Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Психологът Добромир Димитров:

Основната криза е в изместването на ценностите

не колко добър човек си, а колко финансово стабилен си

    У нас все още трудно хората се решават да потърсят психологическа подкрепа. В условията на пандемия посещенията си при психолог ограничават онези, които имат нужда да преподредят вътрешният си свят, а не които искат да решат лични или семейни проблеми. Това каза в интервю за Радио Стара Загора психологът Добромир Димитров.

     По-малко са разводите до края на м. септември тази година в сравнение със същия период на 2019-та. За първите девет месеца на 2020-та година сватбите са със 74 по-малко от миналата 2019-та година. Тези числа обаче нямат отношение към взаимоотношенията между хората, те се отнасят към пандемията в чисто технологичен план, смята психологът Добромир Димитров. 

      Последните няколко поколения сега за първи път се сблъскват с криза, която директно застрашава живота им. Което модифицира цялото поведение. Това не е криза на идентичността или финансова, това е глобална заплаха. И защото в глобален план  внушенията са, че в основата на системата е икономиката, а не взаимоотношенията, за ценности се приемат не любовта, не това колко добър човек си и колко си стойностен като личност, а икономиката. Приоритетът от това да се превърнеш в многостранно развита личност се прехвърли в това да си финансово развита личност. И това води до външния израз на подмяната на ценностната система – да караш скъпа кола, да носиш маркови дрехи е по-важно от развитието на интелекта, от емоционалната интелигентност. Вместо да вярват в базови понятия като любов, приятелство, семейство, уважение между поколенията, хората се превръщат в индивидуалисти, които обаче дрънкат глупости!

      Като цяло в дългосрочен план прогнозата винаги е оптимистична. В еволюционния механизъм няма посока „назад“, каза още психологът Добромир Димитров. Но не смята, че съществува  оптимистичен вариант за близките 30 години тези ценности да станат доминиращи отново. Според Димитров „всеки индивидуално трябва да оформи собствена среда, в която да изповядва тези ценности и да допуска в нея хора, които са водени от тях“. Мислещият човек става за много неща, категоричен е психологът.

Цялото интервю на Теодора Иванова с Добромир Димитров чуйте в прикачения звуков файл.


Още от категорията

Професор Венелин Терзиев: Ако пазим България тя ще съществува

Летописците наричат Котел "твърдина на българския дух" и "люлка на Възраждането". В това балканско градче, родно място на Георги Стойков Раковски и над 200 национални герои се намира и първото в България и на Балканите училище за професионално..

публикувано на 12.05.21 в 20:29

Кой контролира парите ни?

На 13- ти май от 18 часа в РБ „Захарий Княжески“ Кузман Илиев ще представи книгата си „Кой контролира парите ни? Власт, спекула и манипулации“. Книгата е написана на принципа на статии по отделни важни теми, пречупени през реални..

публикувано на 12.05.21 в 16:11
Даниел Смилов

Даниел Смилов: Съставът на служебния кабинет показва, че се търси широка подкрепа

Назначаването на Стефан Янев за служебен премиер показва, че Румен Радев е търсел човек, който е максимално доверен и от най-близкия му екип, коментира за Радио Стара Загора политологът доц. Даниел Смилов. Според него това се обяснява и с..

публикувано на 11.05.21 в 17:20

Цветелина Делийска: Поне още година е нужна за възстановяване на бранша

Поне още една година трябва да отмине, за да започнем да се възстановяваме, каза Цветелина Делийска, член на УС на  Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори. "Няма раздвижване и даже нещата към момента вървят в..

публикувано на 11.05.21 в 10:07

Надежда Груева: Успешна за обновяването на фонда на библиотеката беше пандемичната 2020 година

Изминалата година беше една от най-силните ни години по отношение на обновяването на фонда на Регионална библиотека „Захарий Княжески" - Стара Загора. Това се дължи на участието й в проект по тази линия . Над 6 000 тома е новата литература за..

публикувано на 11.05.21 в 08:43

Агоп Каспарян: Този служебен кабинет ще произведе поне една сензация

В следващия парламент вероятно ще има повече партии и да се сформира правителство ще бъде още по-трудно, коментира за Радио Стара Загора анализатора Агоп Каспарян от института „Рего“. По думите му в следващото Народно събрание трябва да се..

публикувано на 10.05.21 в 10:13

Димитровград почита тази вечер Пеньо Пенев

Днес се навършват 91 години от рождението на Пеньо Пенев, „Поета с ватенката“. По традиция в нечетна година, литературната награда „Пеньо Пенев“ не се връчва. Но всяка година на този ден Димитровград отбелязва рождението на твореца, възпял..

публикувано на 07.05.21 в 17:56

Едуард Цветанов: Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите

Пандемията даде нов тласък на финтех компаниите. И това беше очаквано, дигитализацията върви целеустремено, каза в интервю за Радио Стара Загора и БНР Едуард Цветанов, консултант и основател на Patterns Technology. По думите му B2C компаниите..

публикувано на 07.05.21 в 16:07

Георги Тошев: Името Георги отваря врати

На Гергьовден ви срещаме с журналиста, продуцент и писател Георги Тошев в разговор за силата и значението на името Георги и Победоносец ли е в живота. „Кръстен съм на дядо си Георги – бащата на моята майка. Много духовен, любопитен и свят човек...

публикувано на 06.05.21 в 14:50

Да съградиш храм на надеждата и вярата в две села

 Георги Балев, подарил на хората от  с. Българене параклис, изграден с негови средства през 2007 г. Но и до днес не обича да говори за това, което е сторил за селцето, което никога не е имало християнски храм. Решението му идва след разговор с..

публикувано на 06.05.21 в 08:05