Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриват изложба "Руси Карабиберов 1908-1975" в Нова Загора

Изложбата„Руси Карабиберов 1908 – 1975“ се открива днес в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в града Нова Загора. Вернисажът е от 16 до 19 часа. 17 творби, рисунка и живопис, от фонда на новозагорската галерия, ще бъдат изложени до 30 ноември за почитателите на изобразителното изкуство, съобщи в интервю за Радио Стара Загора уредникът на галерията Иван Стоянов. По-голяма част от творбите са дарение на галерията от дъщерята на художника Красимира Карабиберова. В целия си творчески период, в изкуството, Руси Карабиберов не робува на предразсъдъци. Свобода е основен белег на неговите творби и затова те са актуални и сега. Изложбата няма претенции да бъде представителна за неговото творчество, подчерта Иван Стоянов, но в изложените портрети, пейзажи и рисунки се вижда един голям майстор.

Руси Карабиберов е роден  на 1 февруари 1908 година в Нова Загора в семейството на търговеца Георги Стефанов и Кера Димова. Завършва Старозагорската мъжка  гимназия. От 1930 година до 1937 година учи Държавната художествена академия София. Учи живопис, графика и приложни изкуства в ателиетата на проф. Никола Кожухаров, проф. Дечко Узунов и проф. Васил Захариев. Специализира керамика при проф. Стоян Райнов.

През 1938 година организира първата си самостоятелна изложба – керамика. Работи като учител в Малко Търново, Чирпан и Нова Загора. Няколко години е преподавател по изобразително изкуство в Института за прогимназиални учители в Бургас. През 1953 година полага началото на Художествената сбирка в Нова Загора. Освен учителстването, личното творчество и разширяването на основната колекция създава и сценографии за театралните постановки на трупата при НЧ Диньо Сивков в родния си град. Подготвя за институциите по изкуствата редица новозагорски младежи, сред които  изтъкнатите по късно творци като Иван Кънев, Никола Николов, Марин Подмолов, Кънчо Кънев, Димитър и Георги Андрееви, арх. Иван Иванов и др. През 1959 година по покана на Общински съвет Стара Загора е ангажиран с обособяването на художествената сбирка към Историческия музей в Старозагорска художествена галерия. От 1960 година е назначен за неин пръв директор. От 1961 година до 1974 година участва във всички колективни изложби на старозагорските художници. Занимава се активно с живопис. Негови произведения са излагани в редица от художествените галерии в страната – Сливен, Бургас, София, Хасково, както и в Чехия, Австрия и Русия.  

За изложбата разговор на Диана Абрашева с Иван Стоянов в прикачения звуков файл:Още от категорията

Невена Екимова предлага визуална арт-разходка из човека като интериор

Днес 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие "Три пъти вътрешности" и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да присъстват на..

публикувано на 22.01.21 в 17:27

Социалната изолация и дистанционното обучение не повлияват негативно емоционалното и социалното развитие на учениците в начален етап

Екип на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет – Стара Загора проведе изследване за влиянието на 6-месечното отсъствие от училище (в периода март – септември 2020 г.) на децата върху тяхната..

публикувано на 21.01.21 в 16:20

Криминалната пиеса "Осем жени" е премиерното заглавие на Драматичен театър "Гео Милев"

Пандемията COVID 19 затвори голяма част от театралните зали. Репетициите на артистите се провеждаха реално или виртуално, в зависимост от противоепидемичните мерки. Цели осем месеца, в Стара Загора, продължиха репетициите на френската криминална пиеса от..

публикувано на 19.01.21 в 18:19

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна..

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35
броене водолюбиви птици

15 000 експерти и доброволци от 100 страни броят зимуващите водолюбиви птици

Преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда в международен мащаб от 1967 г. и е  едно от най-масовите събития в областта на природозащитата, включващо близо 15 000 експерти и доброволци . То дава оценка за състоянието на популациите на..

публикувано на 14.01.21 в 09:05

Любовта на фокус в детско-юношеското творчество

Община Димитровград и Общинско предприятие "Детски и младежки център" за седма поредна година организират поетичен конкурс. Неговото мото е "Усещане за любов" . Идеята за него е родена по време на дискусиите в Общински ученически парламент...

публикувано на 12.01.21 в 19:04