Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник).

Това е един много голям плюс, защото неизвестните започват да стават все по-малко, а с тях и причините за безпокойство – коментира изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева.

Консултантската фирма Прайс Уотър Хаус Купърс е една от най-добрите на световно ниво, смята тя. Самата ЕК беше обявила обществена поръчка за избор на консултант за всички 18 региона в страните-членки, на които им предстои да изработят такива планове.

Защото някои страни вече са доста по-напреднали и регионите им имат готови планове. Тези, които нямаха достатъчно средства или решиха, че ще се възползват от възможността на ЕК -  техните планове ще бъдат заплатени от европейския бюджет.

Консултантската фирма Прайс Уотър Хаус Купърс печели не само в България, но и в още няколко региона в Европа.

Не можем да очакваме обаче консултантът да свърши нашата работа, а тя е да решим какво искаме да се случи тук, за да се развива регионът и да живеем още по-добре. Консултантът може да разпише какво е законово и технически възможно, за какво можем да получим средства от ЕС, какво да финансират местните власти или държавата, но визията и желанието за развитие на областта, трябва да дойде на регионално ниво, от всички нас.

Срокът за изготвяне на териториалните планове за справедлив преход на всички региони е до края на септември. Дотогава се очаква да бъде завършен и националният План за възстановяване и устойчивост, който беше представен няколко пъти от вицепремиера Томислав Дончев. До края на април документът ще да бъде представен за предварително одобрение на ЕК.

Има още един документ, който предстои да бъде ревизиран и това е Регионалния план за развитие, който вече е приет, и в който се говори основно за Бургас. Той е изготвен в един период в който изобщо не се говореше за преход, а е много важно - и това вече го знае и бизнеса – когато кандидатстваш с даден проект той да бъде част от тази стратегическа рамка на ниво и община, и регион за развитие. В Регионалния план обаче Стара Загора е спомената с две изречения. Така че имаме много работа.

Представители на консултантската фирма вече са провели срещи с местните власти на Стара Загора и областите Хасково, Сливен и Ямбол. До края на януари са предвидени и дискусии с представители на бизнеса и неправителствения сектор. 


Още от категорията

ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01
Румяна Грозева

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в..

публикувано на 09.12.20 в 08:40

Парижкото споразумение и европейските договорености

След като действието на Протокола от Киото приключва в края на 2020 г., регулацията на количеството парникови газове в атмосферата и търговията с емисии би трябвало да се подчиняват на Парижкото споразумение, което е ратифицирано и от България...

публикувано на 02.12.20 в 08:00
Антоанета Йотова, климатолог

Как България печели от търговията с единици парникови газове

Протоколът от Киото въвежда регулации за част от парниковите газове, които не трябва да се бъркат с вредните емисии. Парниковите газове са съставки на атмосферата, а не вредни емисии. Замърсителите на атмосферата са обект на други регулации...

публикувано на 25.11.20 в 14:10

Протоколът от Киото - началото на търговията с емисии

Протоколът от Киото е международно спразумение, прието в Киото, Япония през декември 1997 г. в допълнение към Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (РКОНИК). Това е международно споразумение за контрол над глобалното..

публикувано на 18.11.20 в 12:47