Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как България печели от търговията с единици парникови газове

Антоанета Йотова, климатолог
Снимка: Ани Петрова

Протоколът от Киото въвежда регулации за част от парниковите газове, които не трябва да се бъркат с вредните емисии. Парниковите газове са съставки на атмосферата, а не вредни емисии. Замърсителите на атмосферата са обект на други регулации.

С това уточнение започваме разговора с Антоанета Йотова - климатолог и експерт по политиките на околната среда и промените в климата.

Действително, трудно можем да посочим човешка дейност, която да не е източник на емисии на парникови газове. Най-голям дял в производството им държи енергийния сектор, следван от транспорт, селско стопанство и сектора на потреблението, обяснява тя.

В т. нар. национални инвентаризации на парниковите газове всяка държава-участничка в Рамковата конвенция за изменение на климата на ООН описва ежегодно всички източници на парникови газове и количествата, които те са емитирали в атмосферата. Инвентаризациите се извършват на база на статистическа информация. За България НСИ обобщава данните за всички сектори, след което от МОСВ възлагат да се извършат изчисленията колко са емисиите на контролираните парникови газове за година, откъдето е видно и дали се изпълняват поетите ангажименти. Данните се подават в Секретариата на Рамковата конвенция и в Секретариата на Протокола от Киото.

Формално механизмът за търговия с емисии се провежда от 2008 година на на два етапа – 2008 – 2012-та година с цел да се намали с 5% нивото на емисиите спрямо 1990. Във втората фаза, която приключва с края на 2020 година, целта е намалението да е с 18% на глобалните емисии парникови газове. За България граничната година, която се възприема като базова е 1988 година, защото тогава е била най-виоката степен на икономическо развитие за този период – уточнява Антоанета Йотова.

И през 2002 г., когато Протоколът от Киото влиза в сила, и през 2008 г., когато започва търговията с емисии, България като страна има емисии под нивата от 1988 г. Т. е. България има излишък от единици парникови газове, които продава на други държави. Сумата през различните години варира, последните данни са 800 милиона лева за година.

Тези средства трябва да се използват за подобряване на състоянието на производството, за да се емитират по-малко парникови газове, се казва в Протокола от Киото. Това обаче не се прави в България, с мотива, че ние не превишавае годишната си норма.

Средствата постъпват във Фонда за енергийна сигурност, но как се разпределят оттам нататък не е много ясно.  Изразходването им не е прозрачно и ние реално не виждаме на национално ниво да се предриемат системни действия, за да се развиваме икономически, без това да означава покачване на емисиите на парникови газове. – коментира Антоанета Йотова.

Целият разговор с Антоанета Йотова можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01