Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВАС потвърди в полза на собственик едно от решенията срещу ПУП на „Бедечка“

Експертният съвет в Стара Загора обаче гарантира, че районът си остава парк

Снимка: Facebook/Запазете Бедечка

Първото от 30 дела срещу Подробния устройствен план, според който земите край река Бедечка в Стара Загора остават парк, беше решено в полза на един от собствениците на имоти там.

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд – Стара Загора, според което частично като незаконосъобразен беше отменен Подробния устройствен план на територията край реката, съобщи за Радио Стара Загора председателят на Административния съд Бойка Табакова.

Така окончателно и без право на обжалване приключи едно от общо 30-те дела на собственици на имоти, с които те оспорват промяната в Подробния устройствен план, която от квартал превърна територията отново в парк.  Оспореното решение на Общинския съвет за промяната бе взето на 27 юни 2019 г.

Едно от делата все още е „висящо“ в Административен съд – Стара Загора, а останалите 28 са решени от него в полза на собствениците на имоти. Общинският съвет ги обжалва пред ВАС, чиито решения се очакват в следващите месеци. Подробностите чуйте в интервюто с председателя на Административния съд Бойка Табакова.

В същото време от „Запазете Бедечка“ разпространиха информация, че според становище на Експертният съвет по устройство на територията в Стара Загора „Бедечка“ остане парк.

„Поредно потвърждение за Бедечка като парк. Ключовият Експертен съвет по устройство на територията (ЕСУТ) в Стара Загора, заедно с проектантите на новия общ план на общината, потвърдиха още веднъж че Бедечка ще е парк. ЕСУТ е основно градоустройствено звено, което събира всички страни в процеса по устройство на територията“, се казва в съобщение на „Запазете Бедечка“.

Според съобщението им преди дни са излезли протоколите от онлайн заседанието на съвета, който е основен в приемането на подобни документи. В него са разгледани възраженията и предложенията по новия общ устройствен план на общината, който е в процедура по приемане. Възражения срещу парка са отхвърлени, отхвърлен е и поредният опит за прокарване на четирилентов булевард през зелената площ.

От „Запазете Бедечка“ припомнят, че наскоро Общият устройствен план на града беше частично променен и статутът на Бедечка като парк беше върнат. Сега се приема нов цялостен Общ устройствен план на общината и в общественото обсъждане проектантите вече веднъж заявиха, че подкрепят продължаването на статута на Бедечка като парк, допълват от там.

Сега, в протокола от експертния съвет, отново е записано (стр. 14): „Потвърждаваме изменението на ОУП за района на парк „Бедечка", което се приема за целесъобразно".

А непосредствено преди това отново е отхвърлена идеята за улица през парка: Продължението на ул. „Августа Траяна" на изток е отпаднало с изменението на Общия Устройствен план от 2017 г. за територията на кв./парк „Бедечка". Промяната е направена в интерес на запазване на целостта на парк „Бедечка". Проектантският колектив на ОУПО поддържа приетото изменение на ОУП, при което продължението на ул. „Августа Траяна" не преминава през въпросната територия и е предвидена корекция с алтернативен маршрут в Транспортната схема.

В голяма степен е уважено и становището на сдружението „Запазете Бедечка". Със становището защитниците на Бедечка постигнат нова запазена зелена територия в другия голям старозагорски парк „Бранителите на Стара Загора", както и запазването на още няколко територии в града като зелени пространства – след като в проекта бяха отбелязани като пространства за други дейности.

Не липсват и проблеми – като, например, окончателното допускане на постройки в други зелени площи, включително и по реката. „Запазете Бедечка" ще продължи да информира по темата.

Въпреки че текат съдебни оспорвания на подробния план на парка, те не променят предназначението за парк, категорични са от сдружението. 


Още от категорията

Слави Трифонов

Слави Трифонов ще води листата на "Има такъв народ" в Стара Загора

Слави Трифонов ще бъде водач на листата на партия "Има такъв народ" в избирателен район Стара Загора. Това обяви самият той при представянето на част от експертния състав на формацията и приоритетите в отделните сектори. В областта на енергетиката едно от..

публикувано на 26.02.21 в 19:42
Костадин Ангелов

От 1 март се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения

От 1 март, между 06:00 ч. и 23:00 ч., се разрешават посещенията в заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, с изключение на дискотеки - бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, които ще отворят от 1..

публикувано на 26.02.21 в 18:34

Започна дострояването на болницата в Ямбол

Започнаха строително-ремонтните дейности по доизграждането на Новия болничен комплекс в Ямбол. Строителството на лечебното заведение е започнало преди повече от 40 години.  Работи се както по основния корпус на болничния комплекс, така и по..

публикувано на 26.02.21 в 17:04

Община Габрово отменя църковно-военните ритуали на връх Шипка на 3 март

Община Габрово отменя създадената организация по провеждане на църковно – военен ритуал на връх Шипка , във връзка с постъпило, от главния държавен здравен инспектор, писмо по повод повишаване броя на новорегистрираните случаи на Covid-19 в страната и..

публикувано на 26.02.21 в 16:34

Стара Загора посреща 3 март с нови знамена

В навечерието на Националния празник и 143 години от Освобождението на България Oбщина Стара Загора подновява 100 национални знамена. Трибагрениците ще се развеят на моста над жп линията по бул."Св. Патриарх Евтимий", както и на големите пилони в парк..

публикувано на 26.02.21 в 16:24

Двата най-стари документа на Държавен архив Стара Загора са на над 160 години

Като изключително трудна в пандемична обстановка определи изминалата година директорът на Държавен архив Стара Загора Галентин Караславов. Въпреки това той отчете, че са били изпълнени всички задачи които са били заложени. На пресконференция пред..

публикувано на 26.02.21 в 15:41
Първите два самолета Су-25 се завърнаха в България

Министър Каракачанов инспектира ремонтираните самолети СУ-25 на летище "Безмер"

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов инспектира основно ремонтираните 8 щурмови самолета  СУ-25 на летище "Безмер". Възстановяването на машините струва  82 млн. лева.  Самолетите са с изцяло модернизирана система за навигация..

публикувано на 26.02.21 в 15:32
Хасково

Бюджетът на Хасково ще бъде 104 милиона лева

Бюджетът на община Хасково за 2021 г. ще бъде 104,402 млн. лева. Това решиха общинските съветници на сесия, като дебатът по финансовия план продължи близо един час. Заседанието се състоя онлайн. От съветниците 32-ма гласуваха "за", седем - "против", и един..

публикувано на 26.02.21 в 15:16

Пореден неуспешен търг за болницата в Радунци

Отново няма желаещи да закупят сградата на бившата белодробна болница в Радунци въпреки засиления обществен интерес към нея напоследък. Срокът за подаване на документи за участие в обявения пореден публичен търг изтече вчера в 17.00 часа. От..

публикувано на 26.02.21 в 14:43
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Община Сливен планира инвестиции във Военния стадион и Колодрума

Бъдещи инвестиции по обновяване на инфраструктурата на Военния стадион и Колодрума предвижда Община Сливен, обяви пред журналисти кметът Стефан Радев. „ В момента работим по задания за изготвяне на проекти за тези два спортни обекта и се надявам скоро да..

публикувано на 26.02.21 в 13:43