Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Снимка: Архив

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството на ЕК в България.

Системата за тавани и търговия с емисии цели да намали емисиите от парниковите газове от индустрията и енергетиката.

В момента се предполага, че до 2030 г. предприятията, които са обхванати в тази система трябва да ги намалят с 43%. Това не са нови намаления, а се базират на вече постигнатото. Към 2020 г. системата за търговия с емисии вече е постигнала 21% намаление спрямо 2007 г. за страните от ЕС.

България има определен таван, до който може да изпуска парникови емисии в атмосферата и той е доста висок. Това се дължи на спада на индустриалното производство след 1990 г. По този начин България имаше един резерв, който можеше да продава на други страни или предприятия. За 2020г. страната е реализирала 400 милиона лева приходи от тази търговия. В същото време предприятията, които изпускат парникови емисии в атмосферата трябва да ги купуват от международните борси. Част от предприятията имат безплатни такива и не се налага да купуват цялото количество.

На европейско ниво се обсъжда включването и на още индустрии към системата за тавани и търговия с емисии. Възможно е това да са секторите на транспорта и сградния фонд.

До момента секторите, които не са включени в системата за търговия с емисии в България, нямаха ангажимент да намаляват количеството парникови газове, които емитират, за разлика от други страни-членки. Това даде възможност на страната на практика да увеличи прага си на емисии с 20%.

В новия период до 2030 г. България също има по-облекчени изисквания, защото когато се определят общоевропейските цели се взимат предвид много показатели, а един от тях е стандарта на живот, уточни Илин Станев


Още от категорията

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22