Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Добринов в предизвикателството да лекуваш хора с психиатрични проблеми в условията на пандемия

Почти година след появата на новия коронавирус вече знаем, че той може да нанесе тежки поражения не само на белите дробове и дихателните пътища, но и на сърцето, кръвоносните съдове, нервите, бъбреците и кожата.

"Емпиричните впечатления са че все повече и по-тежки случаи постъпват в психиатричните заведения, най-вече поради тежкото занемаряване, т.е. несистемните грижи за вече съществуващи психични заболявания. Някои от заболяванията като депресивни състояния, психози се обострят във времето на пандемия", коментира д-р Иван Добринов – психиатър, началник на Шесто мъжко отделение в Държавната психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в град Раднево.

Недостигът на персонал и липсата на подходящи помещения за изолация на пациентите с психични заболявания и коронавирус сега може би са един от най-големите ни проблеми , споделя д-р Добринов. "Иначе имаме и достатъчно количество дезинфектанти, и защитни облекла, но нямаме адекватни възможности за навременна помощ при заболяване.", казва той.

Остава нерешен проблемът със санитарите. Имаме 3 щатни бройки, а капацитетът на Шесто мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево е 60 легла .В него  се приемат  хора със зависимости към алкохол и наркотични вещества. Ограничени са възможностите за 24-часова  грижа за тези пациенти, казва д-р Добринов. Очакванията му са в края на месец януари-началото на февруари броят на пациентите да се увеличи. А последните години възрастовата граница рязко е паднала. Факт е че млади мъже са със зависимости към повече от една психоактивна субстанция. Стимулантите основно предизвикват тежка физическа агресия. 1/3 от настанените в отделението пациенти са с решение от съда за задължително лечение.


Още от категорията

Анализатор: Вотът беше емоционален и патриотичен, но доста инфантилен

Картината, която се оформи от парламентарните избори миналата неделя е доста емоционална и объркана в социален и личностен характер. Вотът беше изцяло емоционален. И доста инфантилен сам по себе си, за съжаление. Това се доказва от факта, че се гласува..

публикувано на 11.04.21 в 18:55

Дяволският мост кандидатства за ЮНЕСКО

Ще стане ли Дяволският мост, построен преди повече от 5 века над живописен пролом на р. Арда, 10-тия обект на България  под егидата на ЮНЕСКО?  Това е желанието на кмета Изет Шабан и на хората от община Ардино. Първите 4 материални обекти от България в..

публикувано на 09.04.21 в 17:22

Кметовете на кметства няма да отстъпят от исканията си

От Националното сдружение на кметове на кметства продължават да настояват за две основните искания. Това са сваляне на изборния праг за избор на кмет от 350 на 100 души и финансова независимост , каза Радио Стара Загора Стоян Трифонов,..

публикувано на 08.04.21 в 15:40
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите

Нормализирането на изборния процес е въпрос единствено на политическа воля и вслушване в експертите. Това коментира за Радио Стара Загора Ваня Нушева, програмен Директор на „Прозрачност без граници“. Според нея   проблемите в отчитането на..

публикувано на 08.04.21 в 14:15
Михаил Екимджиев

Адвокат: Отказан вот заради карантина на различен от постоянния или настоящия адрес е целенасочено ограничение

Карантинираните заради ковид, които са подали искане да гласуват в мобилна урна, но по някаква причина са получили отказ и не са успели да гласуват, могат да потърсят правата си по съдебен път по чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините..

публикувано на 08.04.21 в 08:45

Първан Симеонов: Важно за Борисов е да няма служебен кабинет на Радев

Предложенията за експертен кабинет или за 10 дежурни депутати от ГЕРБ в подкрепа на правителство на опозицията вероятно целят Бойко Борисов да установи комуникация със Слави Трифонов, коментира за Радио Стара Загора политологът Първан Симеонов,..

публикувано на 07.04.21 в 18:03
Мариян Дянков

Мариян Дянков: Проектът "Пътеки към свободата" помага на младите хора да започнат кариерно развитие

И през 2021 година продължава подкрепата на младежи, благодарение на проекта "Пътеки към свободата: Овластяване на младежи от алтернативна грижа да заживеят самостоятелно и пълноценно". Преките бенефициенти на проекта са младежи на възраст 16-29 години,..

публикувано на 07.04.21 в 18:00

Близо 50 хил. дка гори са били засегнати от пожари в Старозагорска област

Около 430 дка са залесени през тази година на територията на Държавно горско стопанство - Стара Загора, съобщи инж. Иван Чергеланов, директор на ДГС - Стара Загора в седмицата на гората, която тази година преминава под мотото “Гората е здраве“. 7..

публикувано на 06.04.21 в 15:31

АЕЖ: Водещите лидери се уплашиха от журналистическите въпроси

В своя позиция  Асоциацията на европейските журналисти - България изрази притеснение от поведението на лидерите на трите политически сили, получили най-голям процент от гласовете на парламентарните избори на 4 април. "В изборната нощ, когато всички..

публикувано на 06.04.21 в 15:27

Собствениците на заведения смятат отварянето на откритите части за нерентабилно

Собственици определиха отварянето на откритите части към заведенията, като част от облекчаването на мерките от днес, за нерентабилно.  Според Петър Стоянов от Казанлък се налага увеличение на цените, защото разходите са на 100%...

публикувано на 01.04.21 в 14:51