Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Петър Руев:

„Паниката е странично действие на медийната пропаганда“

Потискащ е страхът на пациентите, че могат да умрат всеки момент, казва лекарят след месец работа в ковид сектора

Специалистите УНГ не сме толкова далеч от патологията на Ковид-19, тъй като винаги сме били сред първите, които се срещаме с респираторните заболявания, сподели в интервю за Радио Стара Загора доц. д-р Петър Руев. Заедно със свои колеги от отделението, което той завежда, и с офталмолозите на болница „Тракия“ в Стара Загора първи влязоха в открития преди малко повече от месец ковид сектор на здравното заведение.

По решение на Медицинския съвет лекарите с различни специалности помагат на ротационен принцип на инфекционистите при лечението болните от Ковид-19. След офталмолозите и уши-нос-гърло, в сектора за лечение на инфектирани пациенти са застъпили уролозите и ендокринолозите.

„Спецификата не идваше от липсата на опит при работата с такъв тип заболявания, защото ние имаме опит при работа с вирусни инфекции, а защото Ковид-19 все още не е добре познат в медицинската общност“, признава доц. д-р Руев.

След повече от месец в ковид сектора доцентът с над 26 години стаж в специалността уши-нос-гърло признава, че се чувства обогатен от медицинска гледна точка. Това, което го е натоварило психологически обаче, са страховете на пациентите, че щом са с ковид -19, могат да умрат всеки момент. „Мен много ме учудва как целият свят изпадна в паника от една такава инфекция“, призната той и допълва, че според него огромният страх от това заболяване не е основателен. „Страховете и паниката са странично действие на медийната пропаганда. Вярно е, че заболяването протича тежко и е с по-голям процент смъртност, отколкото един грип. Но този процент не е кой знае колко по-голям. Ние сме живели толкова години с грипа, при който смъртността е 2-3%. Тук е 3-4%“, посочва фактите доц. д-р Петър Руев.

По отношение на мерките за лична безопасност при него почти нищо не се е променило, тъй като през 26-годишната си практика винаги е работел с маска. Както и останалите УНГ-специалисти регулярно се ваксинира срещу инфекциозните болести, с които работата му неминуемо го среща. Не е преболедувал ковид и ако се окаже, че няма антитела срещу него, ще се ваксинира и срещу този вирус.  

Не взема специални добавки за защита и вярва, че спортна форма и добрият тонус са най-добрите стимули на имунната система.

Цялото интервю с доц. д-р Петър Руев може да чуете в прикачения звуков файл


Още от категорията

Десислава Митева, BBBA: Великобритания е в топ 5 на инвеститорите у нас

Българите, които имат статут на уседналост във Великобритания, няма да бъдат засегнати от новите правила след Брекзит, които са в сила от 1 януари тази година. Те ще продължат да учат или работят на Острова при предишните условия. Това заяви пред Радио..

обновено на 20.01.21 в 15:54

Цветан Филев: Изкупната кампания на тютюна е приключила в повечето райони на страната

На 98% от тютюневата суровина у нас е реализирана. Тук влизат четирите сортови групи, които се отглеждат у нас - дребнолистният ориенталски тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“ и едролистните „Бърлей“ и „Вирджиния“. Вероятно за 2020 г. ще имаме един..

публикувано на 19.01.21 в 15:57

Христо Панчугов: Годината ще бъде турболентна във всяко едно отношение

"Доста трудно е да се предвиди как ще се развие ситуацията с изборните предпочитания на българите. Очакват ни изненади", каза в ефира на радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Той коментира последното изследване на "Алфа Рисърч",..

публикувано на 19.01.21 в 10:53

Тоня Клисурова и Васил Николов: "Тангото казва онова, което думите не могат“

Несъмнено аржентинското танго е една от най-силните изяви на съвременната култура като елегантност и уважение към партньора в танца. Различен е от останалите социални танци, защото „тангото е първо чувство, което се ражда в душата на човек,..

публикувано на 15.01.21 в 15:07
Боян Дуранкев

Проф. Боян Дуранкев: Реалистично е да очакваме влизане в еврозоната през 2025-а

Икономическата и най-вече здравната ситуация в страната, с нейното непредвидимо развитие, ще определят процеса на приемане на България в Еврозоната и еврото като разплащателна валута в следващите няколко години, прогнозира икономистът проф. Боян..

публикувано на 15.01.21 в 14:03

Людмил Стойчев: ИКТ индустрията в България ще продължи възходящо да се развива

Ръст ще отбележи българската индустрия в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) през 2020, въпреки кризата с коронавируса, е мнението на един от експертите в тази област Людмил Стойчев, управляващ партньор в независима агенция за..

публикувано на 14.01.21 в 16:09

Красимир Червилов: ВМРО защитава националните интереси на България и има място в следващия парламент

Ръководството на ВМРО все още не е обсъждало въпроса дали партията ще се яви самостоятелно на избори, или в коалиция, казва в интервю за Радио Стара Загора Красимир Червилов, областен председател на ВМРО за Стара Загора. Патриотичната организация е..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

Професор от Тракийския университет - в класация на най-добрите учени в света

Името на проф. д-р Мая Гълъбова, дмн от Тракийския университет – Стара Загора е включено в оповестената наскоро престижна класация на Станфордския университет (САЩ, Калифорния), която определя първите 2% най-добри учени в света. Класацията е на..

публикувано на 14.01.21 в 15:06

17 години Кризисен център “Самарянска къща”

За 17 години сме оказали подкрепа на 756 човека. От тях 323 са пълнолетните лица – жени, и 433 са децата, преминали през кризисния център в Стара Загора, обобщи Людмила Трифонова, старши социален работник и координатор в "Самарянска къща...

публикувано на 14.01.21 в 15:00

Ат. Капралов: С поезията на Яворов България засиява със своя звезда в европейската литература

Яворовите празници, посветени на годишнината от рождението му, тази година няма да се проведат в обичайния им формат. 143 години от рождението на поета ще бъдат отбелязани само в един ден - на 13 януари в родния му град Чирпан. За него ще говори..

публикувано на 13.01.21 в 17:07