Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник).

Това е един много голям плюс, защото неизвестните започват да стават все по-малко, а с тях и причините за безпокойство – коментира изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева.

Консултантската фирма Прайс Уотър Хаус Купърс е една от най-добрите на световно ниво, смята тя. Самата ЕК беше обявила обществена поръчка за избор на консултант за всички 18 региона в страните-членки, на които им предстои да изработят такива планове.

Защото някои страни вече са доста по-напреднали и регионите им имат готови планове. Тези, които нямаха достатъчно средства или решиха, че ще се възползват от възможността на ЕК -  техните планове ще бъдат заплатени от европейския бюджет.

Консултантската фирма Прайс Уотър Хаус Купърс печели не само в България, но и в още няколко региона в Европа.

Не можем да очакваме обаче консултантът да свърши нашата работа, а тя е да решим какво искаме да се случи тук, за да се развива регионът и да живеем още по-добре. Консултантът може да разпише какво е законово и технически възможно, за какво можем да получим средства от ЕС, какво да финансират местните власти или държавата, но визията и желанието за развитие на областта, трябва да дойде на регионално ниво, от всички нас.

Срокът за изготвяне на териториалните планове за справедлив преход на всички региони е до края на септември. Дотогава се очаква да бъде завършен и националният План за възстановяване и устойчивост, който беше представен няколко пъти от вицепремиера Томислав Дончев. До края на април документът ще да бъде представен за предварително одобрение на ЕК.

Има още един документ, който предстои да бъде ревизиран и това е Регионалния план за развитие, който вече е приет, и в който се говори основно за Бургас. Той е изготвен в един период в който изобщо не се говореше за преход, а е много важно - и това вече го знае и бизнеса – когато кандидатстваш с даден проект той да бъде част от тази стратегическа рамка на ниво и община, и регион за развитие. В Регионалния план обаче Стара Загора е спомената с две изречения. Така че имаме много работа.

Представители на консултантската фирма вече са провели срещи с местните власти на Стара Загора и областите Хасково, Сливен и Ямбол. До края на януари са предвидени и дискусии с представители на бизнеса и неправителствения сектор. 


Още от категорията

Комплекс "Марица- изток" има потенциал, но няма време

През 2011 година от Тошиба извършват предпроектно проучване за внедряване на технологията за улавяне и съхранение на въглероден диоксид в ТЕЦ „Марица изток - 2“. За резултатите и изводите от него потърсихме адвокат Костадин Сирлещов -..

публикувано на 12.05.21 в 08:05
ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22