Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

След дебати по изпълнението съветниците гласуваха:

Удължават срока за усвояване на дълга за финансиране на реконструкцията на Зоопарка в Стара Загора

До 6 месеца Зоопаркът ще е готов, обещават от фирмата-изпълнител

Снимка: Проект

Работна среща с екипа по проекта за реконструкцията на зоопарка на Стара Загора ще организира Мария Динева, председател на Oбщинския съвет на Стара Загора. Тя ще бъде в отговор на въпросите на местните старейшини, свързани с реализацията му. Представител на строителната фирма – изпълнител на обекта, увери днес местните старейшини , че зоопаркът ще бъде готов до 6 месеца, т.е. до месец август 2020г.

Причината за назрелия дебат е гласуваното на редовното заседание от общинските съветници предложение за удължаването на срока за усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проекта „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“. Съветниците единодушно го подкрепиха, но представители на различни политически групи в местния парламент  изразиха опасенията си затова, че ремонтът не се извършва според очакванията им.

В зала инж. Симеон Атанасов от строителната фирма- изпълнител на обекта заяви, че една от причините за забавяне на работата им е била затварянето на градовете и трудното придвижване на работниците, които повечето, по думите му, не били от града. Те са били възпрепятствани и лошите метеорологичните условия.

Дебатите приключиха с ангажимент от страна на председателя Мария Динева да се организира работна среща, на която да се обсъдят наболелите въпроси с реализацията на проекта за зоопарка.

Припомняме, че символична първа копка за реновирането на Зоопарка в Стара Загора бе направена на 21.09.2019г. Финансирането е от  „Фонд за устойчиви градове“ (ФУГ) за сумата 4 199 939 лв., от които 2 477 964 лв. са съфинансиране от „Европейския фонд за регионално развитие“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Срокът за изпълнение по договора за обновяването e 18 месеца, т.е. до март 2020г., но ще бъде удължен. По проекта се предвижда изграждане на учебен център с експозиционна част. Той  включва подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Зоопаркът в Стара Загора е създаден през 1957 и е вторият в страната, след Софийския. Площта му е от 70 дка и e дом на над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти.

Какви дебати предизвика на сесията на Общинския съвет предложението за удължаването на срока за усвояване на съществуващ дългосрочен общински дълг за финансиране на проекта „Реконструкция на Зоопарка в Стара Загора“ чуйте в репортажа на Десислава Крачолова.

Още от категорията

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори

COVID отделението на Военна болница Сливен се нуждае спешно от кислородни концентратори, съобщи пулмологът и лекуващ лекар в отделението д-р Ванушка Петрова. Според нея са необходими най-малко пет броя, защото в отделението не достигат преносими апарати...

публикувано на 30.11.20 в 16:53

Снежната покривка в Сливенския балкан е около 7-8 сантиметра

Снежната покривка в Сливенския балкан е около 7-8 сантиметра, съобщиха от Община Сливен. Всички пътища в региона са проходими при зимни условия. Ток и вода има във всички селища в общината.  В равнинната част вали дъжд, вятърът е умерен, със скорост..

публикувано на 30.11.20 в 16:41

Кръвният център в Стара Загора започна производството на реконвалесцентна плазма

От днес в  Районния център по трансфузионна хематология – Стара Загора започна производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв. Двама дарители са дарили кръв в първия ден, съобщи директорът на центъра д-р Павлина Матеева...

публикувано на 30.11.20 в 16:11

Предлагат да се изгради монумент „Интеркосмос България 1300" в Стара Загора

Граждански клуб ЛИПА прави предложение за изграждане на монумент „Интеркосмос България 1300". В края на миналата седмица то беше входирано в деловодството на Община Стара Загора, съобщиха от сдружението.  Екипът на Търговско-промишлена палата - Стара..

публикувано на 30.11.20 в 12:51

Дежурните ясла и детска градина в Стара Загора започнаха работа

С осем деца започна днес работа дежурната детска градина в Стара Загора. В края на миналата седмица за такава ръководството на Община Стара Загора определи детска градина №2 "Зорница".  В нея могат да постъпят деца на лекари, медицински сестри, санитари и..

публикувано на 30.11.20 в 12:40

ВиК ЕООД Стара Загора няма да извършва измерване на потребените количества вода през декември

Във връзка със заповед на Министъра на регионалното развитие и благоустройството, Водоснабдяване и канализация ЕООД Стара Загора информира своите клиенти, че през месец декември 2020 година няма да извършва измерване на потребените количества вода с..

публикувано на 30.11.20 в 12:16

Зам.-министър Слави Пачалов: „Основният ни приоритет е справянето с коронакризата“

„Основният приоритет на правителството и в частност на ръководството на Министерството на здравеопазването е справяне с епидемията от коронавирус. Трябва да осигурим здравната система материално, ресурсно и с хора“. Това заяви в ефира на Радио Стара..

публикувано на 30.11.20 в 10:11

Двама загинаха при пожар в хасковско село

Съпрузи загинаха тази сутрин в хасковското село Динево при пожар, съобщиха от полицията. Най-вероятно пламъците са тръгнали от печка за дърва и въглища, съобщава кореснподента на Радио Стара Загора Христо Христов. Покривът на къщата се е срутил...

публикувано на 30.11.20 в 09:50

Академията „Борис Христов“ в Рим с конкурс за оперни певци

Академия „Борис Христов” – Рим при Българския културен институт в столицата на Италия обявява конкурс за участие в учебната програма по оперно пеене за 2021 година. Желаещите могат да подадат заявления до 20 декември. Конкурсът ще се проведе на 22..

публикувано на 30.11.20 в 08:34

Първи сняг на прохода Шипка

Агенция Пътна инфраструктура предупреждава днес шофьорите да тръгват с автомобили, готови за зимни условия. Днес се очаква спад на температурите , а в Северна и Западна България метеорологичната прогноза е за понижение на температурите, силен вятър и..

публикувано на 30.11.20 в 08:04