Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Тома Баятев:Понякога имаме възможност да превърнем нещо лошо, като това да се разболеем от COVID-19, в нещо прекрасно - да спасим живота на някого

Той е Тома Баятев, на 36 години. Живее и работи в София. Днес е един от онези българи, преболедували COVID-19, които вече са дарили кръвна плазма, за да помогнат да бъдат спасени други животи, на хора в тежко състояние заради същия този вирус.

Разболява се от коронавирус през месец август докато е на море, на къмпинг в търсене на безопасен начин за почивка близо до природата. „За около седмица загубих обоняние и вкус. Чувствах се замаян и отпаднал, но сравнително леко изкарах вируса“, разказва Тома Баятев.

Той от 15 години се занимава с производство на био храни, внимава какво яде, спортува и по думите му, е взимал всички предпазни мерки, в никакъв случай не е подценявал случващото се. Има много приятели лекари и така е разбрал и за възможността да стане донор на реконвалесцентна плазма, една процедура, която дори влиза в графата “антиейдж процедури“, споделя с усмивка мъжът. Иначе посредством даряването може да се спаси живота на повече от един тежкоболни с коронавирус. Донорът може да дари между 200 до 600 мл., в зависимост от състоянието му. При болния процедурата действа като антителата отиват в кръвта, улавят вируса и го елиминират. Обикновено се прелива едно сакче, което има 200 мл.

Все още тази процедура на даряване на кръвна плазма се извършва само в Националния център по трансфузионна хематология в София. Очаква се обаче до края на годината кръвна плазма да може да се дарява и в останалите регионални кръвни центрове - във Варна, Плевен, Стара Загора. Те са одобрени да получат оборудване от Европейската комисия.

Сдружение „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“, на което Тома Баятев е член, се грижи за популяризиране на каузата. какви са условията да се случи даряването, как протича самата процедура, може да чуете от първо лице в разговора на Десислава Крачолова с Тома Баятев.


Още от категорията

Ограничено е движението по път в участъка Любимец - Йерусалимово поради задимяване

Временно е ограничено движението по път в участъка Любимец - Йерусалимово поради задимяване на пътното платно. Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходни маршрут, който включва и АМ "Марица", съобщават от Пътната..

публикувано на 10.08.22 в 10:05
д-р Христина Клисурова

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център в Стара Загора

Габровско биенале на хумора и сатирата гостува на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Изложба на постери и снимки  ще бъде отрита в 14:00 часа. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора д-р Христина Клисурова от „Зелени Балкани“...

публикувано на 10.08.22 в 09:58

Двама министри инспектират газовия интерконектор в Старозагорско и Хасковско

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще извършат инспекция на територията на българската част на Междусистемната газова връзка Гърция-България в..

публикувано на 10.08.22 в 09:50

Тежка техника на мините оказва помощ за потушаване на пожарите в Хасковска област

Въгледобивното дружество предостави тежка минна техника за овладяване на пожарите в Хасковска област. Оборудването е пратено на място вчера в късния следобед.  С минната техника веднага започна прокарването на просеки и гасене на пожарите в..

публикувано на 10.08.22 в 09:32

Затварят АМ "Марица" в района на Любимец заради пожар

АМ „Марица“ в района на Любимец  ще бъде затворена заради опасност от огъня, който продължава да бушува в Хасковско.  Два са активните пожари между Харманли и Любимец, които все още не са овладени, съобщи сътрудникът ни Христо Христов.  Остава..

публикувано на 10.08.22 в 08:14

Търговци алармират: Малкият бизнес е пред фалит

Малкият бизнес си отива , на ръба на оцеляването е, въпрос на време е да бъде заличен напълно. Тъжната констатация идва от семейство Атанасови от Стара Загора, които за първи път от над 20 години, се чувстват в безизходица. Много са проблемите и..

публикувано на 10.08.22 в 08:15
Снимката е илюстративна

Бедствено положение в Харманли, Любимец и Свиленград заради бушуващите пожари

Бедствено положение заради пожари обяви областният управител на Хасково Минко Ангелов за общините Харманли, Любимец и Свиленград. По думите на Ангелов положението е извън контрол. Той ще иска помощ от военните, очаква помощ и от пожарникари от други..

публикувано на 09.08.22 в 18:03

Маските стават задължителни в болниците и градския транспорт в цялата страна

От четвъртък, 11 август, защитна маска за лице ще трябва да бъде носена, само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и..

публикувано на 09.08.22 в 17:35

Временно спира газоподаването в Стара Загора

Във връзка с присъединяването на новоизградени технологични съоръжения към газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз", считано от 07:00 ч. на 16 август (вторник) до 07:00 ч. на 19 август (петък) , държавният системен оператор „Булгартрансгаз“  ще..

публикувано на 09.08.22 в 17:17