Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нормализира се цената на олиото на българския пазар

Владимир Иванов
Снимка: Емил Николов

Наблюдаваме обичайното поскъпване на краставиците и доматите с около 10%, но това е нормално, защото излизаме извън сезон. Това съобщи за Радио Стара Загора Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

" Цената на червеният пипер е с по-ниска от миналата година и имаме едно доста добро предлагане. При картофи, зеле, моркови, лук са със цени близки до миналогодишните или по-ниски. При ябълките, гроздето, лимоните и бананите са абсолютно същите като тези от 2019. При основните хранителни продукти - оризът има поскъпване от 2,30 на 2,40-2,45 лв/кг. Брашното е с нива от 1 лев за килограм." 

Започва да се стабилизира цената и на олиото на българския пазар след рязкото поскъпване през предходния месец, обясни още Иванов.

" Повече от 10 дни равнищата на цените са около 2,60-2,62 лева за литър олио и може би това ще е близко до равновесната цена за зимата за тази реколта от олио и слънчоглед тази година. Оказа се, че реколтата не е чак толкова лоша, колкото предвиждаха някои прогностици в началото с кризата с олиото. Има едно стабилизиране на равнищата на цените между 800- 850 лева за тон слънчогледово семе. Даже вече наблюдаваме и известно намаление на цената на олиото в определени супермаркети с около 10 стотинки за литър. "

Свинското месо е на същите цени като от миналата година като имаме наблюдения дори на намаляване на цените в някои от големите супермаркети в страната, допълни още Владимир Иванов.

"Към момента, ако от всеки един продукт от потребителската кошница закупим по единица, ще платим 76 лева или с 2 лева повече от миналата седмица. Промяната в сумата е изцяло заради цените на зеленчуците към дадения момент. "

Цялото интервю на Елена Енчева с Владимир Иванов, чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

МОСВ: Предпоставки за наводнения в събота по горните течения на Искър, Марица и Места

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че има предпоставки за наводнения в събота и през нощта срещу неделя във водосборите и по горните течения на реките Искър, Марица и Места.   Във вечерните часове днес и през следващите дни ще..

публикувано на 14.05.21 в 08:16
Старият чинар, парк Бедечка, Стара Загора

В три дни " Да сътворим приказен кът в Бедечка ЗАЕДНО"

Тридневен маратон на 15,16 и 17 май за почистване на парк „Бедечка“ в Стара Загора , организират съвместно „Запазете Бедечка „ и „Гринпийс“ – България.  "Идеята на инициативата е заедно всички да махнем излишното и да добавим малка природосъобразна..

публикувано на 14.05.21 в 07:53

Спешна проверка на фермата за норки в Маджерито

Очаква се Министерство на земеделието и храните днес да извърши спешна проверката на фермата за норки край Маджерито. В сряда, първият ден на служебния кабинет, от Националната гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България и..

публикувано на 14.05.21 в 07:28

506 са новите случаи на коронавирус, 2853 са излекувани

506 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 247 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 5% от направените проби. Починалите с Ковид-19 са 44-ма, а 2853 са оздравелите.  В болница остават 5114 души, като..

публикувано на 14.05.21 в 05:13

Консултациите за състава на РИК-Хасково ще се проведат на 16 май

Областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова насрочи дата за провеждане на консултации за избор на членове на Районна избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 11 юли 2021 г. избори за народни представители. Консултациите ще се..

публикувано на 13.05.21 в 18:40

Община Ямбол сключи договор за финансиране на проект "Ремонт на Музей на бойната слава"

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 сключиха договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект „Ремонт на Музей на бойната слава“ с №..

публикувано на 13.05.21 в 18:16
Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет организира „Фестивал на знанието“

На 19 май, сряда, Тракийският университет Стара Загора организира „Фестивал на знанието“ . Събитието ще се проведе на открито на форума на висшето учебно заведение и има за цел да представи възможностите, които старозагорската „Алма-матер“ дава на..

публикувано на 13.05.21 в 16:58
Туроператори съобщават за започнали резервации за почивка в Гърция.

Летният сезон в България ще бъде два месеца и половина

„Намираме се в активна подготовка на българския летен туристически сезон през настоящата година.“ Това заяви за Радио Стара Загора председателят на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. По думите му, за да реализира страната добър..

публикувано на 13.05.21 в 16:51

Болницата в Раднево спря приема на пациенти

Общинската болница в Раднево „Д-р Димитър Чакмаков“ спря приема на пациенти. Причините са тежкото финансово състояние на лечебното заведение и масовото напускане на лекари и персонал заради неизплатени заплати.   От днес радневската болница е и..

публикувано на 13.05.21 в 16:24

ИТ специалисти разказаха за пътя към успеха на старозагорски ученици

Интересни разкази за пътя към успеха в ИТ технологиите и съвети към бъдещите специалисти в тази област чуха днес ученици от старозагорските училища и  преподаватели по предметите с технологична насоченост. Първата по рода си среща „ИТ и ТИ“ се..

публикувано на 13.05.21 в 16:24