Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

д-р Неделчо Тотев: Човек, който не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.

Снимка: stzagora.net

За съжаление, корона вирусът започна да заразява и хора, които нямат тази патология, която беше в началото. Това каза за Радио Стара Загора д-р Неделчо Тотев, директор на общинската болница в Чирпан.

„Безспорно най-много са възрастните хора, които имат придружаващи заболявания – диабетици на пример. Най-много са тези със съдовите заболявания, защото вирусът удря съдовете. Сякаш напоследък обаче предпочитанията му са различни. Или е един щам или са повече вече, или има някакъв вид друга намеса върху този вирус, която позволява да има мимикрията и да прикрива симптомите си. При едни ще се прояви като липса на обуняние и липса на вкус, при други като тежка пневмония, при трети като инсулт. Тези клинични изяви не са причинени от самият вирус само, но той се намесва в автогенезата на заболяването на един човек и обостря нещо, което е тлеело в него. И това прави вирусът много непридвидим. Трябва специалистите да направят един добър анализ за това какво да очакваме. “

Трудно ми е да кажа, колко могат да издържат областните болници, каза още д-р Тотев.

„Ние до колко можем да сме им полза – правим го и се страраем. Моето опасение, че ние лекуваме едно заболяване, което е изненадващо. Всички болници вече са инфектирани с ковид, което е лошо, защото няма „чиста болница“. Едно е да имаш няколко пациенти, друго е да имаш цели отделения, защото покрай него всички останали отделения и лаборатории са потенциално заразени. И вече лесно е да се разпространи заразата върху другите. Когато говорихме, че страха у хората ги спира да отидат на лекар и да се лекуват, за да не би като отидат да лекуват основно заболяване ковид да ги терминира. Сега вече става и актуално не само за тези, които стоят вкъщи, но и тези които са в болница. Това ме плаши. Стремим се да спазваме всички мерки, но нашите болници не са проектирани така че да са безопасни. Неспокоини сме, не плуваме в свои води. Нямаме самочувствието, защото не сме учили за това. Изработват се алгоритми и на нас ни ги сведоха, за да можем да ги ползваме, но когато един човек не е работил в инфекциозно отделение и няма навика да се пази, лесно става жертва.  “

Грипът ще отмине, вирусът ше отмине, но ще дойде ден, след който ние няма да можем да си сформираме болниците, коментира още д-р Тотев.

Цялото итнервю на Елена Енчева с д-р Неделчо Тотев чуйте в прикачения звуков файл.Още от категорията

Аркади Шарков: Ограничението да пътуваме само при поставена ваксина, ще има негативен ефект върху самата ваксинация

България е на опашката в ЕС по темпове на ваксинация срещу коронавируса. Това сочи анализът на Оксфордския университет към 14 януари.  Грешна комуникационна стратегия или организационни пропуски доведоха до незавидната позиция за страната ни.  По..

публикувано на 21.01.21 в 16:12

Котел се готви да чества 200 г. от рождението на Георги Раковски

Тази година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски. Националните чествания по повод бележитата дата се организират от родния град на революционера - Котел, министерствата на отбраната и на културата с участието на Военна..

публикувано на 22.01.21 в 10:20
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Предоляваме кризата с насърчаване на потреблението и привличане на инвестиции

За преодоляване на кризата, предизвикана от коронавируса, трябва да се насърчава потреблението в страната. В тази връзка е необходимо разходването на публичните разходи да е целенасочено и разумно, за да не задълбочи някои фискални и макроикономически..

публикувано на 21.01.21 в 14:39

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един..

публикувано на 19.01.21 в 15:57

Христо Панчугов: Годината ще бъде турболентна във всяко едно отношение

"Доста трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията с изборните предпочитания на българите. Очакват ни изненади", каза в ефира на радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Той коментира последното изследване на "Алфа Рисърч",..

публикувано на 19.01.21 в 10:53

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за..

публикувано на 14.01.21 в 16:09

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция, казва в интервю за Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е..

публикувано на 14.01.21 в 15:06