Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 4 декември приемат идеи за новия правилник за финансиране на малки културни проекти в Стара Загора

Милена Желева, заместник кмет на Община Стара Загора
Снимка: Емил Енчев

До 4 декември се приемат предложения от граждани по проекта за изработване на правилник за финансиране на малки културни проекти в община Стара Загора, съобщи зам.-кметът Милена Желева. Това е нова идея, която да подпомогне културния живот в общината. Предвидено е 9-членна комисия да разглежда документите.  Два пъти през годината ще може да се кандидатства свободно по тази програма, като е заложено проектите да се отчитат до края на ноември. Заложено е съфинансиране на проекти до 3 хил. лв.  Както и съучастие от кандидатстващите в размер най-малко на 30%, като то може да не е непременно финансово, може да е изпълнено чрез труд, уточни зам.-кметът с ресор "Култура".

Милена Желева посочи и предстоящите ремонти, които община Стара Загора планира през следващата година.  

„Най-важният е ремонта на Драматичен театър „Гео Милев“, където се помещава и общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“. Сградата е паметник на културата и ще направим всичко възможно да бъде запазена. Нагласата е до края на лятото да бъдат пребазирани двата културни института и да започне същинска работа по сградата“, обясни зам.-кметът.

Тя увери, че всеки един момент от строителните дейности ще бъде контролиран изключително строго, защото се налага да бъде направено конструктивно укрепване на сградата.

Друг важен проект е този за ремонта на Летния театър. Надявам се до края на годината да бъде направена първата копка“, каза Милена Желева.

Тя обясни, че е наложително да се ремонтира и най-високата част на сградата на Старозагорската опера. Там се е появил теч през последните месеци и ще се наложи да бъдат използвани алпинисти за отстраняване на проблема.

„Много се надявам проекта за пространството пред музей Литературна Стара Загора да бъде осъществен догодина“, добави още Желева. 

Още от категорията

Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм "Свети Димитър"

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев ще бъде погребан в двора на митрополитския храм „Свети Димитър” утре. Опелото ще бъде извършено лично от Старозагорския митрополит Киприан, заради противоепидемичните мерки погребението ще е в тесен семеен..

публикувано на 27.11.20 в 15:22

Променят работното време на плувния басейн

Във връзка със заповедта на  Здравния министър на РБългария от 25 ноември и въведените допълнителни противоепидемични мерки, считано от 27 ноември до 21 декември, се променя работното време на общинския плувен басейн. Спортното съоръжение ще работи..

публикувано на 27.11.20 в 15:10

Няма легла за ковид болни в ямболските болници

Капацитетът на Ковид отделенията, разкрити в ямболските лечебни заведения е изчерпан. Все по-остър е  недостигът на медицински персонал. От областната болница призоваха медицинските сестри от учебните заведения да помогнат в критичната ситуация.  С всеки..

публикувано на 27.11.20 в 14:54

Националната кампания #ХапкаНадежда е вече и в Стара Загора

След редица успешни акции в Габрово, Велико Търново, София, Пловдив и др., и Стара Загора се включва в подкрепата на персонала от първа линия на УМБАЛ "Ст. Киркович" и СБАЛПФЗ Стара Загора, които денонощно бдят над живота на болните от коронавирус...

публикувано на 27.11.20 в 14:03

В Казанлък разкриват дежурна детска градина и ясла

Дежурна детска градина отваря врати в Казанлък с дежурна яслена група за времето от 1-ви до 21-ви декември 2020 г., за да се помогне на хората на първа линия, работещи на територията на града, ангажирани денонощно в борбата с covidинфекцията. Кметът на..

публикувано на 27.11.20 в 13:09

Приемат заявления за помощи на семейства с деца при затворени училища и детски градини

От днес се приемат заявления за отпускане на месечна целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст при обявена извънредна епидемична обстановка. Размерът на помощта се определя от броя на децата, както и от броя на работните дни, в които те..

публикувано на 27.11.20 в 12:31

От 30 ноември и в Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма

От 30.11.2020г. РЦТХ - Стара Загора започва производството на реконвалесцентна плазма от стандартно даряване на цяла кръв, съобщават от центъра.  Всички желаещи за кръводараване трябва да бъдат клинично здрави, да отговарят на общите условия да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 11:25

Сирената и кашкавалите са с 10% по-скъпи днес спрямо миналата година

На седмична база спрямо миналата седмица сме свидетели на почти никаква промяна. Това каза за Радио Стара Загора Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Около 1 лев е изменението в общата цена на потребителската..

публикувано на 27.11.20 в 10:31

Има ли алтернатива на пластмасовите кутии и чаши в училищата?

Приблизително 1300 деца и ученици на територията на община Стара Загора се хранят с храна, доставена в пластмасови кутии, съобщават от Общинска администрация в отговор на питане на общинския съветник Искра Михайлова. 1300  деца, означава..

публикувано на 27.11.20 в 10:16

Нови мерки за намаляване на разпространението на заразата от COVID 19 и ограниченията за част от бизнеса в Хасково

Във връзка с въведените нови мерки за намаляване на разпространението на заразата от COVID 19 и ограниченията за част от бизнеса, въведени със Заповед на министъра на здравеопазването, кметът на община Хасково Станислав Дечев предлага да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 09:17