Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници предлагат еднократна помощ на старозагорски деца с високи постижения

Проект на Наредба за условията и реда за стимулиране на деца с високи постижения в Община Стара Загора ще бъде предложена за разглеждане и за одобрение на следващата сесия на Общинския съвет. Подробности за инициатива дадоха днес на нарочна пресконференция вносителите Диян Димитров, Стефан Духтев и Стефан Анков, представители на най-голямата група в местния парламент.

Сега съществува национална наредба, която позволява даровити деца от 8-и до 12-и клас да бъдат стимулирани с месечни стипендии в размер на 135 лева, но целта на новата общинска наредба е да разшири нейния обхват, уточни на пресконференция Диян Димитров. Той посочи, че основните цели на този нормативен акт са чрез мерки за финансово подпомагане да се осигури по-широк обхват на подкрепа, както и допълнително насърчаване на подрастващите за постигане на високи резултати, стимулиране на техните знания и умения, даване на положителен пример.

За приемането и прилагането на целите на Наредбата се осигуряват средства по две основни направления: от бюджета на Община Стара Загора, общата сума и финансови параметри се актуализират и приемат ежегодно от общинския съвет. Предвижда се в общинския бюджет на Стара Загора за 2021 г. да бъдат заложени 100 хиляди лева за тази цел, като след анализ тази сума може да бъде увеличена в следващите години.

Извън тези средства общинската наредба предвижда да се създаде специална сметка, чрез която да бъдат набирани дарения от граждани и фирми, като парите целево ще бъдат насочвани към подпомагането на деца с високи постижения, а Общината е гарант за прозрачното използване на набраните средства, даде подробности още Димитров.

„В Стара Загора има изключително много умни и надарени деца, които полагат много усилия и завоюват различни награди. Ние се постарахме и разработихме един нормативен акт, който да бъде с изцяло местно значение. Чрез него ние се стараем да разширим обхвата и повече деца да бъдат подкрепени и подпомогнати, като по този начин те ще бъдат поощрени за усилията си“, обясни още Стефан Духтев. Той допълни, че Общинската наредба ще дава възможност еднократно парично стимулиране да бъда предоставено на всички деца с високи постижения в три области: образование и наука; изкуство и спорт. – ученици от 1-ви до 12-и клас. Наградите могат да бъдат определяни за индивидуално участие, както и за спечелване на колективни награди и варират от 100 до 800 лева. Предвижда се също наредбата да регламентира и отпускането на средства, които са нужни за пътувания зад граница на децата, за тяхно участие в състезания.

Сумите, определени чрез наредбата, ще бъдат отпускани след разглеждане от нова комисия, която ще заседава на всеки три месеца. Предложения за стимулирането ще могат да правят родители, директори на училища, ръководители на спортни клубове или на културни институти, като се предвижда срокът за внасянето им да бъде до 6 месеца след завоювания от детето успех – първо, второ или трето място от спортно състезание или културен форум. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Тодоров

Живко Тодоров: Не нося отговорност за делата на общинските съветници

Не е моя работа да съдя общински съветник, все още не съм чел и решението на ВКС.  Така кметът Живко Тодоров к оментира казуса  с осъдителната присъда на общинския съветник от "Алтернативата на гражданите-ВМРО" Янко Янков за купуване на гласове и..

публикувано на 29.03.24 в 14:29

Протестното автошествие на миньори и енергетици премина в Хасковска област

И в Хасково днес се проведе протестно автошествие заетите в комплекс "Марица-изток". Недоволните с близо 79 автомобила преминаха през центъра на областния град и се отправиха към Харманли, където се заканиха да блокират пътя към магистрала "Марица"...

публикувано на 29.03.24 в 14:23

Полицията в Стара Загора предупреждава за телефонни измамници

За зачестили случаи на телефонни измами предупреждават от полицията в Стара Загора. Поредната жертва е 81-годишна жена от село Овощник . На 28 март тя е получила телефонно обаждане на стационарния си телефон, от лице което се е представило за..

публикувано на 29.03.24 в 14:12

Трансформират "Ученическо хранене" в Стара Загора, търсят частната инициатива

Около 30 милиона лева ще бъдат инвестирани в сферата на образованието в община Стара Загора. Средствата са от програмата на ресорното министерство и през общинския бюджет и са за ремонти, разширяване на материалната база, спортни площадки и дворни..

публикувано на 29.03.24 в 14:08
Община Стара Загора

Записването на първокласници в Стара Загора започва на 14 май

На 14 май, в 12:00 часа ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2024/2025 година, информират от община Стара Загора. Системата ще бъде затворена на 28 май 2024 г. като до 23:59 часа на тази дата могат да..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

1680 декара са залесените площи през 2023 г. от РДГ - Сливен

Регионалната дирекция по горите – Сливен, е извършила над 27 хил. проверки през изминалата 2023 г. Съставени са над 370 акта за нарушение на нормативната уредба. В резултат на това са задържани 96 кубика дърва за огрев, 2 превозни средства, каруца и..

публикувано на 29.03.24 в 14:00
Станимир Георгиев (вляво) и Йордан Стоянов от сдружение

Миньори и енергетици непреклонни в исканията си към властта

Около 30 автомобила потеглиха тази сутрин от Раднево на протестно автошествие в две области - Стара Загора и Хасково. Организатор на поредната четвърта акция е наскоро учреденото сдружение "Миньори и енергетици заедно", което обединява работещи в..

публикувано на 29.03.24 в 11:39
Четвърти протест на Сдружение

Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ с декларация до Народното събрание и президента

За четвърти път заетите в комплекс „Марица изток“ излизат на протестно автошествие. Организаторите от новоучреденото Сдружение „Миньори и енергетици заедно“ излязоха с декларация, която ще изпратят до Народното събрание и президента. В нея те..

публикувано на 29.03.24 в 09:43
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

ТД "Сърнена гора" ще почиства парк "Бранителите на Стара Загора"

Туристическо дружество „Сърнена гора“ се включва в пролетно почистване на парка край Самарското знаме. То е насрочено за съботния ден, с начален час от 8.30. Инициативата е организира заедно с групата „Спаси Стара Загора“ и с подкрепата на Община Стара..

публикувано на 29.03.24 в 08:26

Трета седмица спад в съвкупното равнище на цените

Трета поредна седмица се отчита намаление в съвкупното равнище на цените на основните продукти в потребителската кошница, съобщи Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. По думите му, има макар и малко..

публикувано на 29.03.24 в 08:23