваното на редовното заседание от общинските съветници предложение за удължаването на срока за усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проекта „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“. Съветниците единодушно го подкрепиха, но представители на различни политически групи в местния парламент  изразиха опасенията си затова, че ремонтът не се извършва според очакванията им.

В зала инж. Симеон Атанасов от строителната фирма- изпълнител на обекта заяви, че една от причините за забавяне на работата им е била затварянето на градовете и трудното придвижване на работниците, които повечето, по думите му, не били от града. Те са били възпрепятствани и лошите метеорологичните условия.

Дебатите приключиха с ангажимент от страна на председателя Мария Динева да се организира работна среща, на която да се обсъдят наболелите въпроси с реализацията на проекта за зоопарка.

Припомняме, че символична първа копка за реновирането на Зоопарка в Стара Загора бе направена на 21.09.2019г. Финансирането е от  „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Срокът за изпълнение по договора за обновяването e 18 месеца, т.е. до март 2020г., но ще бъде удължен. По проекта се предвижда изграждане на учебен център с експозиционна част. Той  включва подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Площта му е от 70 дка и e дом на над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

Какви дебати предизвика на сесията на Общинския съвет предложението за удължаването на срока за усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проекта „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“ чуйте в репортажа на Десислава Крачолова.

Още от категорията

Започна контролирано източване на водата от язовирите Копринка и Жребчево

За разлика от миналата година, когато и язовир Копринка и язовир Жребчево бяха на критично ниски нива, сега те са пълни над 80%. И двете съоръжения се източват контролирано, за да запазят тези обеми. Копринка е определян като стратегически важен..

публикувано на 19.04.21 в 18:27

Oбщина Харманли с проект за подпомагане на възрастни и лица с увреждания

Община Харманли е одобрена по проект „Патронажна  грижа +“ на стойност близо 290 хил. лв. Чрез него 65 възрастни хора и лица с увреждания ще продължат да получават през следващата една година интегрирани здравно-социални услуги. Проектът включва..

публикувано на 19.04.21 в 17:14
Язовир Жребчево

Изпускат контролирано язовир "Жребчево"

От 15 април до 31 май се осъществява контролирано изпускане на водни маси от язовир „Жребчево“ по река Тунджа, с цел достигане и поддържане на контролен обем от 330 милиона кубични метра , което наложи  изменение на месечния график за април 2021 г...

публикувано на 19.04.21 в 15:06

Диана Димова: Промените в Закона за защита от домашното насилие трябва да са приоритет

Промените в Закона за защита от домашното насилие трябва да бъдат приоритет на следващото правителство. Тяхното приемане беше отложено заради изборите. Това каза за Радио Стара Загора Диана Димова, председател на на Фондация „Мисия Криле“. Една от..

публикувано на 19.04.21 в 14:50

311 400 души е населението на област Стара Загора

Към 31 – ви декември 2020 г. населението на област Стара Загора е 311 400 души, което представлява 4.5% от населението на България и нарежда областта на 5-то място по брой на населението - непосредствено след област Бургас и преди област..

публикувано на 19.04.21 в 14:48

Удължават ремонтните дейности на участък от бул.“Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора

Удължава се срокът за изпълнение на ремонтни работи на асфалтова настилка по източното платно на бул.“Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора в участъка от пътя за Екирисажа до входа за кв. „АПК“ до 20 април. Причината за промяната са метеорологичните..

публикувано на 19.04.21 в 14:29

Започва изплащането на 120 лв. на над 390 000 пенсионери

6 465 пенсионери от Стара Загора с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева ще получат еднократно по 120 лева за хранителни продукти . Изплащането на сумите е заложено в държавния бюджет за 2021 година и започва от днес. Парите вече са налични по..

публикувано на 19.04.21 в 14:24

Община Сливен поставя празничната украса и призова гражданите да не рушат елементите

Община Сливен започна поетапно монтиране на украсата за предстоящите великденски празници. Към момента пред сградата на Общината са поставени светещи арка и яйце с цветя. Там ще бъдат монтирани още 7 яйца, които в момента учениците от художествената..

публикувано на 19.04.21 в 14:18

БСП внесе предложение за мораториум върху продажби на общински болници

Председателят на БСП Корнелия Нинова съобщи, че депутатите от групата на социалистите са внесли отново в деловодството на Народното събрание предложение за мораториум върху продажби на общински болници, съобщи пресцентърът на БСП. Нинова припомня, че..

публикувано на 19.04.21 в 11:21

РИМ - Стара Загора организира работилничка за великденска украса

Регионален исторически музей – Стара Загора организира художествена работилничка за великденска украса „Пъстър Великден", която ще се проведе на 29 април (Велики четвъртък) от 10:00 до 16:00 ч. в Лапидариума на музея. Децата ще изпробват своите сръчност и..

публикувано на 19.04.21 в 10:41