Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриват Дома за деца с увреждания в Бузовград

Закриват дома за деца с тежки увреждания и лишени от родителска грижа в казанлъшкото село Бузовград. Служителите са притеснени, че без предизвестие ще бъдат освободени от Нова година, а 15-те деца ще бъдат местени в други Домове по празниците.

Домът за медико-социални грижи за деца в Бузовград се закрива в изпълнение на Националната стратегия за деинституционализация. Притеснително е, че 15-те деца с тежки живото-застрашаващи увреждания трябва да сменят жилището, възпитателите и дори града си, обясни директорът на институцията в Бузовград д-р Ивелина Панова.

„До този момент нямахме никаква яснота, с едно писмо от 11 декември на зам.-министъра на здравеопазването се дават указания, че трябва да се затворят по-малките Домове от нашия тип и децата да бъдат изведени в четири по-големи институции, като тези в Стара Загора, Варна, Плевен.  Все си мислех, че ще има разум в тези действия, че ще има период на адаптация и за персонала и за децата“, коментира Панова.  Тя припомни, че догодина в Казанлък трябва да бъдат построени и два малки групови дома със специални медицински грижи, където трябваше да бъдат насочени децата и персоналът.

„Сега ще преведат децата в Стара Загора, а догодина - обратно. Само и само да се изпълни някаква дата и срок“, коментира директорът на Дома в Бузовград. Тя припомни, че местенето е трудно и за децата. Някои от тях са кислородозависими, едно преместване може да коства живота им.

Служителите в Дома дори не са били уведомени предварително, че остават без работа от Нова година. Общо 25 души персонал ще бъдат освободени.

„Това ли заслужиха тези хора, точно преди Коледа и Нова година“, пита се д-р Панова.

„Шест години ако не са си свършили работата, е абсурдно за шест дни да бъдат пръснати децата из страната“, коментират служителите в Дома.

От Агенцията по социално подпомагане са обяснили, че Децата под 18-годишна възраст ще бъдат настанени в Дома за медико-социални грижи в Стара Загора, а 9-те лица, които са навършили пълнолетие, ще бъдат разпределени в други домове в страната.

Промените обаче няма да засегнат Центъра за комплексни услуги в Бузовград, който ще продължава да функционира на същия принцип. Той е посещаван от деца, които ползват дневните и почасовите услуги на работещите в Дома социални работници, психолози и медицински лица.


Още от категорията

Поредно замерване на АМ "Тракия" вкара в спор експерти

Поредната съвместна проверка на маркировката на най-новия участък от АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора предизвика спор между представители на АПИ и Европейския център за транспортни политики. Годна ли е новоположената пътна..

публикувано на 23.07.21 в 17:28
Ваксина

Два почивни дни за учителите, ако се ваксинират

Учителите ще получат по два почивни дни, ако се ваксинират. Това обяви министърът на образованието Николай Денков и аргументира решението с временното неразположение, което преподавателите биха могли да получат след имунизация. По думите му вече е..

публикувано на 23.07.21 в 17:22

В над 90% от високите жилищни сгради не се спазват изискванията за пожарна безопасност

136 е броят на сградите в Стара Загора с височина над 10 етажа. Повечето от тях са жилищни, няколко са сградите с обществени функции, съобщи в интервю за Радио Стара Загора гл. инсп. Антон Колев, началник на РС ПБЗН - Стара Загора.  През последния..

публикувано на 23.07.21 в 17:10

18 г. лишаване от свобода получи мъжът, убил и разчленил приятеля си в кв."Трите чучура"

Наказание лишаване от свобода за срок от осемнадесет години, което да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим,  получи на първа инстанция 57-годишния Б. К. от гр.Стара Загора, съобщават от Окръжния съд - Стара Загора  Съдебен състав на..

публикувано на 23.07.21 в 15:00
Снимка: ТрУ - Стара Загора
доц. д-р Добри Ярков и проф. д-р Марияна Божинова

ТрУ – Стара Загора и СА „Димитър А. Ценов" – Свищов започват съвместна работа

Ректорите на Тракийски университет и Стопанска академия „Димитър А. Ценов" – Свищов доц. д-р Добри Ярков и проф. д-р Марияна Божинова подписаха споразумение за сътрудничество и съвместна дейност, съобщават от пресцентъра на учебното завадение. Двете..

публикувано на 23.07.21 в 14:03
yambolpuppet.com

Ямболският куклен театър ще завърши творческия сезон с нова премиера

Държавен куклен театър "Георги Митев" в Ямбол ще представи на 24 юли  от 11 часа  премиерата на пиесата "Весел гъделичкащ смях" по произведението на Маргарит Минков. Драматизацията и режисурата са дело на дебютантката Гергана Трайкова от класа..

публикувано на 23.07.21 в 13:55

Катастрофа при км 264 на АМ "Тракия" към Бургас

Временно движението при км 264 на магистрала "Тракия" в посока Бургас се осъществява в активната лента, съобщават от Пътната агенция. Причината е катастрофа.  Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват указанията..

публикувано на 23.07.21 в 13:42

Община Ямбол и Превантивно-информационен център по наркотични вещества подпомагат хора в неравностойно положение

Община Ямбол организира кампания за подпомагане на хора в неравностойно положение с хранителни продукти от първа необходимост. Средствата за закупуването им са от продажбата на кукерски маски, изработени от деца в рамките на Национален конкурс по..

публикувано на 23.07.21 в 13:41

Министърът на енергетиката освободи ръководството на БЕХ

Министърът на енергетиката Андрей Живков, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала на "Български енергиен холдинг" ЕАД, освободи днес Съвета на директорите на компанията в състав: Валентин Николов, Диян..

публикувано на 23.07.21 в 12:39
Снимки на Екатерина Прангова

Продължават инициативите в помощ на пострадалото от пожара семейство в кв. Самара

И тази събота и неделя от 10,30 часа  доброволци се организират, за да  помагат за почистването и ремонтирането на опожарения  апартамент в  блок 286 в кв. Самара 1. "Много хора се включиха в акциите, организирани чрез фейсбук групата „Да..

публикувано на 23.07.21 в 12:38