Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва национална инициатива за декемврийски празници без отпадъци

Снимка: Ива Антонова

24 български организации сред които Екологично сдружение За Земята, „Грийнпийс“ – България, Green Revolucia, Eco Switch, Zero Waste Sofia , Фондация “Корен“, Сдружение Горичка и др. обединяват познанията и опита си в уникален практически наръчник за намаляване на отпадъците през месеца на свръхконсуматорството – декември. Те инициират Национална кампания „Декември без отпадъци“.

„Декември без отпадъци“ цели да окуражи аудиторията за по-устойчиви и осъзнати избори – натурална украса на дома, пазаруване на необходими и природосъобразни подаръци, без свръхконсуматорство и разхищение на храна, каза за Радио Стара Загора Сабина Максимова от Центъра за околна среда и устойчиво развитие.

През целия месец декември, в специално Facebook събитие „Декември без отпадъци“, те ще споделят полезна информация, съвети и препоръки. Участниците ще могат да си сложат и специална рамка с посланието „Моят декември е без отпадъци“.

Част от темите, които ще бъдат засегнати през месеца, са история на пластмасата, 9-те принципа на живота с Нулев Отпадък, градското градинарство като средство за намаляване на въглеродните емисии, полезния опит на Plastic Free Coffee Lovers за намаляване на отпадъците в Бизнес парка в София, наръчник за компостиране в града, как да превърнем хранителните отпадъци във вкусни ястия, идеи за креативна украса на дома с натурални материали и още много.

Над 800 души (тук слагаме цифра според броя хора) са заявили желание да се включат в инициативата „Декември без отпадъци“ още преди официалния ѝ старт. Всеки, който желае да участва, може да се регистрира на https://bit.ly/zero-waste-december и да избере едно или повече от следните действия; да намали използването на пластмаса за еднократна употреба; Да украси дома с естествени материали (шишарки, борови клонки, листа и други); да подарява само необходими и устойчиви коледни подаръци; да опакова подаръците с надциклирани материали като вестници, брошури, платове и други или да предотврати разхищението на храна

Според данни на Евростат за 2017 година всеки българин изхвърля средно по 435 кг отпадъци на година, от които 70 кг храна според Центъра за оценка на риска по хранителната верига към Министерството на земеделието, храните и горите.

Интервю със Сабина Максимова от Център за околна среда и устойчиво развитие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета

Под връх Бузлуджа отбелязаха 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета. Честването започна с панихида в памет на героите, отслужена от свещеници от Старозагорската епархия, в съслужие с казанлъшки духовници. В церемонията се включиха и деца..

публикувано на 20.07.24 в 18:33

В Сливен започват проверки на земеделци за противопожарно оборудване

В област Сливен мобилни групи започват проверки на местата и дейностите с висок риск от възникване на пожари. Екипите са сформирани по заповед на областния управител Чавдар Божурски. В тях влизат представители на пожарната, полицията, горски и Областна..

публикувано на 20.07.24 в 17:25

Двама мъже пострадаха тежко след сбиване в Раднево

На 19.07.2024г. в 18:33 часа, в  РУ-Раднево е получен сигнал за сбиване в гр. Раднево. На място незабавно е изпратен полицейски екип. Установено е, че около 18:30 часа е възникнал скандал между няколко лица - от една страна двама мъже на 45 и 34..

публикувано на 20.07.24 в 13:16

Покривът на Второ основно училище в Стара Загора протече, наводниха се стаи

Няколко класни стаи и Актовата зала във Второ основно училище „Петко Рачов Славейков” в Стара Загора  са се наводнени след протичане на покрива при падналия дъжд вчера. Това съобщи, в социалните мрежи, директорът на училището Милена Желязкова. Г-жа..

публикувано на 20.07.24 в 12:06

Президентът Румен Радев : Най-важно е да се локализира пожарът ...Има време за доклади и анализи

Президентът Румен Радев посети една от тежко засегнатите от пожари общини - Болярово. Той благодари на пожарникарите, военнослужещите, горските служители, стотиците доброволци и местната власт за това, че  не са допуснали загуба на човешки живот. " Оттук..

публикувано на 20.07.24 в 10:16

Катастрофа на АМ "Тракия" затруднява движението

Движението на 160-и километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, в района на Чирпан, област Стара Загора, се осъществява в аварийната лента поради пътен инцидент. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". От там призовават шофьорите да се..

публикувано на 20.07.24 в 10:09
Снимка:Даниела Костова

Пети ден продължава борбата с пожарите в община Болярово

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава въведеното от кмета Христо Христов частично бедствено положение в седем села. Днес в района на пожара се очаква да пристигне президентът Румен Радев...

публикувано на 20.07.24 в 09:22

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

С богата програма под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му. На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на..

обновено на 20.07.24 в 09:20

Забраняват влизането в язовир "Копринка", ще се ползва от самолети за пожарите

Забранява се влизането във водите на язовир "Копринка" с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък. Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват..

публикувано на 19.07.24 в 18:10