Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически съветник на Европейската климатична фондация.

Това е една от амбициозните цели, коментираха се няколко цифри -50%, ЕК предложи 55%, ЕП - 60%, други държави и организации настояваха за 65%. Великобритания например пое ангажимент за 68%,  а Дания заяви готовност за 70% намаляване на емисиите. Така че това е амбициозна, но компромисна цел.

Ние няма да усетим някаква моментална промяна. В тези разговори не са водени преговори за конкретни действия по отношение на предприятия. Не сме поемали ангажимент за затваряне на въглищни централи.

В решението на върха се коментира и т.нар. въглероден данък, с който да се облагат стоки от чужбина, които не са платили емисии и това вероятно ще облекчи българският износ на електричество - коментира Юлиян Попов.

Конкретните мерки предстои да бъдат обобщени в европейска директива за климата, която ще бъде изработена до края на 2021 г., прогнозира Юлиян Попов.

България е една от малкото европейски страни, която има Закон за климата, приет през 2014 г. Законът за климата на Великобритания от 2008 г. например е с много ясен въглероден бюджет, план, по който се намаляват емисиите всяка година. Такъв тип законодателство е много полезен, защото създава дългосрочна стабилност на средата, която помага на инвеститорите да планират дейностите си.  

Юлиян Попов коментира, че цената на въглеродните емисии ще остане водещ фактор при определянето на ангажиментите на отделните държави за постигане на общоевропейската цел за намаляване на емисиите с 55%.

Дали цената на емисиите да се прехвърли и към секторите на транспорта и сградния фонд е дискусионен въпрос, но ако това стане много сектори ще бъдат засегнати и ще ги принуди да търсят по-висока енергийна ефективност и нови енергийни източници. Дали това ще се отрази на цените зависи от националните стратегии. Например във Великобритания, където за осем години производството на електроенергия от въглища от 40% спада до 0, цените на електроенергията са се качили много малко, а сметките на домакинствата остават същите. Това е постигнато без европейски средства, с изграждането на централи за офшорен вятър и соларни паркове. Но за всяка държава решението е различно. 

Цялото интервю с Юлиян Попов можете да чуете в прикачения звуков файл.


Още от категорията

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15
Румяна Грозева

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в..

публикувано на 09.12.20 в 08:40